Fotograf: Charlotta Larsson
Det hårda klimatet på alvaret ställer krav på allt som lever och växer där. Olika växter har hittat olika lösningar för att överleva den svåra sommartorkan.
Den lilla nagelörten övervintrar som planta, och sätter frö tidigt på våren. När torkan sätter in finns bara fröna kvar av nagelörten. De gror först när höstregnen börjar falla. Fårsvingeln har rustat sig mot vattenförlusterna genom att ha hårt hoprullade blad. Andra växter har små tjocka blad som fungerar på samma sätt.
Stora delar av Solberga alvar består av grusalvar. Det är extremt magra marker, som täcks av ett tunt lager grus. Gruset har vittrat loss från kalkberggrunden. Den här miljön är utsatt för både frost, torka och översvämningar och det är inte många växter som klarar att leva här.
Ölandssolvändan är en av de få som står ut. Den har en grov rot som håller den kvar trots frostsprängningar och skyfall. Ölandssolvändan finns ingen annanstans i världen utom här på Ölands alvar, men här är den desto vanligare. Då den blommar i juni lyser hela alvaret ljusgult.
Från Solberga alvar är det nära till Stormarens naturreservat. På järnåldern handlade ölänningarna med romarriket. Flera öländska fornborgar och fornbyar byggdes under denna Ölands guldålder. På Solberga alvar finns lämningar från den här tiden i form av tre gravfält och några stensättningar - runda flacka gravar kantade med stenar.
Södra Ölands odlingslandskap är upptaget på UNESCOs världsarvslista. Världsarvet omfattar hela landskapet med byar, åkrar, sjömarker och Stora alvaret.
Stora Alvaret har präglats av bete under flera tusen år och syftet med naturreservaten här är att bibehålla det unika betesberoende kulturlandskapet, vegetationstyper som är representativa för alvarmark samt att gynna både de typiska och de sällsynta växt- och djurarter som lever i dessa miljöer. Syftet är också att bevara och synliggöra Stora Alvarets kulturhistoriska lämningar samt att underlätta allmänhetens möjligheter att uppleva dess natur- och kulturvärden.
Inom naturreservatet är det inte tillåtet att:
Naturskötselenheten Länsstyrelsen Kalmar län
E-post till Naturskötselenheten
Telefon 010-223 80 00 (växeln)
Beslutsår: 2005
Areal: 314 hektar
Kommun: Mörbylånga
Markägare: Enskilda
Förvaltare: Länsstyrelsen Kalmar län
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.