Grönfläckig padda
Från att ha varit en karaktärsart på Öland försvann den grönfläckiga paddan från ön under 1990-talet. Den sista observationen gjordes 1994 i Högby hamns fågelskyddsområde på norra Öland. Målet för bevarande av grönfläckig padda är att arten i framtiden ska ha livskraftiga populationer inom tio kustavsnitt i landet.

Den grönfläckiga paddan är mindre än den vanliga paddan. Vuxna djur blir som mest 10 cm. Arten har en grönmarmorerad ovansida med oregelbundna större och mindre fläckar med mörk kant mot en ljusare botten. Ögat är grönskimrande till skillnad från den vanliga paddans rödbruna. Huvudets och ryggens fläckmönster är unikt för varje individ.
Grönfläckig padda, Artfakta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hoten mot den grönfläckiga paddan
Fram till 1990- talet fanns det grönfläckiga paddor på Öland. Men flera saker har lett till att arten har minskat i antal. De mest betydelsefulla faktorerna anses vara försvinnandet av lämpliga livsmiljöer och lekvatten, genom igenväxning, utdikning, övergödning och grundvattensänkning.
Arten hotas också av predation från fisk, kräftor, iglar och snok, samt konkurrens från vanlig padda.
Så här jobbar vi med grönfläckig padda
För att få tillbaka grönfläckig padda på Öland är nyetablering, restaurering och nyskapande av artanpassade lek-, land- och övervintringshabitat samt skötsel av lämpliga lokaler något som vi arbetar med för att öka överlevnaden hos ägg, yngel och nymetamorfoserade paddor.
Ett samarbete pågår med Nordens Ark, en djurpark som arbetar för och föder upp hotade djurarter. Paddor hämtas från Skåne, där arten har några större populationer, för att födas upp i djurparken. Mellan 2003 och 2006 satte vi ut grönfläckiga paddor vid Horn på norra Öland. År 2009 spelade enstaka hanar där, men någon föryngring sågs aldrig till. Antalet predatorer var stort och vi började leta efter lämpligare miljöer.
Utsättningar av grönfläckig padda har sedan 2009 skett nästan årligen. Fram till 2012 pågick projektet LIFE-BaltCoast som handlar om strandängar utmed Östersjön. Här ingick grönfläckig padda som en av målarterna och lekvatten skapades i Ottenby och Högby hamn. Numer sker uppfödning, utsättning och skapande av lekvatten inom länsstyrelsens åtgärdsprogram- och våtmarksarbete.
Har du sett en groda eller padda?
På Öland finns två arter paddor och minst två arter grodor: vanlig padda, grönfläckig padda, åkergroda, långbensgroda och troligen också arten ätlig groda.
Trots fridlysning fortsätter groddjuren globalt att minska i antal. Över 40% av världens 8,474 groddjursarter är idag hotade av utrotning. För att vi ska få kunskap om var groddjuren lever, så behöver vi din hjälp! Ju mer kunskap vi har, desto större är chansen att vi kan rädda de hotade groddjuren.
Stöter du på en groda eller padda på Öland - vilken som helst - ta ett foto eller filma med din smartphone och rapportera ditt fynd här: Plåta en padda! | Nordens Ark Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Länsstyrelsen Kalmar län
Besöksadress: Regeringsgatan 1, Kalmar
E-post: kalmar@lansstyrelsen.se
Telefon till växeln: 010-223 80 00