Metallsökare

Vill du använda en metallsökare? Då behöver du först ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen.

Du som vill använda en metallsökare måste först ha ett tillstånd från Länsstyrelsen. Vi ger endast tillstånd för ett begränsat område, och aldrig för områden i anslutning till fornlämningar.

Förbud enligt kulturmiljölagen

För att skydda våra fornlämningar är det enligt kulturmiljölagen förbjudet att använda metallsökare utan tillstånd från oss.

Vi ger inga tillstånd i områden där det kan finnas fornlämningar. Kända fornlämningar finns registrerade i Riksantikvarieämbetets karttjänst Fornsök.

Fornsök, Riksantikvarieämbetet Länk till annan webbplats.

Ansök om tillstånd att använda metallsökare

Bankgiro för betalning

Betala avgiften till bankgirokonto Länsstyrelsen i Norrbottens län: 5181-9266.

Ange för- och efternamn på sökande och projektnummer 7243113.

Gäller ansökan fler sökande ska avgiften betalas in för samtliga. Din ansökan kommer inte behandlas förrän du har betalat.

Bidraget kan sökas av:

  • fysisk eller juridisk person
  • ägare
  • förvaltare
  • privatpersoner
  • bolag
  • kommuner
  • stiftelser
  • organisationer.

För miljöer som ägs av annan än sökanden krävs ägarens fullmakt för insatser som lämnar avtryck i miljön.

Begränsningar

Tillstånd enligt kulturmiljölagen kan endast ges till en fysisk eller juridisk person. Tillstånd till icke namngiven medsökande kan därför inte lämnas.

En förening med många medlemmar kan inte söka i en och samma ansökan. Alla som vill använda metallsökare måste ha tillstånd, även om du endast planerar att gå på din egen tomt/fastighet.

Barn under 18 år kan inte själva ansöka om tillstånd. Det blir i stället vårdnadshavarna som därför får ansöka för barnets räkning. Om en person under 18 år beviljas tillstånd kan länsstyrelsen ange ett villkor om att barnet ska åtföljas av sin vårdnadshavare vid användningen.

Markägarens tillstånd för markingrepp behövs innan ärendet kan påbörjas av Länsstyrelsen. Området måste vara väl avgränsat och får inte vara för stort. Om området är för stort är risken större att okända fornlämningar kan finnas där och då kan antingen Länsstyrelsen avgränsa, minska området eller avslå ansökan.

Möjliga skäl för tillstånd att använda metallsökare:

  • Om sökandet ingår i vetenskaplig forskning.
  • Leta efter borttappade föremål, exempelvis vigselringar eller nycklar.
  • Hobbysökning på badplatser.
  • Lokalisera gränser för en tomt via gränsstolpar av metall.
  • Leta efter metallskrot eller taggtråd i beteshagar, höbalar med mera.

Om du skulle hitta några föremål påminner Länsstyrelsen om lagen om hittegods, vilken bland annat reglerar upphittarens skyldigheter och rättigheter i samband med upphittade föremål. Du måste även lämna in en redogörelse till Länsstyrelsen om vilka föremål du hittat och var de påträffades.

Lagen om hittegods Länk till annan webbplats.

Tillstånd för att medföra och använda metallsökare ges i regel endast för innevarande kalenderår. Handläggningstiden för tillståndsansökan är mellan sex till åtta veckor, men kan vara än längre beroende på berörd handläggares arbetsbörda och semestertid.

Tillstånd är obligatoriskt

Enligt Kulturmiljölagen är det förbjudet att medföra och använda metallsökare utan tillstånd från Länsstyrelsen. Ett beviljat tillstånd att medföra och använda metallsökare innebär inte att sökanden är tillståndsbefriad från markägare och andra lagstiftningar.

Kulturmiljölagen Länk till annan webbplats.

Finns fornlämningar i närheten?

Länsstyrelsens bedömning om tillstånd kan beviljas grundas främst på förekomsten av kända fornlämningar i eller vid ansökningsområdet. Tillstånd till användning av metallsökare ges inte i områden som omfattar kända fornlämningar. Det är sökandes ansvar att kontrollera att undersökningsområdet inte är inom 150 meter från en känd fornlämning.

Länsstyrelsen bedömer vid inkommen tillståndsansökan också sannolikheten för att okända fornlämningar eller fornfynd ska finnas inom området. Om sannolikheten för fornlämningar är hög i delar av ansökningsområdet, kan Länsstyrelsen ta bort dessa från avsökningsområdet kopplat till tillståndet.

Hittegods och fornfynd

Hittar du någonting är du enligt kulturmiljölagen och lagen om hittegods skyldig att utan dröjsmål anmäla fyndet till Länsstyrelsen, polismyndigheten eller Kustbevakningen.

Fotografera platsen och anteckna koordinater där du hittat fyndet.

Länsstyrelsens kartverktyg Länk till annan webbplats.

Andra tillstånd som kan krävas

Ett beviljat tillstånd att medföra metallsökare enligt kulturmiljölagen innebär inte rättigheter gentemot fastighetsägare eller andra rättighetsinnehavare i området, inte heller rättigheter att skada skyddad natur, genomföra större grävningsarbeten eller att köra motorfordon i terräng.

Tillstånd Natura 2000-område

Dispenser och tillstånd för aktivitet eller åtgärd i skyddat naturområde

Dispens för terrängkörning

Handläggningstid

Länsstyrelsen ger tillstånd för som längst ett kalenderår i taget. Handläggningstiden för att bedöma inkommen ansökan är cirka sex till åtta veckor och kan vara ännu längre inför och under semestertider. För ansökningar som inte är kompletta före den 15 maj kan Länsstyrelsen inte garantera beslut före den 1 augusti. Se därför till att skicka in ansökan i god tid före planerad undersökning.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lotta Finstorp

Besöksadress

Stationsgatan 5, Luleå eller Industrivägen 10, Jokkmokk

Postadress

971 86 Luleå eller Box 105, 962 23 Jokkmokk

Organisationsnummer

202100-2478

Följ oss