Risk för gräsbrand i Värmlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Jakt på allmänt vatten

Jakträttigheterna på allmänt vatten tillhör staten. För att jaga på allmänt vatten måste du ha tillstånd eller stöd av regionala föreskrifter.

Om du vill jaga på allmänt vatten måste du ha tillstånd till det. I vissa län finns regionala föreskrifter som möjliggör jakt. I andra län behöver du ansöka om tillstånd. Om du tänker jaga i ett annat län behöver du därför ta reda på vad som gäller i just det länet.

Ansök om tillstånd

Vad är allmänt vatten?

Allmänt vatten finns i havet samt i de fyra sjöarna Vänern, Vättern, Hjälmaren och Storsjön. Övriga insjöar och vattendrag har enbart enskilt vatten.

Gränsen mellan enskilt och allmänt vatten går 300 meter ut från strandlinjen eller, om kurvan för tre meters djup går längre ut, längs den kurvan.

300-metersgränsen gäller från fastlandet och från öar med en längd av minst 100 meter. Vid öar mindre än 100 meters längd är vattnet allmänt intill strandlinjen. Men på dessa öar är det fastighetsägaren som har jakträtt inom 100 meter från strandlinjen.

Mer information om fastighetsägares jakträtt i allmänt vatten finns i jaktlagen, paragraf 12.

Generellt tillstånd

Länsstyrelsen Värmland har beslutat följande föreskrifter för den del av Vänern som ligger inom Värmlands län.

På allmänt vatten i Vänern, bortom 100 meter från strandlinjen, liksom på sådana holmar, klippor och skär som inte tillhör något hemman får följande jakt bedrivas efter storskarv och mink.

Jakt efter storskarv får ske

  • vid fasta och rörliga fiskeredskap (inte handredskap) samt inom ett avstånd av 300 meter från sådana redskap, dock inte närmare än 300 meter från boplats för skarv, havsörn eller fiskgjuse. Jakten får bedrivas årligen under perioden augusti – februari.
  • vid fiskodling och utsättningsplatser (inom sju dygn innan och sju dygn efter utsättningstillfälle) samt inom ett avstånd av 300 meter från sådana områden. Jakten får bedrivas året runt.
  • i fredningsområden för fisk. Jakten får bedrivas årligen under perioden augusti - februari.
  • Jakt efter mink får bedrivas året runt.

Det är inte tillåtet att bedriva jakt inom fågelskyddsområden och Natura 2000-områden med stöd av dessa föreskrifter, se kartbilaga.

Jaktresultat ska rapporteras till Länsstyrelsen senast två veckor efter att ett djur har fällts. I rapporten ska datum, antal fällda individer och fällplats i koordinater anges. Rapporteringen ska göras via det formulär som finns på länsstyrelsens webbplats.

Dessa föreskrifter trädde i kraft den 1 december 2024 och gäller till utgången av februari 2028.

Föreskrifter om tillstånd till jakt på allmänt vatten, holmar, klippor och skär i Vänern, inom Värmlands län (PDF-fil) Pdf, 86.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Bilaga 1, Karta över Natura 2000-områden och fågelskyddsområden i den del av Vänern som ligger inom Värmlands län. Dessa områden omfattas inte av föreskrifterna om jakt på allmänt vatten (JPG-fil)

Jakt från motordriven båt

Enligt jaktförordningen (1987:905) § 20 får jakt ske från båt försedd med motor under förutsättning att motorn är avstängd och minst en minut förflutit sedan motorn stängts av.

Jakt på enskilt vatten

På enskilt vatten hör jakträtten till den som äger den angränsande fastigheten. Detta innebär att det är markägaren som har rätt att bestämma vem som får jaga på området. Området omfattar både jakt på sjöfåglar och andra arter som lever vid eller på vattnet. Jakten måste ske i enlighet med gällande lagar och förordningar, t.ex. jaktförordningen, som reglerar jakttider och vilka arter som får jagas.

Om det enskilda vattnet ligger i eller gränsar till ett naturreservat eller skyddat område, kan särskilda regler gälla som begränsar jakten.

Definition av fågelbon

Enligt vägledning från Naturvårdsverket definieras fågelbon som bon så länge fåglarna kommer att återvända till dem, exempelvis vid nästa häckningsperiod eller om flera år. Storskarven återanvänder sitt bo, vilket innebär att boplatsen är fredad året runt. En boplats för skarv är ett område där skarvar häckar, det vill säga parar sig, bygger bo, lägger ägg och föder upp sina ungar. Antalet bon kan variera från en handfull till flera hundra. Andra platser där större antal skarvar samlas men inte häckar, till exempel rastplatser, räknas inte som boplatser.

Rapportera fällt vilt

I ditt tillstånd eller i förskriften står det om du behöver återrapportera jaktresultatet efter att du fällt vilt vid jakt på allmänt vatten. I rapporten ska du ange datum för jakten, vilken art du jagade och antal djur du fällt.

Kontakt

Viltförvaltning Värmland

Vilttelefon

Telefontider: Måndag - Fredag kl. 09:00 - 12:00
Telefon: 010-224 71 40

Viltmejl
Du kan även kontakta oss via vår viltmejl.
Ange dina kontaktuppgifter samt vad det är du vill ha hjälp med.

Dela sidan:

Landshövding

Georg Andrén

Besöksadress

Våxnäsgatan 5

Postadress

651 86 Karlstad

Organisationsnummer

202100-2395

Följ oss