Fotograf: Tomas Järnetun
Grova tallar med tjock pansarbark klär höjderna i naturreservatet Tyllinge. I sluttningarna växer lövskogar med en rik lundflora. Reservatets grova och ihåliga ekar är livsmiljö för många sällsynta arter, som oxtungsvampen här.
Skogen i Tyllinge spänner från gamla, magra tallskogar på höjderna till frodiga lövskogar i sluttningarna. Lövskogarnas lundflora är mycket artrik med växter som blåsippa, trolldruva, sårläka, ormbär och vårärt. I lövskogen trivs också stenknäcken, en färgglad men skygg fågel som helst håller till uppe i de höga trädkronorna.
I reservatets södra delar dominerar eken varav många är imponerande stora, med vida kronor och ihåliga stammar. På trädens grova bark växer en rik lavflora med flera sällsynta arter, däribland ekspik, grå skärelav och blomskägglav. På ekstammarna kan man också hitta den ovanliga oxtungssvampen, vars innanmäte påminner om en bit rått kött. Gemensamt för många av ekens speciella arter är att de kräver fritt stående, gamla ekar med solbelyst stam.
Tyllinge herrgård finns omnämnd i skrift redan år 1318. Den nuvarande huvudbyggnaden är från 1700-talet då man också anlade en trädgård i engelsk stil, som skulle ansluta till det omgivande odlingslandskapet. Parkanläggningen sträckte sig ända upp på Skaberget som idag ingår i naturreservatet. En tid låg till och med ett lusthus uppe på berget. Än idag har man fin utsikt från toppen av höjderna.
Reservatets grova aspar är värdefulla för fågellivet. I de gamla träden hackar spillkråka gärna ut sitt bohål. De övergivna hackspettshålen blir sedan bostad åt andra hålhäckande arter, till exempel skogsduva. En annan hackspett i reservatet är den sällsynta mindre hackspetten, som behöver murkna lövträd till sitt bohål. Hackspettar gynnas av den goda tillgången på döda träd, där de letar efter insektslarver.
Inom naturreservatet är det inte tillåtet att:
Naturskötselenheten Länsstyrelsen Kalmar län
E-post till Naturskötselenheten
Telefon 010-223 80 00 (växeln)
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.