Råmjölk
Du som säljer eller ger bort råmjölk har ansvar för att mjölken är säker och inte medför en risk för människors hälsa. Råmjölken får inte bli förorenad eller utsättas för annan skadlig påverkan innan den levereras.
Länsstyrelsen Östergötland kontrollerar företag som levererar råmjölk i länet. Detta för att säkerställa att du som producent följer de regler som gäller.
Registrera dig
Det finns regler för hur du som är mjölkproducent får sälja eller ge bort råmjölk. Bland annat måste du registrera det hos Länsstyrelsen. Observera att du ska registrera en produktionsinriktning för mjölkproduktionen, och sedan välja ’’producentens direkta leveranser av små mängder primärprodukter’’ som riskmodifierande faktor.
Registrering av primärproduktion
Hygienkrav
För att producera och sälja råmjölk behöver du uppfylla flera krav. Du behöver uppfylla:
- De allmänna hygienreglerna för primärproduktion.
- De särskilda hygienkraven på produktionsanläggningen.
- De särskilda kvalitetskriterierna för råmjölk.
Europaparlamentets och rådets förordning om livsmedelshygien Länk till annan webbplats.
Försäljning av råmjölk
Du får sälja eller ge bort högst 2 500 liter råmjölk (kolostrum) per år till konsumenter. Försäljningen kan antingen ske på området där du producerar mjölken, eller till lokal detaljhandel. Lokal detaljhandel är till exempel butiker, kaféer eller restauranger. Du får bara leverera råmjölk till detaljhandel i samma eller angränsande län som din produktion. Råmjölk får också säljas eller ges bort på en REKO-ring. Andra former av direktförsäljning är inte tillåten.
När du levererar råmjölk måste du se till att:
- Råmjölken antingen är kyld eller fryst.
- det finns information om att råmjölken ska värmebehandlas före konsumtion. Informationen kan ges skriftligt, eller på något annat sätt.
- förpackningen är märkt med ordet "råmjölk".
Du ska även dokumentera löpande den totala mängden mjölk du levererat till konsument eller detaljhandel.
Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelshygien, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.
Om råmjölk
Råmjölk är den första mjölken som kon producerar efter att hon har kalvat. Råmjölk ska inte förväxlas med opastöriserad mjölk även om båda är opastöriserade. Råmjölk används främst i tillagning av ostkaka och kalvdans. Då hettas mjölken upp i tillagningen.