Bidrag för tidiga insatser för asylsökande
Ideella föreningar, registrerade trossamfund, kommuner och kommunalförbund kan ansöka om bidrag för att anordna tidiga insatser för asylsökande. Länsstyrelsen beslutar sedan om och betalar ut bidragen.
Tidiga insatser för asylsökande (TIA) ska motverka passivisering under asyltiden, underlätta kontakter med den svenska arbetsmarknaden och främja en framtida etablering för de som beviljas uppehållstillstånd.
Länsstyrelsen beslutar om och betalar ut bidrag till organisationer som erbjuder tidiga insatser för asylsökande. Vi arbetar också för att stärka samverkan mellan kommuner, statliga myndigheter, organisationer i det civila samhället och andra relevanta aktörer för att:
- tillgången till insatser ska motsvara behovet i länet
- kvinnor och män ska kunna ta del av insatserna på lika villkor och i samma utsträckning
- information ska finnas tillgänglig om vilka insatser som anordnas i länet.
Under 2024 förfogar länsstyrelserna över 68 miljoner för fördelning.
Vem kan söka bidrag?
Ideella föreningar, kommuner och kommunalförbund kan ansöka om bidrag för att anordna tidiga insatser för asylsökande.
Vilka ska insatserna rikta sig till?
Insatserna ska rikta sig till eller vara till förmån för vuxna
- asylsökande som bor på Migrationsverkets boenden eller i eget boende
- asylsökande som har beviljats uppehållstillstånd men bor kvar på Migrationsverkets anläggningsboenden i väntan på kommunanvisning.
Vi ger inte bidrag för verksamhet riktade till personer med uppehållstillstånd i eget boende eller verksamhet direkt riktad till personer under 18 år.
Vilka insatser kan få bidrag?
Bidrag kan ges till insatser som bidrar till:
- kunskaper i svenska språket
- kunskaper om det svenska samhället och arbetsmarknaden
- stärkt hälsa.
Bidrag kan till exempel ges till insatser såsom kurser, studiecirklar, studiebesöksverksamhet eller friskvårds- och friluftslivs aktiviteter. Bidrag kan inte ges för praktikverksamhet eller verksamhet som syftar till religiös eller politisk påverkan.
Ansök om bidrag för tidiga insatser för asylsökande
Skicka in din ansökan när en utlysningsperiod är igång. Ansökningar som kommer in utanför utlysningsperioden eller efter sista ansökningsdag kan komma att avvisas.
Lämna in redovisning med delrapport och slutrapport
Insatserna ska redovisas i del- och slutrapporter. Delrapporten ska lämnas in vid den tidpunkt som står i beslutet om bidrag. Slutrapporten ska lämnas in senast två månader efter avslutad insats.