Livsmedelsstrategi
Det övergripande målet med den svenska livsmedelsstrategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja och ökad produktion av livsmedel i Sverige. Länsstyrelsen samarbetar med regionala aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.
Sveriges livsmedelsstrategi
Den svenska livsmedelsstrategin som antogs 2017 omfattar hela livsmedelskedjan, och gäller fram till år 2030. Det övergripande målet med strategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala produktionen av livsmedel ökar, samtidigt som vi når relevanta miljömål.
Livsmedelsstrategin ska bidra till:
- hållbar utveckling i hela landet
- att skapa tillväxt och sysselsättning
- att både konventionell och ekologisk produktionsökning stämmer överens med konsumenternas efterfrågan
- att sårbarheten i livsmedelskedjan minskar
- ökad självförsörjningsgrad av livsmedel.
Vad gör Länsstyrelsen?
Länsstyrelsen arbetar systematiskt för att integrera livsmedelsstrategins mål i vår verksamhet. Vi samarbetar också med berörda aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.
Regionala och lokala insatser för Livsmedelsstrategin i Västra Götalands län
Länsstyrelsen driver ett samarbetsprojekt med stöd från Sveriges landsbygdsprogram. Syftet med projektet är att
- skapa samarbete mellan regionala aktörer,
- skapa nätverk regionalt och nationellt för att stärka landsbygdens näringsliv,
- skapa tillväxt i hela livsmedelskedjan i Västra Götalands län.
Målet är att gynna den direkta målgruppen för projektet, vilka framförallt är de olika aktörer som arbetar för att stödja de lokala och regionala livsmedelsproducenterna och förädlarna i länet.