Bidrag för tidiga insatser för asylsökande
Ideella föreningar, kommuner och kommunalförbund kan ansöka om bidrag för att anordna tidiga insatser för asylsökande. Länsstyrelsen beslutar sedan om och betalar ut bidragen.
Tidiga insatser för asylsökande (TIA) ska motverka passivisering under asyltiden, underlätta kontakter med den svenska arbetsmarknaden och främja en framtida etablering för de som beviljas uppehållstillstånd.
Länsstyrelsen beslutar om och betalar ut bidrag till organisationer som erbjuder tidiga insatser för asylsökande. Vi arbetar också för att stärka samverkan mellan kommuner, statliga myndigheter, organisationer i det civila samhället och andra relevanta aktörer för att:
- tillgången till insatser ska motsvara behovet i länet
- kvinnor och män ska kunna ta del av insatserna på lika villkor och i samma utsträckning
- information ska finnas tillgänglig om vilka insatser som anordnas i länet.
Under 2025 förfogar länsstyrelserna över 48 miljoner kronor för fördelning.
Vem kan söka bidrag?
Ideella föreningar, kommuner och kommunalförbund kan ansöka om bidrag för att anordna tidiga insatser för asylsökande.
Vilka ska insatserna rikta sig till?
Insatserna ska rikta sig till eller vara till förmån för vuxna
- asylsökande som bor på Migrationsverkets boenden eller i eget boende
- skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet som ännu inte blivit folkbokförda
- asylsökande som har beviljats uppehållstillstånd men bor kvar på Migrationsverkets anläggningsboenden i väntan på kommunanvisning.
Vi ger inte bidrag för verksamhet riktade till personer med uppehållstillstånd i eget boende eller verksamhet direkt riktad till personer under 18 år.
Vilka insatser kan få bidrag?
Bidrag kan ges till insatser som bidrar till:
- kunskaper i svenska språket
- kunskaper om det svenska samhället och arbetsmarknaden
- stärkt hälsa.
Bidrag kan till exempel ges till insatser såsom kurser, studiecirklar, studiebesöksverksamhet eller friskvårds- och friluftslivs aktiviteter. Bidrag kan inte ges för praktikverksamhet eller verksamhet som syftar till religiös eller politisk påverkan.
Demokrativillkor
Från och med 2025 finns det demokrativillkor för organisationer som ansöker om statsbidrag för TIA-insatser. Länsstyrelsen kommer därmed att granska sökande organisationers struktur och verksamhet enligt demokrativillkor i 7-7b §§ i förordningen om statsbidrag till verksamheter med asylsökande med flera.
Vi granskar också att organisationens ordförande och eventuella samarbetspartners agerar enligt demokrativillkoren. Vi kommer att söka i traditionella och sociala medier som Facebook och Instagram, och analysera organisationens webbplats.
Utlysning 2025
Utlysningen är öppen från 1 mars till och med den 7 april 2025.
I Jönköpings län kan vi fördela 1 525 000 kronor i årets utlysning.
Ansök om bidrag för tidiga insatser för asylsökande
Skicka in din ansökan när en utlysningsperiod är igång. Ansökningar som kommer in utanför utlysningsperioden eller efter sista ansökningsdag kan komma att avvisas.
Lämna in redovisning med delrapport och slutrapport
Insatserna ska redovisas i del- och slutrapporter. Delrapporten ska lämnas in vid den tidpunkt som står i beslutet om bidrag. Slutrapporten ska lämnas in senast två månader efter avslutad insats.
Beviljade ansökningar 2024
Nedan följer en sammanställning av beviljade ansökningar för 2024
NTF Jönköpings län beviljas 170 550 kronor för insatsen ”Fortsatt trafikkunskap och trygghet i trafiken för alla”. Insatsen pågår mellan 2024-12-01 och 2025-12-31.
Insatsen syftar till att stärka individens rätt att utveckla sin kunskap om den svenska trafiken och dess regler för att kunna vistas och färdas i trafikmiljön på ett säkert och regelrätt sätt. Kunskapen förmedlas genom utbildningar på lätt svenska innehållande mycket bild- och filmmaterial.
Östra Sportklubben beviljas 160 941 kronor för insatsen ”Tillsammans på Öster”. Insatsen pågår mellan 2024-08-12 och 2025-05-31.
Insatsen syftar till att stärka individens rätt till god hälsa genom att erbjuda meningsfulla idrottsaktiviteter vid flertalet tillfällen i veckan. Genom samverkan med Allianskyrkan i Jönköping ges målgruppen även möjlighet att träna svenska vid kyrkans samtalscafé och få praktisk hjälp och stöd i vardagliga frågor.
Studieförbundet vuxenskolan beviljas 733 804 kronor för insatsen ”Ukrainska tv-program om Sverige”. Insatsen pågår mellan 2024-06-01 och 2025-05-31.
Insatsen syftar till att utveckla målgruppens kunskap om det svenska samhället genom digitala temasändningar om aktuella samhällsfrågor och nyheter på ukrainska. Programmen kommer att livesändas två gånger i veckan och därefter finnas tillgängliga via Studieförbundet Vuxenskolans Youtubekanal.
IOGT-NTO Hand till Hand beviljas 376 525 kronor för insatsen ”Tillsammans!”. Insatsen pågår mellan 2024-07-01 och 2025-12-31.
Insatsen syftar till att stärka asylsökande föräldrar i deras föräldraroll genom organisationens föräldrastödsprogram ”Föräldrar tillsammans 2.0”. Föräldrastödsprogrammet har en särskild inriktning på att motverka droger, kriminalitet och utanförskap bland unga. Aktiviteter planeras i Jönköping och Nässjö kommuner utifrån föräldrastödsprogrammets tillhörande konceptblock. Genom kunskap, information, dialog och gemenskap avser projektet bygga starka och långsiktiga relationer och föräldranätverk väl insatta i det svenska samhället.
Internationella Vänner beviljas 313 660 kronor för insatsen ”Friskvård och sysselsättning”. Insatsen pågår mellan 2024-06-01 och 2025-02-28.
Insatsen syftar till att stärka individens rätt till god hälsa genom att erbjuda aktiviteter om friskvård och kost i kombination med arbetslivs- och arbetsmarknadsinformation. Aktiviteterna kommer att erbjudas via ett jobb- och hälsocafé i Sävsjö och Vetlanda kommuner.