Organiserat friluftsliv och naturturism
Organiserat friluftsliv och naturturism på annans mark är möjligt tack vare allemansrätten. Allemansrätten är dock knuten till den enskilde individen, inte till grupper. Därför har arrangörer av organiserade aktiviteter i naturen ett särskilt ansvar.
Vad menas med organiserat friluftsliv?
Organiserat friluftsliv är när en lärare eller ledare för en organisation eller företag planerar att genomföra ett arrangemang med deltagare enligt en förutbestämd plan, färdväg eller rutt. Organiserad verksamhet kan vara:
- Ideell eller idéburen (exempelvis communities, friluftsorganisationer och intresseföreningar)
- Offentlig (stiftelser, skola, barnomsorg och liknande)
- Kommersiell (naturturism, entreprenörer och företag)
Hållbara upplevelser för alla
Allemansrättens grundregel är att inte störa och inte förstöra. Naturen ska vara så gott som opåverkad av ditt besök, och du får inte störa andra som vistas på samma plats.
Risken är högre att en aktivitet med en större grupp, som en skolklass, företagsgrupp, tävling eller liknande, stör eller påverkar naturen eller andra besökare än om en eller några få personer gör samma sak. Om aktiviteten sker flera gånger på samma plats kan det också innebära mer slitage på marken och mer störningar på naturen än en aktivitet vid något enstaka tillfälle. Hur mycket en aktivitet påverkar naturen varierar också på olika platser och under olika tider på året.
Arrangörens ansvar
Den som organiserar en aktivitet ansvarar för vad deltagarna gör. Arrangören ansvarar också för att aktiviteten påverkar naturen så lite som möjligt, och att andra besökare och berörda inte blir störda. Arrangören behöver ta reda på regler och förutsättningar i området, och undersöka om det behövs någon form av tillstånd eller samråd med Länsstyrelsen för att kunna genomföra aktiviteten.
Samråd, dispens eller tillstånd
Om du planerar en aktivitet med organiserat friluftsliv eller naturturism som riskerar att påverka eller störa naturmiljön kan den inte genomföras med stöd av allemansrätten. Beroende på när, var och hur du vill genomföra arrangemanget behöver du i så fall antingen samråda med Länsstyrelsen, eller ansöka om dispens, tillstånd eller markupplåtelse.
Planerar du en aktivitet i något av länets skyddade områden, till exempel i ett naturreservat eller en nationalpark, kan du behöva söka tillstånd eller dispens för arrangemanget.
Dispens och tillstånd för aktiviteter eller åtgärder i skyddade naturområden på Länsstyrelsen Jämtlands läns webbplats Länk till annan webbplats.
Föreskrifterna för Vålådalens naturreservat reglerar organiserat friluftsliv och naturturism inom reservatet. Föreskrifterna anger när, var och hur det är tillåtet att arrangera olika typer av aktiviteter.
Om du planerar en mer omfattande aktivitet på renbetesfjäll behöver du i vissa fall ansöka om en markupplåtelse, ett tillstånd från markägaren, enligt rennäringslagen.
Från och med den 1 januari 2025 behöver man som arrangör inte anmäla organiserade aktiviteter på renbetesfjäll som omfattas av allemansrätten.
Tänk dock på att särskilda krav kan gälla inom skyddade områden.
Markupplåtelse på renbetesfjäll på Länsstyrelsen Jämtlands läns webbplats
Under avsnittet relaterad information längre ned på sidan hittar du länkar till vägledning om vad som menas med renbetesfjäll, för vilka aktiviteter och åtgärder du behöver ansöka om markupplåtelse och hur du i så fall gör.
För arrangemang som påtagligt kan påverka naturmiljön behövs samråd enligt miljöbalken med Länsstyrelsen. Det kan till exempel vara tävlingar med många deltagare eller arrangemang som kräver någon form av anläggning.