Tillstånd Natura 2000-område

Du kan behöva tillstånd för att bedriva verksamhet eller genomföra åtgärder i eller nära ett Natura 2000-område.

När behöver du ansöka om tillstånd?

Du behöver tillstånd från Länsstyrelsen för verksamhet eller åtgärder som kan påverka naturmiljön i ett Natura 2000-område på ett betydande sätt. Du kan även behöva tillstånd om du planerar att göra en åtgärd nära ett Natura 2000-område, om det kan påverka miljön inne i området.

Det kan till exempel handla om åtgärder som grumlar ett vattendrag som leder till ett Natura 2000-område eller anläggning av ett nytt dike som kan påverka våtmarker inom intilliggande område.

Utgå från områdets bevarandeplan för att bedöma om det finns risk för påverkan. Du hittar bevarandeplaner i Naturvårdsverkets karta över skyddad natur:

Natura 2000-områden i Naturvårdsverkets karttjänst Skyddad natur, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Hjälp för att använda kartverktyget Skyddad natur, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Exempel på när du kan behöva tillstånd

  • Uppföra byggnader eller anläggningar, till exempel vägar, skogsbilvägar, jakttorn och avloppsanläggningar.
  • Samla in växter och djur.
  • Fälla träd, avverka eller ta bort större buskage.
  • Gräva, schakta, fylla ut, till exempel ledningsdragningar.
  • Dika eller göra andra åtgärder som påverkar grundvatten och markvatten

I vissa fall kan det vara svårt att själv bedöma om en åtgärd kräver tillstånd. Kontakta oss på Länsstyrelsen för att få stöd i din bedömning.

Ansök om tillstånd i Natura 2000-område

Länsstyrelsen tar inte ut någon avgift för att handlägga ansökan om tillstånd för Natura 2000-områden.

För att Länsstyrelsen ska kunna bedöma frågan om en åtgärd kräver tillstånd så snabbt och effektivt som möjligt så är det viktigt att den innehåller följande information:

Kontaktuppgifter till sökande

Ange ditt namn, adress, e-post och telefonnummer. Om det är ett företag ska företagsnamn, organisationsnummer och kontaktuppgifter till en kontaktperson uppges.

Var?

Namn på Natura 2000-området, fastighetsbeteckning och kommun. Tänk på att du behöver markägarens godkännande om du inte själv äger marken.

Bifoga även en karta över området där du har ritat in var du vill genomföra åtgärderna.

Vad?

Börja med att beskriva verksamheten eller åtgärden så utförligt som möjligt. Vad är det du vill göra på platsen, till exempel gräva, bygga eller fälla träd. Beskriv hur det ser ut på platsen idag, om det är öppen mark, blöt mark, skog eller om det finns grova eller på annat sätt särskilt värdefulla träd.

Hur?

Ibland behöver vi veta hur du tänker genomföra åtgärden, till exempel om du behöver använda maskiner, vilken typ av maskin, hur brett och djupt du behöver gräva, om du måste fälla några träd och så vidare.

När?

Ange även i din anmälan ungefär när du vill genomföra åtgärden. Dels för att vi ska veta hur bråttom det är, dels för att vissa åtgärder är mer eller mindre lämpliga under olika tider på året.

Varför?

För att vi ska kunna ta ställning till frågan så måste du ange varför du vill genomföra åtgärderna. Du behöver också ange varför åtgärden inte går att genomföra utanför Natura 2000-området. Om det du vill göra skadar naturvärdena är det bra om du ger förslag på kompensationsåtgärder.

Vilken hänsyn?

Du behöver beskriva vilken hänsyn du planerar för att undvika påverkan på utpekade naturtyper och arter. Exempelvis för vissa fåglar, groddjur, växter och mossor. Behovet av hänsyn beror på vilken typ av åtgärd du planerar och vilken typ av miljö och arter som skyddas i Natura 2000-området.

För varje Natura 2000-område finns en bevarandeplan som redovisar vilka naturtyper och arter som är utpekade i just det området. Dessa kan man hitta via Naturvårdsverkets webb, liksom även vägledning för arter och naturtyper som ingår i Natura 2000. För många fågelarter finns det också hänsynsvägledning på Skogsstyrelsens webbplats.

Vägledningar och kunskapsstöd artskydd, Skogsstyrelsen Länk till annan webbplats..

Vid en ansökan om tillstånd om Natura 2000 behöver du ta fram en miljökonsekvensbeskrivning (MKB).

Framtagandet av en MKB regleras i 6 kap. miljöbalken, en s.k. specifik miljöbedömning, och inleds med ett avgränsningssamråd med syftet att bestämma vad MKB:n ska innehålla. Efter avgränsningssamrådet kommer det framgå vilka undersökningar och utredningar som du behöver göra inför själva tillståndsansökan.

Du ska genomföra avgränsningssamrådet med Länsstyrelsen men även med eventuella andra berörda (myndigheter, organisationer och privatpersoner). Exempelvis vid skogsbruksåtgärder behöver du samråda med Skogsstyrelsen.

Inför avgränsningssamrådet ska du ta fram ett samrådsunderlag som du ska skicka in till Länsstyrelsen och till de andra du behöver involvera i avgränsningssamrådet. Underlaget behöver beskriva vad du ska göra, var, när, hur och varför. Se mer under fliken Checklista inför förfrågan om tillstånd krävs. I många fall kan du använda det underlag du skickade in vid din förfrågan om tillstånd krävs. Du kan genomföra avgränsningssamrådet genom möte (online, fysiskt) eller skriftligt.

Vill du veta mer om den fortsatta processen kan du läsa på Naturvårdsverkets webbsida.

Förenklat kan processen sammanfattas så här:

  1. du samråder om hur en MKB ska avgränsas,
  2. du tar fram en MKB,
  3. du skickar in MKB:n tillsammans med ansökan till Länsstyrelsen.

Om du vill skicka in en förfrågan om Natura 2000-tillstånd krävs för en skoglig åtgärd i eller nära ett Natura 2000-område är det viktigt att den innehåller följande information:

  • Kartunderlag med teckenförklaring. Både översiktskarta och detaljkarta.
  • Utförandebeskrivning. Beskriv hur området kommer att se ut efter genomförd avverkning. Det vill säga vilka hänsynsytor som lämnas och andra anpassningar. Bifoga även traktdirektiv.
  • Hur bred skyddszon som planeras mot Natura 2000-områdets gräns. Beskriv hur skyddszonen kommer att se ut efter genomförd avverkning, det vill säga undervegetation, trädslagsfördelning (TGL), stamtäthet. Generellt är Länsstyrelsens bedömning att en 25-30 meters zon som skyddar mot vind och solinstrålning (ekologiskt funktionell) behövs mot fast mark i skog.
  • Hydrologiska förhållanden på platsen. Beskriv förekomst av eventuella vattendrag och diken samt vilken hänsyn som tas till dessa för att undvika påverkan inuti Natura 2000-området. Om det finns fuktstråk (sumpskog, myr, kärr, surdråg etc.) som hänger ihop med Natura 2000-området behöver det framgå vilken hänsyn som tas för att undvika hydrologiska förändringar eller näringspåverkan.
  • Eventuella behov av att köra i Natura-området och hur hänsyn lämnas i så fall.
  • Beskriv hur åtgärden kommer att påverka arter och naturtyper som är utpekade i Natura 2000-området. Titta i områdets bevarandeplan som du hittar via Naturvårdsverkets webb.
  • Bifoga kopia på din anmälan till Skogsstyrelsen, där Skogsstyrelsens diarienummer framgår (börjar ofta på A…)

Behovet av hänsyn beror på vilken typ av åtgärd du planerar och vilken typ av miljö och arter som skyddas i Natura 2000-området. För varje Natura 2000-område finns en bevarandeplan som redovisar vilka naturtyper och arter som är utpekade i just det området. Dessa kan man hitta via Naturvårdsverkets webbplats, liksom även vägledning för arter och naturtyper som ingår i Natura 2000. Du behöver också beskriva vilken hänsyn du planerar för att undvika påverkan på utpekade naturtyper och arter. Exempelvis för vissa fåglar, groddjur, växter och mossor. För många fågelarter finns det också hänsynsvägledning på Skogsstyrelsens webbplats.

Vägledningar och kunskapsstöd artskydd, Skogsstyrelsen Länk till annan webbplats..

Grundprincipen är att det inte ska bli någon direkt eller indirekt påverkan på naturmiljön i området, varken genom hydrologiska förändringar, vindfällen eller genom ökad sol- och vindinstrålning. Behovet av hänsyn beror också på vilken typ av miljö som skyddas i Natura 2000-området.

Länsstyrelsen baserar sin bedömning på det underlag som du lämnar in och får inte föreslå vilken hänsyn som är lämplig i ett enskilt ärende. Det vore att föregå en tillståndsprövning. Den typen av vägledning kan du istället efterfråga hos Skogsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för skogsbruksåtgärder.

Har området enbart Natura 2000-skydd: ansök genom att kontakta oss via e-post uppsala@lansstyrelsen.se och ange att det gäller en förfrågan om åtgärder som berör ett Natura 2000-område.

Ansök om tillstånd för aktivitet eller åtgärd i skyddat naturområde

Är området också skyddat med någon annan skyddsform än Natura 2000, till exempel om området ligger i ett naturreservat, så ska du använda e-tjänsten på den här sidan för att ansöka om tillstånd.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss