Aktuella vädervarningar i Östergötlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Livsmedelsstrategi

Det övergripande målet med den svenska livsmedelsstrategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja och ökad produktion av livsmedel i Sverige. Länsstyrelsen samarbetar med regionala aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.

Sveriges livsmedelsstrategi

Den svenska livsmedelsstrategin omfattar hela livsmedelskedjan, och gäller fram till år 2030. Det övergripande målet är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala produktionen av livsmedel ökar, samtidigt som vi når relevanta miljömål.

Livsmedelsstrategin ska bidra till:

  • hållbar utveckling i hela landet
  • att skapa tillväxt och sysselsättning
  • att både konventionell och ekologisk produktionsökning stämmer överens med konsumenternas efterfrågan
  • minskad sårbarhet och öka robusthet i livsmedelskedjan
  • ökad självförsörjningsgrad av livsmedel
  • främja export av svenska livsmedel
  • främja svensk kvalitet och gastronomi.

Den nationella livsmedelsstrategin antogs 2017 och uppdaterades 2025 (Livsmedelsstrategin 2.0).

En livsmedelsstrategi för jobb och hållbar tillväxt i hela landet, regeringen Länk till annan webbplats.

Den nationella strategin innehåller mål inom tre strategiska områden:

  • Regler och villkor
  • Konsument och marknad
  • Kunskap och innovation

Efter att den nationella strategin antogs har länsstyrelser och regioner i Sveriges län tagit fram egna regionala strategier och planer. I Östergötland var den regionala strategin redan antagen, vilket är anledningen till att inget nytt underlag har tagits fram.

Regional livsmedelsstrategi

Den globala utvecklingen ställer allt högre krav på en hållbar livsmedelsförsörjning. Samtidigt är det inte säkert att vi i framtiden kommer att kunna producera mat på precis samma ställen i världen som idag.

I Sverige har vi utmärkta förutsättningar att producera mat på ett sätt som är bra för både oss
människor, djuren och miljön. Trots det har vi en väldigt låg självförsörjningsgrad och importerar faktiskt hälften av den mat vi äter. Det vill vi förstås ändra på.

Här i Östergötland finns både en lång tradition av och fantastiska förutsättningar att både producera och förädla mat. Och livsmedelsproduktionen är en viktig framtidsfråga för vår region. Dels för att den främjar tillväxt och sysselsättning, men också, och det är minst lika viktigt för att vi ska kunna säkra vår livsmedelsförsörjning i händelse av kris eller krig.

Därför finns den regionala livsmedelsstrategin. Den är ett resultat av en bred samverkansprocess i länet. Den anger färdriktningen för hur vi ska ta tillvara den stora utvecklings- och tillväxtpotential som finns i livsmedelsbranschen, med målet att öka både konsumtionen och produktionen av livsmedel från Östergötland.

Visionen är ett livskraftigt Östergötland genom ökad innovation och utveckling i livsmedelssektorn. För att nå dit behöver vi inte bara göra det enklare
att producera livsmedel, vi behöver också få fler att välja mat från Östergötland.

Och mervärdena med att köpa närproducerad mat är egentligen hur många som helst. Det kan vara allt från lägre klimatavtryck till lägre antibiotikaanvändning, bättre djurhållning och att du gynnar det lokala näringslivet. Om man nu bara ska nämna något.

Vad gör Länsstyrelsen?

Länsstyrelsen arbetar systematiskt för att integrera livsmedelsstrategins mål i vår verksamhet. Vi samarbetar också med berörda aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.

Inom den strategiska planen 2023-2027 handläggs på Länsstyrelsen flera olika investeringsstöd avsedda för jordbruksföretag. Stöden som betalas ut ska bidra till att uppfylla livsmedelsstrategins mål och prioriteringar och till en produktion som är långsiktigt hållbar.

Detta leder till förbättrad lönsamhet, ökad livsmedelsproduktion och stärkt konkurrenskraft.
Förra programperioden betalades cirka 285 miljoner kronor i investeringsstöd ut till länets lantbrukare. I nuvarande programperiod är budgeteten cirka 310 miljoner kronor.

Länsstyrelsen arbetar i diverse projekt som riktas till gröna näringen. Främst arbetar Länsstyrelsen med kompetensutvecklingsprojekt för jordbruks- och trädgårdsföretag inom områdena Ett rikt odlingslandskap, Ekologisk produktion och Greppa Näringen. Samtliga projekt finansieras med medel från EU.

Inom projekten erbjuds enskilda rådgivningar, kurser, studieresor och andra gruppaktiviteter med syfta att stärka länets företagare. Läs mer om innehållet i de olika projekten på projektens enskilda sidor.

Framsidan till färdplanen för Östergötlands regionala livsmedelsstrategi.

Färdplanen för den regionala livsmedelsstrategin

Den regionala livsmedelsstrategin innehåller konkreta mål, men saknar i dag tydlighet kring vad målen innebär, vilka åtgärder som krävs för att målen ska uppfyllas och styrning kring hur uppföljningen av målen ska
göras. Syftet med färdplanen är att underlätta det fortsatta arbetet med att uppnå målen i den regionala och den nationella livsmedelsstrategin.

Färdplanen ska utveckla och förklara fokusområdena och målen i strategin, samt visa en inriktning på vilka åtgärder som behövs för att uppnå strategins mål. Målen i färdplanen har kopplade indikatorer som ska användas för
att mäta måluppfyllelsen.

Nedan finns färdplanen för den regionala livsmedelsstrategin att ladda ned som pdf, samt en presentation i pdf-format som sammanfattar den.

Från östgötsk jord till våra bord – Färdplan för Östergötlands regionala livsmedelsstrategi Länk till annan webbplats.

Presentation - Färdplan för Östergötlands regionala livsmedelsstrategi Pdf, 4.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Östgötsk mat för framtiden

2025 lanserades Östgötsk mat för framtiden. En kampanj och en kommunikationsplattform för aktörer som vill kommunicera kring den regionala livsmedelsstrategin. På webbsidan ostgotskmatforframtiden.se hittar du både kunskapsunderlag och material.

Östgötsk mat för framtiden (ostgotskmatforframtiden.se) Länk till annan webbplats.

EU-flagga

Kontakt

Enheten för landsbygd

Gruppnummer handläggare 010-223 51 77

Dela sidan:

Landshövding

Gunilla Svantorp

Besöksadress

Korsningen Storgatan 23 och S:t Larsgatan 28

Postadress

Länsstyrelsen Östergötland, 581 86 Linköping

Följ oss