Anmäl åtgärder i förorenade områden
Ska du göra en så kallad avhjälpandeåtgärd, det vill säga sanera, gräva eller göra andra åtgärder, inom ett förorenat område behöver du anmäla det i god tid.
Om du till exempel behöver utreda, sanera eller gräva i en förorening (en så kallad avhjälpandeåtgärd) ska du först anmäla detta till tillsynsmyndigheten. Kommunen har tillsyn över de flesta förorenade områden men i vissa fall är det Länsstyrelsen.
Det är viktigt att du har god kunskap om åtgärden som du planerar för. Du ska veta hur den påverkar hälsa och miljö och vilka skyddsåtgärder som är nödvändiga. I din anmälan ska det framgå att du har rätt kunskap.
Anmäl i god tid
Anmäl minst sex veckor innan planerad åtgärd. Om Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet mejlar du oss din anmälan. Anmälan ska innehålla de uppgifter, ritningar och tekniska beskrivningar som behövs för att vi ska kunna bedöma åtgärdens art, omfattning och miljöeffekter. Som stöd finns en vägledning och en blankett som du kan använda vid enklare avhjälpandeåtgärder. Har du ytterligare frågor kan du kontakta tillsynsmyndigheten.
Vägledning om skyldigheten att anmäla avhjälpandeåtgärd, EBH-portalen Länk till annan webbplats.
Anmäl i god tid
Anmäl minst sex veckor innan planerad åtgärd. Om Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet gör du din anmälan hos oss. Anmälan ska innehålla de uppgifter, ritningar och tekniska beskrivningar som behövs för att vi ska kunna bedöma åtgärdens art, omfattning och miljöeffekter. Har du ytterligare frågor kan du kontakta tillsynsmyndigheten.
Alla fält som är markerade med "*" är obligatoriska att fylla i.
De bifogade filernas storlek får max vara 10 mb. Om bilagorna är större än 10 mb kan du skicka in dem separat via e-post till: orebro@lansstyrelsen.se.
Så behandlar vi dina personuppgifter Länk till annan webbplats.
Arbetet får påbörjas först efter godkännande
Tänk på att efterbehandlingsarbetet inte får starta innan tillsynsmyndighetens godkännande, vilket kan ta upp till sex veckor efter det att anmälan har gjorts. Utgångspunkten är att vi ska ha möjlighet att ta ställning till åtgärden i god tid innan den genomförs. Vi skickar alltid ett skriftligt svar på din anmälan. Hör av dig till oss om du inte fått något svar från oss inom sex veckor.
Slutrapport
Efter utförda arbeten ska en slutrapport skickas in till tillsynsmyndigheten. Denna ska minst innehålla redovisning av avvikelser från anmälan, redovisning av eventuella kvarlämnade förorenade massor, redovisning av verkliga mängder massor och hur dessa provtagits och hanterats och mottagningskvitto från mottagande avfallsanläggning.