Fotograf: Daniel Cluer
Här kan du vandra genom skogar med flera hundra år på nacken. En känsla av vildmark infinner sig i det obrutna skogslandskapet. Att skogen funnits länge skapar förutsättningar för en rad ovanliga arter.
De äldsta ekarna i naturreservatet kan vara hela 600 år gamla! Inte undra på att de är grovväxta och murkna. Svampar och diverse småkryp, som under årens lopp haft ekarna som bostad, har påskyndat trädens åldrande. Visste du attett ihåligt träd bättre står emot en storm jämfört med ett kompakt träd? Vill du se dessa trädgiganter så finns de längs Marströmmen i naturreservatets östra del.
I naturreservatet lever en rad ovanliga svampar, lavar och mossor, knutna till gammal skog. Blomkålssvampen växer vid basen av mycket gamla tallar. Gulpudrad spiklav, gul dropplav och gammelekslav växer på grova ekars uppspruckna, skrovliga bark. Fällmossa, grov fjädermossa och blåsflikmossa signalerar alla skog med höga naturvärden.
Även naturreservatets sjöar och vattendrag har höga naturvärden. I Stora Ramm, som är hela 31 meter djup, lever flera så kallade glacialrelikter. En av dem är sjösyrsa, som hittats i endast ett 20-tal sjöar i landet. Glacialrelikter är arter som levde i havet som täckte delar av Sverige under inlandsisens avsmältning. När havet drog sig tillbaka blev dessa djur kvar, i framför allt kalla och djupa sjöar.
Trots den vilda naturen ser man här och var spår som vittnar om bygdens forna invånare. Den äldsta kända lämningen är en fornborg. Borgen ligger uppe på en klippa och härifrån har du fantastisk utsikt över sjön och milsvida skogar. Exempel på andra lämningar är en milstolpe samt husgrunder efter gamla torp. Lämningarna ligger utmed stigar och vägar, så det är lätt att göra några "historiska" stopp!
Inom naturreservatet är det inte tillåtet att:
Det är förbjudet att utan Länsstyrelsens tillstånd:
Samla in insekter med fällor som dödar.
Naturskötselenheten Länsstyrelsen Kalmar län
E-post till Naturskötselenheten
Telefon 010-223 80 00 (växeln)
Beslutsår: 2013
Areal: 211 hektar
Kommuner: Västervik och Oskarshamn
Markägare: Sveaskog AB
Förvaltare: Länsstyrelsen Kalmar län
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.