Hos länsstyrelsen kan du söka tillstånd och dispens om du vill göra olika åtgärder i och kring vatten. Vi arbetar även med tillsyn över till exempel vattenkraftverk och dammar.
Ett rent, friskt hav med många arter av fiskar och andra djur och växter - eller en algsoppa med miljögifter och sopor, där nästan inget kan leva och ingen vill bada? Du kan påverka och göra skillnad!
Öronmanet i Lundåkrabukten
Här har vi listat några tips på vad privatperson kan göra för havet. Mer fakta och fler tips finns i länkarna.
Naturskyddsföreningen om ingredienser i produkter som man bör unvika
Båtupptagning
Avkrokning av liten plattfisk
Många fiskarter är utrotningshotade eller fiskas med metoder som är skadliga för miljön. Välj din middagsfisk med omsorg!
Vill du veta mer om en viss fiskart och om den är hotad så kan du besöka artdatabanken.
Har du sett ett flertal döda fiskar flytande i vattnet eller på stranden? Har du hittat en död säl, tumlare eller flera döda fåglar? Har du sett något annat ovanligt i havsmiljön? Meddela din kommun, Länsstyrelsen eller nationell myndighet.
Skånes bedömning av miljömålet
Hav i balans samt levande kust och skärgård
Håll Sverige Rent om "Värsta skräpet" - Fimpen
Havet-rapporten - Om miljötillståndet i svenska havsområden
Artikel om giftiga båtbottenfärger i Havet-rapporten 2007 (sid 77-83)
Lista och karta över tankställen där alkylatbensin säljs på pump
I Skåne finns fantastiska badmöjligheter både i hav och insjö. Hitta rätt källa för aktuell information om temperatur, vattenkvalitet och algblomning.
På Havs- och vattenmyndighetens webbplats Badplatsen finns aktuell information om kommunernas badplatser.
Här hittar du svenska och skånska badplatser märkta med Blå flagg. Blå Flagg är en internationell kvalitetsmärkning på stränder och hamnar.
Sök efter badmöjligheter och läs mer om några av Skånes badstränder på Visit Skåne.
För bad på den danska sidan av Öresund finns en webbsida och en app med beskrivningar av badplatserna och dess faciliteter samt prognosen för bad.
Bad på danska sidan av Öresund
Läs på Naturvårdsverketswebbplats:
Rättigheter och skyldigheter enligt allemansrätten
Ibland förekommer algblomningar i vattnet. Då bör man vara försiktig vid bad. Klicka upp sidan nedan för mer information och svar på vanliga frågor.
Algblomning kallas det när växtplankton i vatten förekommer i stora mängder. Det är ett naturligt fenomen som uppträder varje år. Vissa alger kan vara giftiga. Om det syns en tydlig algblomning i vattnet och du inte har information om att det är ofarligt att bada, bör du ta det säkra före det osäkra och undvika att bada.
Det finns olika sorters växtplankton som kan orsaka algblomningar i våra sjöar och kustvatten. I februari-mars förekommer en kraftig så kallad vårblomning som oftast domineras av kiselalger. På hösten är det vanligt med en liten höstblomning. Båda dessa blomningar är ofarliga.
Under sommaren är det blågröna alger, även kallade cyanobakterier, som dominerar algblomningen. Dessa mikroorganismer är fotosyntetiserande och räknades därför tidigare till algerna, men till uppbyggnaden är de väldigt lika bakterier. Ibland producerar cyanobakterierna gifter som kan vara skadliga för människor. Dessa gifter frigörs till vattnet när algerna dör och cellerna bryts ner. Nedbrytningen av algceller är som störst vid strandkanten och på grunt vatten.
Algblomningarna av cyanobakterier förekommer normalt i Östersjön men vindar och strömmar kan föra algrikt vatten från Östersjön upp i Öresund. Du kan inte se om en algblomning är giftig eller inte. Du bör dock alltid ta det säkra före det osäkra och undvika bad i vatten med synlig algblomning. Som regel bör du avstå från att bada om du inte kan se dina fötter när du står i vatten upp till knäna.
När algblomning förekommer bör man vara särskilt försiktig med att låta barn bada då de lätt får kallsupar. Om du ändå vill bada, trots algblomning, ska du se till att undvika kallsupar samt se till att du har möjlighet till att duscha med rent vatten när du kommer upp ifrån badet. Du bör även hålla husdjur och boskap borta från stränder med algblomning eftersom djuren kan dricka av vattnet och bli sjuka.
Människor som badat i giftiga algblomningar kan drabbas av bland annat hud- och ögonirritation, illamående, mag- och tarmproblem eller feberattacker. Om du får symptom eller på annat sätt känner dig dålig efter bad i vatten med mycket alger bör du kontakta läkare.
Alger och cyanobakterier finns i söt-, brack- och saltvatten. Tillväxten styrs av ljus, temperatur och näringstillgång. När dagarna blir längre och vattnet blir varmt (i juli-augusti) är tillväxten av cyanobakterier som störst. Övergödningen, det vill säga den ökade tillförseln av näringsämnen från mänskliga aktiviteter, har lett till att algblomningarna blir längre och intensivare. Näringsämnen (främst kväve och fosfor) tillförs naturen bland annat genom avloppsvatten, utsläpp från industrier och genom läckage från jordbruksmark.
Under pollensäsongen är det vanligt att stora sjok av pollen lägger sig på sjö- och havsytan. Dessa sjok kan lätt misstas för att vara algblomningar. I närheten av åmynningar kan vattnet ofta färgas lätt brunt av partiklar som sköjs ut med det åvattnet. När det är mycket rörelser i vattnet är det vanligt att små partiklar virvlas upp från bottnen. Det finns många möjliga orsaker till varför vattnet är färgat eller grumligt, de allra flesta är ofarliga, men var ändå försiktig om du är osäker på om det är en algblomning eller inte.
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.