Friluftstips i pandemitider

Besökare på utflykt på Städsholmen

Välkommen ut! Naturen ger möjlighet till återhämtning och får oss att må bra. Det var många som upptäckte redan förra året. Därför är det extra viktigt att vi visar hänsyn, både till varandra och till naturen.

Naturen är till för alla. Den ger oss möjlighet till återhämtning, bättre hälsa och även till möten med släktingar och vänner som inte kan ske som vanligt. Tillgången till friluftsliv är därför viktig både för den enskilda människan och för samhället i stort. När många vill vara i naturen är det extra viktigt att vi visar hänsyn till naturen och till de människor vi möter där. Tänk på att hålla avstånd till varandra, ha med handsprit i väskan, ta skräpet med hem eller till närmaste soptunna. Många platser har begränsade antal parkeringsplatser, så om du kan, ställ bilen hemma och cykla istället.

Tips till dig som vill njuta av naturen

Allemansrätten ger oss frihet under ansvar – inte störa, inte förstöra. Så visa extra omtanke både mot andra besökare och vår natur. Här kommer tips till den som vill njuta av naturen på ett hänsynsfullt sätt:

 • Det finns många fina platser i naturen. Passa på att utforska nya områden nu när intresset för att vistas i naturen är extra stort. I länet finns över 200 naturreservat. Information om alla reservaten finns under besöksmål.

Besöksmål

 • Innan du ger dig ut, ta med egen handsprit, det finns inte alltid vatten att tvätta händerna med efter toalettbesök i naturen.

 • Fika och pausa på platser med gott om utrymme där det är enkelt att hålla avstånd till andra besökare.

 • Det är väldigt viktigt att du tänker på brandrisken, särskilt när det är varmt och torrt. Elda och grilla bara på anvisade platser och ha koll på eventuella eldningsförbud.

Aktuell information om eldningsförbud

 • Ta gärna med dig något att äta ut i naturen, men ta med dig skräpet hem om soptunnan är full.

 • Du kan bada vid en strand eller använda en brygga som ligger utanför en tomt, bara du inte stör fågellivet eller hindrar ägaren från att använda bryggan. Visa hänsyn till djur och människor om du åker båt eller vattenskoter.
 • För att alla ska ha en fin upplevelse i naturen, visa hänsyn till de som bor i området. Du får till exempel inte gå på åkermark, inte trampa på grödor eller störa boskap. Undvika att gå för nära bostadshus.

 • Det är många som upptäcker Sverige med husbil och husvagn. Det är inte tillåtet att köra i terrängen, och det inkluderar såväl skog och mark, som stränder och parker. Bestämmelserna för var du kan övernatta kan variera från kommun till kommun. Kolla upp vad som gäller där du är.

 • Under sommaren händer det mycket i naturen. Då behöver du hålla hunden under extra stor uppsikt för att inte störa nyfödda djur. Håll koll på var det råder absolut koppeltvång.

 • Du är välkommen att övernatta något enstaka dygn i naturen. Håll avstånd till bostadshus och välj en plats med tålig mark.

 • Naturreservat och nationalparker kan ha särskilda regler för camping, grillning, vindskydd och stugor. Information om dessa regler hittar du på Sverigesnationalparker.se eller lansstyrelsen.se under varje naturreservat eller nationalpark.

 • Tänk på att lämna platsen så som du vill hitta den nästa gång. Bygg inga stentorn, lämna inget efter dig som kan skada djur eller människor och var noga med att släcka efter eldning.

Kontakt