Aktuella varningsmeddelanden i Kalmar länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Spansk fluga

Spansk fluga är ingen fluga utan en skalbagge. I skalbaggens blod och körtlar finns ett ämne som har använts som medicin. Den kunde därför köpas i pulveriserad form på svenska apotek fram till 1970-talet. Den spanska flugan var spridd i sydligaste Sverige fram till början av 1900-talet men därefter minskade arten och idag är den bara känd från ett fåtal mycket små områden på mellersta Öland.

Foto på en spansk fluga

Spansk fluga tillhör en skalbaggsfamilj som heter oljebaggar. Den är stor för att vara en skalbagge, cirka 1–2 centimeter, och har en vacker metalliskt grön färg. Om man rör de gröna täckvingarna kan de utsöndra en vätska som irriterar huden. Den har även en stark och speciell doft som ska vara jämförbar med doften hos en mus.

Spansk fluga, Artfakta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Spanska flugan i Sverige

I Sverige är arten känd från Skåne, Halland, Öland och Gotland. För omkring hundra år sedan kunde den skådas i mycket stora antal i Skåne och på Öland men de senaste åren är den bara känd från ett par mindre områden på mellersta Öland.

Arten har minskat på grund av den stora förändring som skett i odlingslandskapet sedan 1800-talet och den är mycket nära att försvinna från Sverige.

Spansk fluga är mycket solälskande och behöver ett småskaligt odlingslandskap med en mosaik av busk- och brynmiljöer, torra ängar och gårdsmiljöer. Den håller gärna till längs stenmurar och häckar. Spansk fluga lever i sitt larvstadie på vilda bin. Den spanska flugans larv letar upp binas bon i vilka den kryper ned och äter upp biägget och det pollen och nektar som var ämnat för bilarven.

Så här jobbar vi

Den spanska flugan är mycket ovanlig och har bara setts på två platser på Öland under de senaste åren. För att den ska kunna fortsätta leva och fortplanta sig arbetar Länsstyrelsen Kalmar län med att skapa lämpliga livsmiljöer för både skalbaggen och deras värddjur – de vilda bina.

Vi röjer gamla igenväxta, öppna, torra ängsmarker så att det skapas en mosaik av öppen mark, buskar, bryn samt små och stora träd. En del ask, syren, skogstry, liguster och fläder måste vi lämna kvar på solbelysta platser så att skalbaggen har något att äta.

Solexponerad, blottad sand och grus gynnar bomöjligheterna för solitära bin. Finns det sandiga – grusiga marker eller grustäkter i området har bina tillgång till mycket värdefulla boområden. Om växttäcket rivs upp på små ytor av markstörning, skrapning eller tramp från kreatur så bevaras bomiljöerna.

Vilda bin lever av pollen och nektar och kräver mycket blommande växter. Därför behövs slåtter eller bete på ängsmarkerna. Betet ska vara varsamt, för om blommorna betas bort har inte bina någonstans att hämta pollen.

Kontakt

Länsstyrelsen Kalmar län

Besöksadress: Regeringsgatan 1, Kalmar

Telefon till växeln: 010-223 80 00

Dela sidan:

Landshövding

Allan Widman

Besöksadress

Regeringsgatan 1

Postadress

391 86 Kalmar

Organisationsnummer

202100-2304

Följ oss