Anslut till ett jämställt Örebro län
Vill din organisation arbeta för ett jämställt Örebro län? Vi har tagit fram en gemensam strategi för jämställdhetsarbetet i Örebro län. Ansluta din organisation till strategin för att tillsammans med Länsstyrelsen och andra organisationer arbeta för de jämställdhetspolitiska målen.

Den regionala strategin Ett jämställt Örebro län 2024–2027 anger mål och riktning för länets jämställdhetsarbete. Strategin är vägledande för länets kommuner, statliga myndigheter, regionen, civilsamhället och näringslivet. Strategin beskriver en gemensam riktning. Den är inte en handlingsplan som i detalj beskriver åtgärder och aktiviteter.
Anslut din organisation till strategin
Organisationer inom Örebro län har möjlighet att ansluta sig till strategin för ett jämställt Örebro län. Genom att ansluta sig är organisationer med och stärker jämställdhetsarbetet - såväl inom organisationen som i länet. Anslutna organisationer får stöd från Länsstyrelsen, tillgång till nätverk, utbildningar och ny kunskap från vår omvärldsbevakning.
Fyll i formuläret om din organisation vill ansluta sig till Ett jämställt Örebro län 2024–2027. Länsstyrelsen kommer därefter att kontakta er.
Vem kan ansluta sig?
Kommuner, statliga myndigheter, lärosäten, regionen, civilsamhällets organisationer eller näringsliv verksamma i Örebro län kan ansluta sig till strategin.
Vad innebär det att ansluta en organisation?
Att ansluta till strategin innebär att organisationen antar en viljeinriktning – att aktivt arbeta för jämställdhet och strategins måluppfyllnad. Organisationen åtar sig att arbeta med ett eller flera jämställdhetsutmaningar, som en del av sin ordinarie verksamhet. Det kan i praktiken innebära att vidareutveckla redan befintligt arbete eller utveckla något helt nytt.
Vilka krav ställs på organisationer som ansluter sig?
Organisationer som ansluter sig behöver:
- fatta ett ledningsbeslut om att ansluta sig till strategin Ett jämställt Örebro län 2024–2027
- utse en ansvarig kontaktperson för arbetet
- föra samtal inom organisationen om nuläget och behov utifrån de områden i strategin som aktören vill arbeta med
- belysa vilka dokument och verksamhetsspecifika mål som bidrar till strategins måluppfyllnad, alternativt upprätta nya mål.
Organisationer som ansluter sig kommer att få stöd av Länsstyrelsen i arbetet att identifiera nuläge, behov och hitta målsättningar för arbetet kopplat mot strategin.
Vad händer efter att organisationen har anslutit sig?
Efter att din organisation anslutit sig kontakta vi dig för ett uppstartsmöte. Under uppstartsmötet tittar vi gemensamt på din organisations förutsättningar och önskemål för att arbeta utifrån strategin.
Stöd till anslutna organisationer
Anslutna organisationer erbjuds ett gemensamt processinriktat arbetssätt för jämställdhet över tid, med strategin som utgångspunkt. Förhoppningen är att strategin ska vara en möjlighet för aktörer att skapa samarbete och samverkan genom att ringa in och fokusera på några utvalda regionala jämställdhetsutmaningar och arbetssätt.
Som organisation får ni:
- operativt och strategiskt stöd från Länsstyrelsen utefter behov
- möjlighet till kunskapsstöd genom exempelvis utbildning och kompetensutveckling
- tillgång till samverkan genom exempelvis nätverk
- stöd i form av processledning.
Länsstyrelsen berättar om anslutna organisationer
Länsstyrelsen kommer att kommunicera de organisationer som valt att ansluta sig, till exempel på webben, via nyhetsbrev och i sociala medier.