Pågående och kommande arbete med förorenade områden
Information om vad som pågår just nu i arbetet med förorenade områden och vad som planeras för de kommande åren.
Pågående arbete
I Hallands län pågår för tillfället både utredningsobjekt med statliga medel samt åtgärdsobjekt. Områden där åtgärdsförberedande undersökningar, åtgärder och efterkontroll pågått är Kvarteret Renen, Slöinge träförädling, Holmstvätt och Asklunds trä.
- Kvarteret Renen i Varberg är det område som ligger högst upp på länets prioriteringslista. Området har åtgärdats genom att förorenad jord har schaktats bort samt grundvatten och jord har behandlats genom termisk sanering. Området är unikt genom att man har använt sig av termisk sanering i kristallint berg ner till 50 meters djup.
Pilottesterna har genomförts och utvärderats inom plymområdet. Saneringen i denna del har inte kommit i gång. Huvudsakligen beroende på Trafikverkets arbeten i området som orsakat en grundvattensänkning. Planen är att föroreningsplymen skall behandlas genom en insitusanering. - Saneringsåtgärder i form av schaktsanering har under 2024 vidtagits vid objektet Slöinge träförädling. Objektet ligger mitt i Slöinge samhälle med många bostäder i nära anslutning till området.
- En termisk insitusanering pågår på Holms tvätt, en kemtvätt som ligger centralt i samhället Harplinge. Så här långt har cirka 200 kg föroreningar tagits upp.
- Statlig finansiering till åtgärd av förorenad mark inför bostadsbyggande har sökts för Nyby deponi i Laholms kommun.
- Utredningsobjektet Steninge glasbruk som ligger i ett för halmstadborna mycket välbesökt område med strand och restaurangverksamhet är färdigt i utredningsskedet. Förändringar och nya förordningar har gjort att ansökan till Naturvårdsverket måste upprättas på nytt.
- Asklunds trävaru AB har fått beslut för medel i åtgärdsförberedelsefasen samt i åtgärdsfas. Upphandling är påbörjad och är tänkt att utföras under vintertid.
- Verifierande provtagning har utförts i och runt Fegenssamhälle under året. Detta har utförts på ett antal PFAS potentiella verksamheter samt ett par platser där brandövning och släckinsattser har skett. I sjön Fegen har sediment analyserats i ett bredare föroreningsperspektiv. Ytterligare verifierad provtagnings projekt är på gång i Halmstad kommun där ett antal platser där släckinsatser har ägt rum kommer provtas.
- Inventeringsprojektet RUPFO har kommit igång under året. Identifieringsarbetet är påbörjat och individuella möten med samtliga kommuner har genomförts. Målet är att de allvarligaste PFAS-förorenade områdena ska hittas genom inventering utförd av kommunerna och länsstyrelsen.
- Halland är ett exploateringslän och många planer hanteras i det dagliga arbetet på miljövårdsenheten.
- Förfrågningar från EBH-databasen är fortsatt hög där många av frågorna är från konsulter eller privatpersoner som funderar på att köpa fastigheter.
- Länsstyrelsen samt kommunerna bedriver tillsyn på förorenade områden i länet.
- Ett område som prioriterats högt är försvarets anläggningar FMTS samt Nyårsåsen i Halmstad där väldigt höga PFAS halter har konstaterats i jord-, yt- och grundvatten och påverkar ett flertal vattentäkter som försörjer Halmstad med vatten. Länsstyrelsen har inget tillsynsansvar här men har tagit på sig det regionala samordningsansvaret samt svarar på FIHMs remisser. Under året har ett studiebesök ägt rum vid en aktuell vattentäkt samt vid Nyårsåsen där Försvarsmakten presenterade sitt pågående utredningsarbete vid detta objekt.
Länsstyrelsen jobbar med tillsynsvägledning gentemot kommunerna och har löpande kontakt med alla kommuner om olika typer av frågor samt anordnar årligen tillsynsvägledningsträffar. I år har tillsynsvägledningen handlat om inventering av PFAS-förorenade platser, även kallat RUPFO-projektet.
Kommande arbete
De närmaste åren kommer Länsstyrelsen lägga mycket tid på de objekt som är i "Åtgärd", vilket troligen kommer vara cirka fyra objekt. I Laholms kommun planeras för åtgärd vid Nyby deponi, där statlig finansiering för efterbehandling av förorenad mark inför bostadsbyggande har sökts. Vid Steninge glasbruk planeras åtgärder inom de närmsta åren då Halmstads kommun arbetar aktivt med objektet. Renen kommer vara aktiv åtminstone ett år till innan fasen går in i efterkontroll. Objektet Asklunds trävaru AB kommer enligt plan att åtgärdas under lågsäsongen, Holms tvätt i Harplinge kommer under året troligen att bli färdig med åtgärdsskedet och efter det kommer efterkontroll att ske. Detta blir länets andra objekt som åtgärdats med termisk sanering. Länsstyrelsen har också för avsikt att fortsätta med de samverkansträffar som Länsstyrelsen regelbundet har kallat till inom ramen för PFAS-problematiken kring Försvarsmaktens anläggningar i Halmstad.
Det är också viktigt att arbete läggs på att tillsammans med kommunerna få fram nya utredningsobjekt att söka utredningsmedel för. Det är också viktigt att det finns mindre, mer lätthanterliga objekt i kombination med de större mer omfattande objekten, som har en lång åtgärdstid.
Exploateringstakten ser inte ut att minska i länet vilket genererar mycket arbete i planarbetet. Det stora trycket på efterfrågan av information från EBH-databasen ser ut att fortsätta.
Arbetet med att driva tillsynsobjekten framåt pågar med prioriterade objekt.
Inventering av potentiellt PFAS-förorenade områden samt sediment kommer att pågå åtminstone under 2025 och eventuellt även längre fram.
Även verifierande provtagning kommer att genomföras under 2025 då medel för detta redan har beviljats av Naturvårdsverket. En ansökan om medel för ytterligare verifierande provtagning under 2026 har lämnats in till Naturvårdsverket.