Stöd för samarbeten
Myndigheter, kommuner, företag och andra organisationer kan söka stöd för att samarbeta och utbyta erfarenheter och kunskap inom till exempel konkurrenskraft, djurvälfärd, miljö, klimat, livsmedel och besöksnäring.
All allmän information om stödet, villkoren som gäller och hur du ansöker finns hos Jordbruksverket:
Stöd för samarbeten, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.
Länsstyrelsen handlägger din ansökan.
Utlysning
Utlysning av stöd till samarbete som bidrar till att utveckla små företag inom livsmedelskedjan och besöksnäringen
Länsstyrelsen Östergötland utlyser 1 000 000 kronor till samarbetsprojekt som bidrar till att utveckla företag inom livsmedelskedjan och besöksnäringen på länets landsbygd.
Syftet med stödet är att genom samarbete mellan minst två aktörer bidra till att företag på landsbygden i Östergötlands län med verksamhet inom livsmedel och besöksnäring kan utvecklas, marknadsorienteras, öka exporten, ökad antalet arbetstillfällen och ta tillvara landsbygdens resurser. Samarbetet kan också bidra till att främja och bevara ett levande och dynamiskt kulturarv kopplat till mat- och livsmedelsframställning.
Projektstöd går att söka inom de områdena livsmedelsproduktion och småskalig livsmedelsförädling, lokal matidentitet och matkultur samt utveckling av besöksnäring på landsbygden med fokus på livsmedel.
Du kan söka stödet mellan den 31 oktober 2024 och 31 mars 2025.
Bakgrund
Inom den strategiska planen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik 2023–2027 finns stöd till samarbeten som kan stimulera till ökad samverkan om utvecklingsfrågor inom besöks- och livsmedelsnäringen. Syftet med åtgärden är att stödja samarbeten inom områden där den gemensamma nyttan av ett samarbete är stor för samhället men där incitament för en enskild aktör är för litet för att kunna finansiera ett utvecklingsarbete. Stödet till samarbete kan också användas för att stödja praktiknära försök, tester och utvärderingar.
Östergötland är ett stort jordbrukslän som står för ungefär åtta procent av Sveriges totala livsmedelsproduktion. I länet finns en lång tradition av och goda förutsättningar att producera och förädla mat på ett hållbart sätt som både är bra för miljön, folk- och djurhälsan. Lantbruket och livsmedelsindustrin är viktiga för länets utveckling, tillväxt och sysselsättning och konkurrenskraften i hela värdekedjan behöver stärkas. Vi behöver också säkra livsmedelsförsörjningen i händelse av olika kriser.
Den regionala livsmedelsstrategins beskriver en gemensam färdriktning för hur vi i Östergötland ska ta tillvara livsmedelsbranschens utvecklings- och tillväxtpotential, och bidra till att öka produktionen och konsumtionen av livsmedel producerade i länet.
En ökad medvetenhet om de svenska mervärdena kan ge effekt på konsumtionen av lokala råvaror. En ökad konsumtion och efterfrågan skapar möjligheter för att nå det övergripande målet om en ökad livsmedelsproduktion i länet.
Utlysningens inriktning
Du kan söka stöd för samarbetsprojekt inom följande prioriterade områden:
Livsmedelsproduktion och småskalig livsmedelsförädling på landsbygden
Samarbete ska bidra till att verksamma inom livsmedelsproduktion och småskalig livsmedelsförädling på länets landsbygd kan utbyta erfarenheter och utveckla processer, produkter, lokala marknader, öka livsmedelsförsörjning och direktförsäljning från producent till konsument, förädlare och restauranger.
Samarbetet ska bidra till att företag på landsbygden med verksamhet inom livsmedel kan utvecklas, marknadsorienteras, öka sin export, ökad antalet arbetstillfällen och ta tillvara landsbygden resurser. Särskilt fokus ska finnas på att stärka företagen inom områdena ekonomi, produktion, marknad och strategi. Det kan bland annat handla om att utveckla nya lösningar för försäljning- och logistik för småskaliga producenter.
Lokal matidentitet och traditionell småskalig matkultur
Samarbetet ska stärka den lokala matidentiteten och bidra till att främja och bevara ett levande och dynamiskt kulturarv kopplat till mat- och livsmedelsframställning genom att bidra till att verksamma inom livsmedelsproduktion och förädling av livsmedel kan
- utbyta erfarenheter och utveckla processer, produkter eller lokala marknader,
- öka lokal livsmedelsförsörjning, eller
- öka direktförsäljning från producent till konsument, förädlare och restauranger.
Samarbetet ska bidra till att bevara och utveckla livsmedelsproduktion och småskalig livsmedelsförädling på länets landsbygd samt främja produktion och konsumtion av svenska och lokalt producerade livsmedel.
Utveckling av besöksnäring på landsbygden med fokus på livsmedel
Samarbetet ska främja utveckling av företag inom besöksnäring på länets landsbygd, med fokus på lokalproducerade livsmedel och måltidsturism. Samarbetet ska också bidra till att sprida kunskap till besöksnäring och restauranger om mervärden och vikten av att välja svenska och lokalt producerade livsmedel, samt hur dessa värden förmedlas till konsument.
Samarbetet ska bidra till att företag på landsbygden med verksamhet inom besöksnäringen få förbättrade möjligheter till att utvecklas, marknadsorienteras, öka sin export, öka antalet arbetstillfällen och ta tillvara landsbygdens resurser. Destinationer och besöksnäringsorganisationer kan samarbeta i syfte att utveckla besöksnäringen på landsbygden som helhet, i synnerhet utifrån måltidsturism.
Villkor för utlysningen
- Projektet ska ha en tydlig koppling till ett eller flera av utlysningens prioriterade områden.
- Insatserna ska avgränsas till företag och verksamma på landsbygden, vilket avser områden utanför sådana tätorter som har fler än 3 000 invånare enligt SCB:s befolkningsstatistik för 2020. Stöd kan även lämnas till företag som inte ligger på landsbygden om deras verksamhet tillför mervärden till landsbygdsområden, eller organisationer som förvaltar och utvecklar en plats och besöksnäringsorganisationer som samarbetar för att utveckla besöksnäringen som helhet.
- Samarbetet ska bestå av minst två aktörer. Intyg om samarbetspartners ska skickas in tillsammans med ansökan om stöd. Projektets samarbetspartners ska bidra till att uppnå projektets uppsatta mål. Se formulär här
Pdf, 58.6 kB, öppnas i nytt fönster.
- Det maximala beloppet du kan få i stöd för ditt projekt är beroende på hur många samarbetspartners projektet har. Ditt projekt kan som mest få:
- 250 000 kr i stöd om projektet består av 2–3 samarbetspartners.
- 500 000 kr i stöd om projektet består av 4–5 samarbetspartners.
- 1 000 000 kr i stöd om projektet består av fler än 5 samarbetspartners.
- Samarbetet ska vara nytt eller bestå av ny verksamhet i befintligt samarbete.
- Projektets samarbetspartners kan inte köpa tjänster av varandra.
- Stöd beviljas inte till forskning, utom för sådan försöksverksamhet och utvärdering som är nödvändig för projektet.
- Stöd beviljas inte till insatser som är stödberättigande inom stöd till lantrasföreningar.
- Du ska följa villkoren som gäller för stödet. Mer information finns hos Jordbruksverket: Stöd för samarbeten
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vem kan söka stödet
Myndigheter, kommuner, regioner, föreningar och andra organisationer och företag kan söka stödet. Privatpersoner kan inte söka stödet.
Vad du kan få stöd för
Du kan få stöd för:
- Lön till personal, inklusive lönekostnadspåslag.
- Indirekta kostnader (OH) i form av schablon på 15 procent av utgifterna för löner.
- Eget arbete, max 340 kronor per timme*.
- Köp av tjänster, till exempel projektering och konsulttjänster.
- Anläggning inklusive fasta inventarier.
- Övriga utgifter som är kopplade till projektplanen, såsom utgifter för tryckning av material, mindre utrustning, möteslokaler och resor.
* Gäller enskild firma samt i de fall ett handelsbolag eller kommanditbolag är stödmottagare, eller samarbetspart, och arbetet utförs av delägare.
Utgifter som ska redovisas i form av enhetskostnad
Utgifter för indirekta kostnader (OH) lämnas i form av schablon. Vid beräkning används en schablonsats på 15 procent av de sammanlagda utgifterna för lönekostnader.
Utgifter för resor med egen bil, tjänstebil eller leasingbil där milkostnaden inte ingår i leasingavtalet ska redovisas med en enhetskostnad på 40 kronor per mil. I de fall resekostnader faktureras ska det fakturerade beloppet redovisas.
Utgifter för traktamente ska redovisas enligt Skatteverkets schablonbelopp för traktamente vid tidpunkten när utgiften uppstår.
Utgifter och kostnader för lunch, middag och fika ska du redovisa i form av följande enhetskostnader*:
- För lunch och middag ska du redovisa en enhetskostnad på 100 kronor exklusive moms per måltid. Vid ansökan om utbetalning ska du redovisa deltagarlistor med namn samt motiv till utgiften.
- För fika ska du redovisa en enhetskostnad på högst 60 kronor exklusive moms per fika. Vid ansökan om utbetalning ska du redovisa deltagarlistor med namn, motiv till utgiften samt faktura eller kvitto och betalningsbevis.
*Undantag från kravet på enhetskostnader är vid konferenser med externa deltagare eller i projekt där det framgår av beslut om stöd att mat har en central betydelse.
Så mycket kan du få i stöd
Du kan få 100 procent av stödberättigande utgifter.
Så söker du stödet
Du ansöker om stödet i Jordbruksverkets e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.:
Ansökan måste vara komplett i e-tjänsten när utlysningen stängs, annars kan den komma att avslås.
Projektplan
Din ansökan ska innehålla en projektplan med en tydlig beskrivning av de aktiviteter som du planerar att genomföra inom projektet och en tidsplan för genomförandet av aktiviteter.
Budgetmall
Till din ansökan ska du bifoga en budgetmall där du ska ange de utgifter som du bedömer att projektet kommer att ha. Du måste tydligt beskriva utgiften och vad den omfattar samt bifoga minst två jämförbara prisuppgifter eller offerter.
Blankett: Budgetmall, Jordbruksverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du söker stöd för utgifter för personal, för arbete som du eller dina samarbetspartners genomför i projektet, ska du bifoga en beräkning av timlön. Du behöver också bifoga underlag som visar att lönenivån är rimlig.
Observera att projektets samarbetspartners inte kan köpa tjänster av varandra. Du kan heller aldrig få stöd för kostnader och aktiviteter uppkommit innan ansökan om stöd skickats in.
Fullmakt
Om du söker för någon annans räkning, till exempel en organisation eller ett företag som du representerar, behöver du en fullmakt. Fullmaktsblanketten ska skickas in till Jordbruksverket via post.
Blankett: Fullmakt, Jordbruksverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Datum för ansökan
Sista ansökningsdag är 31 mars 2025. Ansökningar som kommer in utanför utlysningsperioden kommer att avvisas.
Projekten ska vara avslutade och slutredovisade senast 31 mars 2027. Du ska delredovisa projektet årligen under projekttiden genom att ansöka om delutbetalning. Vid varje delutbetalning kommer det finnas krav på du ska redovisa en andel av projektets totalbudget.
Så bedömer vi din ansökan
De satsningar som bidrar mest till målen i Sveriges strategiska plan för EU:s gemensamma jordbrukspolitik kommer att beviljas stöd. Inkomna ansökningar poängsätts utifrån urvalskriterier och jämförs med varandra.
Du kan läsa mer om kriterierna för prioritering av ansökningar och hur vi viktar dem när du loggar in i e-tjänsten (efter punkt 5 i ansökan).
Urvalsmodul | Maximalt möjliga poäng |
Identifierat behov | 300 |
Hållbar utveckling | 120 |
Samarbete | 100 |
Lämplig kompetens | 160 |
Motiverad budget | 170 |
Resultatet når målgruppen | 100 |
Efter projektavslut | 50 |
Summa | 1 000 |
Minimipoäng för stöd
En ansökan måste uppnå minst 300 poäng för att vara med i urvalet för det utlysta stödet. Ansökningar som ligger över minimipoängen rangordnas och budgeten fördelas till de ansökningar som rangordnas högst.
Kontakta oss
Om du har frågor kontakta enheten.for.landsbygd.ostergotland@lansstyrelsen.se.
