ANDTS - förebyggande arbete
Länsstyrelsen samordnar länets ANDTS-förebyggande arbete genom utbildning och stöd till kommuner, och tillsyn av kommunens kontroller av bland annat serveringstillstånd.
Länsstyrelsen har ett särskilt ansvar för att samordna och utveckla det förebyggande arbetet mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel (ANDTS) i länet. Målet är ett samhälle fritt från narkotika och dopning, minskade medicinska skador orsakade av alkohol och ett minskat tobaksbruk.
Vi samordnar insatser i det ANDTS-förebyggande arbetet på regional nivå genom
- utbildning och information till kommuner
- tillsyn av kommunernas kontroll av bland annat åldersgränser, serveringstillstånd och rökförbud i offentliga miljöer.
Tramadol blir allt vanligare bland unga i Skåne
Tramadol är näst efter cannabis den vanligaste drogen bland ungdomarna som kommer till behandlingsmottagningen Maria Malmö. Under en föreläsning om tramadol berättar Alexander Holmstedt och Gunilla Alväng från Tramadolprojektet på Maria Malmö det senaste om drogen och varför den har blivit så vanlig bland ungdomar idag.
Se föreläsningen här:
Regional ANDTS-samordning
Samarbete är en nödvändighet för framgång i ANDTS-arbetet, inte minst inom det förebyggande området. En välfungerande samverkan mellan den regionala samordningen och tillsynen är också av stor betydelse för genomförandet av ANDTS-strategin i länet.
Det praktiska arbetet sker i kommunerna och i regionen och varje kommun kan utifrån sin problembild identifiera vilka insatser som de vill prioritera.
Strategi och handlingsplan för Skåne
Att lyckas med det lokala ANDT-arbetet
I broschyren nedan, som är gjord i samverkan mellan Länsstyrelsernas ANDT-verksamhet och CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning), hittar du en sammanställning av den kunskap och erfarenhet som finns vad gäller lokalt framgångsrikt förebyggande ANDT-arbete.
Informationsbroschyrer ANDT på olika språk
Nedan hittar du informationsbroschyrer för föräldrar om alkohol, cannabis, tobak och tramadol på olika språk.
Informationsbroschyrerna är publicerade i ett format så att de lätt kan skrivas ut som en fyrsidig broschyr i A5-format. Välj "verklig storlek" och "liggande" när du skriver ut. Broschyrerna finns både med en ruta för eventuella lokala kontaktuppgifter och en version utan plats för era kontaktuppgifter.
Informationsbroschyrer utan plats för era kontaktuppgifter:
Svenska:
Engelska:
Arabiska:
Franska:
Spanska:
Informationsbroschyrer med plats för era kontaktuppgifter:
Svenska:
Engelska:
Arabiska:
Franska:
Spanska:
Målen med ANDT-arbetet
Strategin innehåller sex mål som tillsammans ska bidra till att uppnå det övergripande målet "Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och ett minskat tobaksbruk".
De sex målen är:
- Tillgång till alkohol, narkotika, dopningsmedel och tobak ska minska.
- Antalet barn och unga som börjar använda narkotika, dopningsmedel och tobak eller debuterar tidigt med alkohol ska successivt minska.
- Antalet kvinnor och män samt flickor och pojkar som utvecklar skadligt bruk, missbruk eller beroende av alkohol, narkotika, dopningsmedel eller tobak ska successivt minska.
- Kvinnor och män samt flickor och pojkar med missbruk eller beroende ska utifrån sina förutsättningar och behov ha ökad tillgänglighet till vård och stöd av god kvalitet.
- Antalet kvinnor och män samt flickor och pojkar som dör och skadas på grund av sitt eget eller andras bruk av alkohol, narkotika, dopningsmedel eller tobak ska minska.
- En folkhälsobaserad syn på ANDT inom EU och internationellt.
Regeringens samlade strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitik 2016 - 2020
Kontakt
-
Hanna Mann
Länssamordnare för ANDT-arbete
E-post till Hanna Mann
Telefon 010-2241497
-
Johanna Nilsson
Länssamordnare ANDT
E-post till Johanna Nilsson
Telefon 010-2241649
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.