Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ökad tillsyn av skoterkörning

Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Våra naturbevakare planerar tillsyn av snöskoterkörning inom länets statliga regleringsområden. Syftet är att säkerställa att reglerna efterlevs. Efter den 19 april får du inte längre köra snöskoter inom regleringsområdena, med några få undantag.

Regleringsområde - vad är det?

Regleringsområdena kallas ibland även förbudsområden. De omfattar stora delar av fjällen i Jämtlands län, och inom dessa områden är det förbjudet att köra terrängfordon. Snöskoter räknas som ett terrängfordon, och omfattas alltså av förbudet.

Längs vissa vinterleder i regleringsområdena är det dock tillåtet att köra snöskoter under en begränsad tid av året, oftast fram till 19 april. Tidsbegränsningen skyddar bland annat renar och annat djurliv i fjällen från störningar under den känsliga period då djuren får ungar.

Skoterkörning fram till 2 maj längst i norr

De flesta leder inom länets regleringsområden stänger för skoterkörning efter den 19 april. Men i den allra nordligaste delen av länet får du köra snöskoter fram till den 2 maj, om snöförhållandena medger. Detta gäller på leder markerade med påbudsskylt för skoterkörning.

I karttjänsten Motortrafik i naturen ser du vilka datum som gäller för de olika lederna, och även var länets statliga regleringsområden finns.

Karttjänst - Motortrafik i naturen, Jämtlands län Länk till annan webbplats.

Undantag från reglerna

Det finns generella undantag i särskilda situationer. Här följer några exempel:

  • om du jobbar med renskötsel
  • om du utför ett arbete på uppdrag av staten eller kommunen
  • vid räddningsinsatser på uppdrag av polisen och räddningstjänsten
  • i vissa fall om du äger bostad eller fiskerätt inom ett regleringsområde - du behöver själv ta reda på vad som gäller i ditt specifika fall

Undantag från reglerna

Kontakt

Har du frågor eller synpunkter om våra fjälleder och tillhörande anläggningar så är du välkommen att kontakta oss på följande adress.

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss