Risk för gräsbrand i Jämtlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Lövplattmask Obama nungara

Lövplattmasken, Obama nungara, är en ny invasiv art i Sverige som upptäcktes i Skåne i mitten av november 2024. Plattmasken omfattas av nödåtgärder och det är förbjudet att medvetet sprida den. Här finns information om hur du känner igen plattmasken och hur du gör för att inte sprida den.

Obama nungara Foto: Jonas Roth

Plattmasken med artnamnet Obama nungara har sedan dess hittats på flera olika växter, som har importerat växterna från olika grossister på kontinenten. På svenska har den namnet lövplattmask.

Förbjuden att sprida

Sedan 7 januari 2025 omfattas Obama nungara av så kallade nödåtgärder. Det innebär att det är förbjudet att medvetet sprida den. Det innebär att det nu är förbjudet att avsiktligen hålla arten, att låta den växa, att överlåta eller utbyta den, samt släppa ut den i miljön”.

Så känner du igen plattmasken

Ägg av lövplattmask är 0,5 cm stora och först röda men blir sedan mörkbruna. Fullvuxna maskar är cirka 5-8 cm långa och 0,5 cm breda. Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige.

Information till dig som importerar växter

Alla som importerar växter från Europa behöver kontrollera att växterna de tar emot inte innehåller lövplattmask. Läs mer om vad som krävs i dokumentet:

Information om åtgärder mot lövplattmask för dig som importerar växter. Pdf, 170.3 kB.

Kommuner har tillsynsansvar för plantskolor

Det är kommunerna som utför tillsyn på plantskolor enligt miljöbalken. Det är därför viktigt att du som arbetar med tillsyn av dessa verksamheter tar till dig av informationen, och kan meddela plantskolor om hur de bör agera vid fynd av lövplattmask eller andra främmande arter.

Råd till dig som ska plantera växter

För att stoppa spridningen måste vi alla hjälpas åt att leta och ta bort lövplattmaskar. Eftersom du ändå måste ta växten ur krukan för att plantera är du en viktig länk i kedjan att hindra spridningen ut i naturen.

Du kan hjälpa till genom att följa dessa tre steg:

  1. Fråga där du köper dina växter.
    Köp från en trädgårdshandel eller blomsteraffär som aktivt jobbar med att minska risken för spridning av lövplattmask. Fråga där du köper dina växter hur de kontrollerar växterna och vilka åtgärder de vidtar vid fynd.
  2. Kontrollera växterna.
    Kontrollera växterna genom att leta under och i krukan, på, under och runt växten. Använd gärna ficklampa eftersom plattmaskarna är slemmiga och ofta glänser till.
  3. Sanera vid fynd.
    Sanera växterna om hittar en plattmask. Plocka bort de plattmaskar du eventuellt hittar och avliva dem genom att lägga dem i en burk och hälla på kokande vatten. Om du hittar lövplattmask på en växt behöver du fortsätt att leta på växten under flera dagar innan du planterar.

Tänk på att om du hittar på en växt är det stor risk att alla växter av samma sort också har plattmask på sig så du behöver kolla alla under flera dagar. Du kan också sanera växterna genom att värma upp hela rot- och jordklumpen till 38-39 grader i 15 min.

Du hittar mer information om hur du som privatperson kan förhindra springing i dokumentet.

Information om åtgärder mot lövplattmask för dig som planterar växter. Pdf, 178.5 kB.

Rapportera lövplattmaskar du hittar

Om du hittar en plattmask, börja med att ta en bild! Om du hittar plattmask på växter du köpt är det viktigt att du informerar inköpsplatsen om fyndet så de kan sanera de växter de har kvar. Det är också bra om du informerar din länsstyrelse via mejl.

Om du hittar plattmask ”frikrypande”, alltså inte i kruka eller direkt på en växt du är på väg att plantera, utan på marken i till exempel en park eller en väg anmäler du det på webbplatsen:

www.invasivaarter.nu. Länk till annan webbplats.

Fakta om lövplattmasken Obama nungara

Lövplattmasken, med artnmanet Obama nungara, är en plattmask som härstammar från Sydamerika (Brasilien, Argentina, Uruguay). Släktnamnet Obama härstammar från språket Tupi och kan översättas till ”blad/löv djur” (Oba=blad Ma= djur). Den har oavsiktligt introducerats i Europa och USA via handel med växter.

Ett rovdjur som lever på maskar och snäckor

Fakta om lövplattmasken Obama nungara:

  • Lövplattmasken är ca 5-8 cm lång och ca 0,5 cm bred. Den svenska plattmasken är mycket mindre.
  • Färgen på ovansidan skiftar mellan bege och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är bege.
  • Äggen är 0,5 cm stora och från en början klarröda men mörknar och övergår till mörkbruna efter några dagar.
  • Lövplattmasken är ett rovdjur som lever på maskar, sniglar, snäckor och andra plattmaskar. Den lever på jorden och hittas i naturen oftast under träbitar, stenar och löv.
  • Arten är mest aktiv efter skymningen.
  • I Sverige har den än så länge bara hittats i och under krukor och på marken under krukor och tråg.

I Europa är arten mest spridd i Frankrike

I Europa är lövplattmasken funnen i Frankrike, Guernsey, Madeira, Azorerna, Schweiz, Nederländerna, Österrike, Belgien, Irland, Portugal, Slovakien, Italien, Tyskland, Nederländerna och Spanien.

Den verkar vara mest spridd i Frankrike. Frankrike är också det land som eftersökt och studerat arten mest. Där är den främst spridd utmed kusterna även om den också finns i de centrala delarna av landet.

Klimatet påverkar

Med nuvarande klimat tror man att arten kan få fäste runt Medelhavet, Atlantregionen och Svarta havet med mindre förekomster runt Donaubäckenet och Alperna. I ett framtida klimat kan arten sprida sig till stora delar av Centraleuropa, upp till Danmark och södra Sverige

Oro finns för att den kan orsaka försämrad jordkvalitet

Lövplattmasken är så pass nyupptäckt att det saknas studier på dess eventuella effekt på biologisk mångfald och ekonomi. Arten har potential att få täta populationer men inga studier på effekten har utförts. Det finns andra arter av rovlevande plattmaskar som har visat sig ha mycket stor negativ effekt på till exempel daggmaskar vilket kan leda till försämrad jordkvalitet och därmed minskad växtkraft och skörd.

Faktablad - plattmasken Obama nungara (för utskrift) Pdf, 143.4 kB.

Frågor och svar

Du rapporterar ditt fynd genom att skicka ett mejl till invasivaarter.jamtland@lansstyrelsen.se

I mejlet ska du:

  • skicka en bild på masken
  • ange plats där masken hittats
  • uppge dina kontaktuppgifter

Våra experter behöver uppgifterna för att kontrollera att det är rätt art och kartlägga var den hittats.

Rapportering via webben

invasivaarter.nu Länk till annan webbplats.

Kännetecken:

  • Obama nungara är ca 5-8 cm lång och ca 0,5 cm bred. Våra inhemska plattmaskar är mycket mindre.
  • Färgen på ovansidan skiftar mellan beige och mörkt brun med svarta längsgående linjer. Undersidan är beige.
  • Äggen är 0,5 cm stora och från en början klarröda men mörknar och övergår till mörkbruna efter några dagar.

Bilder

Det finns en inhemsk plattmask, men den blir bara upp till 2 cm och är mer jämngrå, men kan ha mörkare teckning som upplevs flammig.

Yngre individer av lövplattmask är naturligtvis också små till en början och just när lövplattmasken är liten kan arterna ibland vara svåra att skilja åt. Lövplattmask går dock mer i brunt och den mörka teckningen går mer i stripor än flammor.

Arter som kan förväxlas

Grå landplanarie

Detta är vår enda naturligt förekommande plattmask. Den blir bara upp till 2 cm och är mer jämnt grå, men kan ha mörkare teckning som upplevs flammig. Yngre och därmed mindre individer av löplattmask kan vara svåra att skilja från den grå landplanarien. Lövplattmask går dock mer i brunt och den mörka teckningen går mer i stripor än flammor.

Grå landplanarie finns främst i skogar, raviner och parker medans lövplattmask ännu bara är funnen i planteringar och under och i krukor.

Sniglar

Lövplattmask kan vid första anblick förväxlas med diverse bruna sniglar. Tittar man lite närmare ser man dock att sniglarna har åsar på ryggen, en mantel, andningshål och känselspröt. De är också tjockare. Om man ser dem röra på sig kan man också se att plattmasken rör sig med den smalaste änden först och snigeln med den tjockare.

Iglar

Precis som med sniglar kan iglar vid första anblick förväxlas med O. nungara. Iglar har dock segment, ringar runt hela kroppen. Där är ofta tjockare och suger fast med ena ändan i underlaget.

Den som vill undersöka sina inköpta importerade plantor, kan ge sig ut med handskar och ficklampa när skymningen fallit. Då rör sig maskarna uppe på jordlagret, ofta gömda under löv och grenar.

Titta under krukorna, och i botten av krukan. Titta också under eventuella tråg, och underlaget krukorna står på.

Lägg den i en burk och häll kokande vatten på den. Eller lägg den i en påse i frysen i minst ett dygn. Klipp inte, det överlever den.

Arten är så pass nyupptäckt att det saknas studier på vilken skada den kan göra. Men det finns anledning att vara orolig, andra rovlevande plattmaskar har visat sig ha stora negativa konsekvenser. Obama nungara äter maskar och sniglar och utgör ett hot mot exempelvis daggmaskar, som är viktiga för ekosystemet för att bryta ned växtdelar, skapa ny jord och lufta jorden.

Att Sverige agerar nu beror på att vi har större möjlighet att stoppa den många andra länder. Vi har ett gynnsamt geografiskt läge, med Östersjön som barriär mot kontinenten. Vi har också än så länge ett gynnsamt klimat med kallare vintrar som kan hjälpa oss att hålla Obama nungara borta. Det finns också ett förslag att Obama nungara ska tas upp på EU-listan över invasiva arter, så det händer saker även på europeisk nivå.

Inget alls. Obama nungara är en plattmask som härstammar från Sydamerika (Brasilien, Argentina, Uruguay). Släktnamnet Obama härstammar från språket Tupi och kan översättas till ”blad/löv djur” (Oba=blad Ma= djur). Den har oavsiktligt introducerats i Europa och USA via handel med växter.

Film om hur du kontrollerar nyinköpta växter

Film om hur du sanerar en växt där du hittat lövplattmask

Kontakt

Invasiva arter i Jämtlands län

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss