Opastöriserad mjölk
Du som levererar opastöriserad mjölk direkt till konsument har ansvar för att mjölken är säker och inte medför en risk för människors hälsa. Mjölken får inte bli förorenad eller utsättas för annan skadlig påverkan innan den levereras.
För att undvika att bakterier sprids är det viktigt att både mjölkproducenter och konsumenter känner till de regler som finns om opastöriserad mjölk.
Länsstyrelsen Östergötland kontrollerar företag som levererar opastöriserad mjölk i länet. Detta för att säkerställa att du som producent följer de krav och regler som gäller.
Registrera dig
Det finns regler för hur du som är mjölkproducent får sälja eller ge bort opastöriserad mjölk. Bland annat måste du registrera det hos Länsstyrelsen. Observera att du ska registrera en produktionsinriktning för mjölkproduktionen och en annan produktionsinriktning för opastöriserad mjölk.
Hygienkrav
För att sälja eller ge bort opastöriserad mjölk behöver du uppfylla flera krav. Du behöver uppfylla:
- De allmänna hygienreglerna för primärproduktion.
- De särskilda hygienkraven för produktion av opastöriserad mjölk.
- De särskilda hygienkraven på produktionsanläggningen.
- De särskilda kvalitetskriterierna för opastöriserad mjölk.
Europaparlamentets och rådets förordning om livsmedelshygien Länk till annan webbplats.
Försäljning av opastöriserad mjölk
- Du får bara sälja eller ge bort opastöriserad mjölk direkt på gården eller produktionsplatsen. Den får inte säljas eller ges bort till detaljhandel eller via REKO-ring.
- Mjölken du säljer eller ger bort ska tappas upp i samband med att du säljer den till kunden. Det är alltså inte tillåtet att tappa upp mjölk i förväg.
- Du får lämna ut max 70 liter opastöriserad mjölk i veckan. För varje leverans ska du löpande dokumentera datum och levererad mängd mjölk.
Om du säljer pastöriserad mjölk behöver du registrera det hos kommunen. Detta eftersom pastörisering av mjölk hör till ledet efter primärproduktionen.
Mer information om opastöriserad mjölk finns på Livsmedelsverkets webbplats:
Opastöriserad mjölk, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.
Om opastöriserad mjölk
Opastöriserad mjölk är mjölk som inte har hettats upp till en viss temperatur. Upphettningen, det vill säga pastöriseringen, görs för att döda bakterier som kan göra oss sjuka. Exempel på bakterier som opastöriserad mjölk kan innehålla är campylobacter, ehec och listeria.