Vildsvin, dovvilt och gäss – samverkan och samförvaltning för flera nyttor

Enskilda lantbrukare som har problem med viltbetesskador i gröda kan genom samverkan med grannar och jägare få till effektivare förebyggande åtgärder och effektivare jakt. Länsstyrelsen Skåne har startat ett samverkansprojekt tillsammans med Jägareförbundet Skåne, LRF, Jägarnas Riksförbund Skåne och Skånes Arrendatorförening.

Ökade skador i jordbruket

Under de senaste 30 åren har populationerna av klövvilt och gäss ökat i stora delar av
Europa. Samma utveckling har vi haft i Skåne där populationerna av vildsvin, dovvilt och flera arter av gäss ökat.

Rationaliseringen av jordbruket, i kombination med ett varmare klimat och ökad höstsådd gynnar dessa arter. Även den jaktliga förvaltningen, eller bristen på den, har bidragit till snabba populationsökningar.

De ökande viltpopulationerna leder till större skador i jordbruket samtidigt som rationaliseringarna minskar det naturligt växande fodret i landskapet, vilket ytterligare ökar betestrycket i grödorna.

Utvecklingen i siffror

Figurerna beskriver hur ersättningarna för skador orsakade av gäss ökar. De visar även ökade avskjutningar av vildsvin och dovvilt i Skåne, förutom jaktår 2021 då avskjutningen av vildsvinen minskade. Statistiken visar också ökat antal inkomna skyddsjaktansökningar på dovhjort.

Vad erbjuder projektet?

Utbildnings- och kommunikationspaket

Länsstyrelsen tillsammans med projektets samarbetspartners bjöd in till och genomförde under projektets första fas dialogmöten och föreläsningar om vilt och jordbruk i identifierade fokusområden med viltbetesskador i grödor. Mötena hade som syfte att landa i en bättre förvaltning genom dialog och kunskapsutbyte mellan jägare och lantbrukare.

Webbinarium

Delta i webbinarium där ledande viltforskare och experter inom vilt och jordbruk berättar om viltets biologi, viltförvaltning och jordbrukets förutsättningar för ökad livsmedelsproduktion.

Tidigare webbinarium

  • Dovvilt och vildsvin, 30 september 2024 klockan 19:00- 18:45.
  • Gäss och jordbruk, Den 23 oktober 2024 klockan 18:30-20:00.

Filmer

Två informationsfilmer om samverkan kring förvaltning av klövvilt och gäss.

Förvaltning av gäss

Förvaltning av klövvilt

Material

Inom projektet kommer styrgruppen ta fram:

  • Information om vad som är viktigt att ha med i ett jakträttsavtal så att jakten styrs mot viltstammar av hög kvalitet i stället för hög kvantitet med minskade skador som följd.
  • Information kring hur samverkan och samförvaltning mellan lantbruket och jakten kan utformas.

Närvara vid mässor

Håll utkik efter oss under mässor och arrangemang eftersom Länsstyrelsen kommer finnas på plats för att informera om projektet.

Projektet för ökad samverkan mellan lantbrukare och jägare

Projektet syftar till att skapa dialog och samförvaltning mellan lantbrukare och jägare för att få till effektivare jaktliga strategier med viltstammar av hög kvalitet i stället för kvantitet för en förbättrad livsmedelsproduktion.

Genom informationsinsatser och dialogmöten har projektet som målsättning att öka kunskapen om förvaltning av vilt och jordbruk i samverkan, framför allt kopplat till arterna vildsvin, dovvilt och gäss.

Projektets mål

Projektet har som målsättningar att leda till:

  • En långsiktigt hållbar, balanserad och integrerad förvaltning av både vilt- och jordbruk.
  • Ökad samverkan som bidrar till nya gemensamma arbetssätt som kan öka sysselsättning och arbetstillfällen.
  • Minskande betesskador ger bättre förutsättningar för lantbrukaren att kunna satsa på att odla vad den vill och kunna utveckla/ förädla sin produkt.
  • Ökad status på viltet genom att minska skadetrycket i grödor bidrar till en attraktivare jakt och fler jakttillfällen.
  • Beakta etiken i viltförvaltningen – Större respekt för viltet med etik i åtanke.
  • Identifiera behov av åtgärder, förutsättningar och målbild genom dialog.
  • Öka kunskapen om jaktlig förvaltning kopplat till att uppnå hög kvalité på viltstammarnas sammansättning och numerär.
  • Hur balansen bör utformas är något som växer fram i dialog och kunskap som grund.
  • Bruka den resurs som viltet utgör samt åtgärda de problem som viltet utgör.
  • Hitta incitament för högre grad av samverkan.

Så når vi målen

Målen som projektet har som syfte att leda till ska ses som långsiktiga. Samverkan mellan berörda aktörer ska över tid bidra till ökad samsyn för viltstammarnas målbild med hänsyn till viltbetesskador inom jordbruket. På sikt bör detta bidra till att förstärka jordbruksföretagens vilja till vidare verksamhetsutveckling samt till att viltets värde som art och resurs ökar.

Projektet går även i linje med Skånes regionala förvaltningsplan för vildsvin, där samförvaltning mellan olika aktörer ses som ett viktigt verktyg i förvaltningen.

Inom projektet kommer styrgruppen ta fram:

  • Information om vad som är viktigt att ha med i ett jakträttsavtal så att jakten styrs mot viltstammar av hög kvalitet i stället för hög kvantitet med minskade skador som följd.
  • Ett förslag på en samförvaltningsplan för vilt- och jordbruk.

Samverkan och samförvaltning

Genom samverkan kan man lära sig av varandra och sätta sig in i varandras perspektiv. En samförvaltning öppnar upp för olika aktörer med skilda intressen att delta i förvaltningen som utgör grunden för att kunna uppnå en långsiktig och hållbar viltförvaltning i balans. En långsiktigt planerad avskjutning med ett för området lämpligt antal individer i rätt köns- och åldersklasser ger en kvalitativ viltstam. Samtidigt förebyggs skada genom överenskommelser om lämpliga nivåer på stammen.

Om projektet

Logga Europeiska regionalfonden

Projektet syftar till att ta ett krafttag kring de ökande skadenivåerna från vildsvin, dovvilt och gäss som råder lokalt. Med en bättre balans i viltstammarna har lantbrukarna större möjlighet att välja grödor som går att vidareförädla vilket främjar den närodlade livsmedelsförsäljningen.

Projekt pågår mellan år 2023–2024 och finansieras delvis av europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling via Landsbygdsprogrammet.

Länsstyrelsen Skåne ingår tillsammans med de regionala avdelningarna för Jägarnas Riksförbund, Lantbrukarnas Riksförbund, Sveriges Jordbruksarrendatorer och Jägarförbundet Skåne i projektet. Projektet finansieras av pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling via Landsbygdsprogrammet.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anneli Hulthén

Besöksadress

Östra Boulevarden 62 A, Kristianstad eller Södergatan 5, Malmö

Postadress

205 15 Malmö

Organisationsnummer

202100-2346

Följ oss