Fornlämningar och fornfynd
Länsstyrelsen ansvarar för fornlämningar och fornfynd i länet. Kontakta oss om du till exempel upptäcker en skada på en fornlämning, har hittat ett fornfynd eller planerar ett arbete vid en fornlämning.
Länsstyrelsen ska se till att fornlämningar i länet blir bevarade och inte kommer till skada. Alla fornlämningar har ett automatiskt skydd genom kulturmiljölagen. Det gäller både de fornlämningar som vi redan känner till och de som ännu inte har upptäckts.
Kontakta Länsstyrelsen om du:
- planerar ett arbete som riskerar att påverka en fornlämning
- har hittat ett fornfynd
- upptäcker en skada på en fornlämning
- vill ha råd om hur du kan skydda och vårda en fornlämning.
Riksantikvarieämbetets karttjänst Fornsök innehåller information om alla i nuläget kända registrerade fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar i Sverige.
Förfrågan om fornlämning
Som en del i planeringen av markarbeten behöver du kontakta Länsstyrelsen för att reda ut om ingreppet kan påverka fornlämningar. Kontakta oss i god tid innan det planerade arbetet. Om Länsstyrelsen bedömer att det kan finnas fornlämningar inom området kan en arkeologisk utredning bli aktuell. Syftet med den arkeologiska utredningen är att klargöra om fornlämningar berörs.
Begäran om arkeologisk utredning
Skicka in en förfrågan om fornlämning för att göra en begäran om arkeologisk utredning.
Skicka förfrågan om fornlämning
Skicka en förfrågan om fornlämning om du planerar markarbete som riskerar att påverka en fornlämning.
Sök tillstånd för ingrepp i eller vid en fornlämning
Du behöver ett tillstånd från Länsstyrelsen innan du startar ett arbete som riskerar att påverka eller förstöra en fornlämning. Till exempel om du ska
- bygga ett hus
- anlägga en väg
- gräva ned en kabel
- anlägga en plantering.
I första hand ska du planera arbetet så att du undviker fornlämningar. Vår utgångspunkt är att fornlämningar ska bevaras, men vi kan i vissa fall ge tillstånd till ett ingrepp.
Vad säger kulturmiljölagen om fornlämningar?
Kulturmiljölagen säger att du behöver tillstånd från Länsstyrelsen för att:
- rubba
- ta bort
- gräva ut
- täcka över
- ändra eller skada en fornlämning.
Tänk på att ett markområde runt varje fornlämning också är skyddat. Om du är osäker på hur stort det skyddade området är kan du kontakta Länsstyrelsen. Även en nyupptäckt fornlämning har ett omedelbart skydd.
Vad ansökan ska innehålla
En ansökan ska innehålla uppgifter om
- vilket arbete du planerar
- hur stort markområde som kommer att påverkas (exempel: 10 x 20 meter stort och 1,0 meter djupt)
- vem som är fastighetsägare
- fastighetsbeteckning.
Ansök om tillstånd
Skicka in din ansökan i god tid innan det planerade arbetet är tänkt att starta.
När ansökan har kommit in till länsstyrelsen, granskar vi materialet och återkommer eventuellt till den sökande om kompletteringar. I annat fall skrivs tillstånd på befintligt underlag. Om en fornlämning berörs av grävning eller annan form av markpåverkan, kan Länsstyrelsen komma att kräva att det görs en arkeologisk undersökning före arbetet eller att arbetet övervakas av arkeologer. Den arkeologiska undersökningen eller övervakningen betalas i så fall av den sökande.
Behöver jag tänka på något mer?
Observera att du behöver tillstånd från markägaren för att kunna gräva på mark som inte är din egen, och du kan behöva andra tillstånd och dispenser innan du kan göra arbete i naturen.
Fornlämningsärenden i skog
Kulturmiljöer i skogen kan bli skadade av skogsmaskiner i samband med avverkning och markberedning. Du bör alltid samråda med Länsstyrelsen inför bränning, åtgärder på befintlig väg, askåterföring och gödsling. Du behöver tillstånd för
- markberedning
- plantering
- nyanläggande av väg
- skyddsdikning
- stubbskörd.
Du som som markägare behöver kontakta oss för att samråda om fornlämningar och vid behov söka tillstånd när du planerar arbeten i skogen. Det räcker alltså inte med att göra en ansökan via Skogsstyrelsens e-tjänst, du behöver också kontakta oss i de fall som fornlämningar berörs.
Har du hittat ett fornfynd?
Den som hittar ett fornfynd är i vissa fall skyldig att rapportera det till Länsstyrelsen eller till Polisen. Det är sedan Riksantikvarieämbetet som beslutar om staten ska lösa in fornfyndet och i så fall vilken ersättning och hittelön upphittaren får.
Vad säger kulturmiljölagen om fornfynd?
Ett fornfynd är ett föremål som saknar ägare och som påträffas vid en fornlämning eller på en annan plats och kan antas vara från någon tid före 1850. I Kulturmiljölagen står det att staten har rätt att lösa in fornfynd som
- helt eller delvis består av guld, silver, koppar, brons eller annan legering med koppar
- består av två eller flera föremål som kan antas ha blivit nedlagda tillsammans.
Kontakta oss om du hittat ett fornfynd
Om du har hittat ett fornfynd som staten har rätt att lösa in ska du anmäla det till oss eller till polisen. Om fyndet hör till en fartygslämning kan du även välja att kontakta Kustbevakningen. Du som är upphittare kan då bli skyldig att lämna ifrån dig fornfyndet mot ett kvitto och att uppge var, när och hur du påträffade det.
Att använda metallsökare kräver tillstånd
För att skydda våra fornlämningar är det enligt kulturmiljölagen förbjudet att använda metallsökare utan tillstånd från Länsstyrelsen. Vi ger endast tillstånd som gäller för ett begränsat område, och aldrig i områden i anslutning till fornlämningar.