Bidrag för att utveckla kapacitet och beredskap i mottagandet av nyanlända

Länsstyrelsen kan ge ersättning till kommuner som vill utveckla kapacitet och beredskap i mottagandet av nyanlända personer och ensamkommande barn. Vi kan även ge ersättning för att utveckla samverkan mellan kommuner samt mellan kommuner och andra aktörer i syfte att underlätta etableringen i samhället.

Länsstyrelsen fördelar medel till kommuner och kommunalförbund för verksamhet och samverkan som väsentligt bidrar till att underlätta bosättning och öka mottagningskapaciteten i kommunerna.

Under 2024 förfogar länsstyrelserna över 40 miljoner för fördelning.

Målgrupp för insatserna

Insatserna ska vända sig till nyanlända personer med uppehållstillstånd eller till ensamkommande barn som är asylsökande eller har uppehållstillstånd.

Extra utlysning av bidrag för att utveckla kapacitet och beredskap i mottagandet av nyanlända (§37)

Totalt finns 1 630 000 kr att fördela i en extra utlysning. Beloppet att fördela består dels av kvarvarande medel från vårens utlysning, dels av återbetalda medel från tidigare utlysningar.

Målgrupp

Enligt 37 § i ersättningsförordningen (2010:1122) är målgruppen för insatserna nyanlända och/eller ensamkommande barn.

I kategorin nyanlända ingår:

  • Personer som beviljats uppehållstillstånd som flyktingar
  • Personer som beviljats uppehållstillstånd av flyktingliknande skäl
  • Kvotflyktingar
  • Anhöriga till ovanstående grupper
  • Personer som haft uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och nu är folkbokförda
  • Ensamkommande barn och unga.

Prioritering

Prioritering för utlysningen är insatser för att skapa beredskap och kapacitet vid mottagandet av personer som haft uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och nu är folkbokförda.

Ansökan ska vara Länsstyrelsen Jönköping tillhanda senast den 10 oktober 2024.

Mer information om den extra utlysningen av statsbidraget (PDF) Pdf, 92 kB.

Ansök om bidrag för att utveckla kapacitet och beredskap i mottagandet av nyanlända

Skicka in din ansökan när en utlysningsperiod är igång. Ansökningar som kommer in utanför utlysningsperioden eller efter sista ansökningsdag kan komma att avvisas.

Lämna in redovisning med delrapport och slutrapport

Insatserna ska redovisas i del- och slutrapporter. Delrapporten ska lämnas in vid den tidpunkt som står i beslutet om bidrag. Slutrapporten ska lämnas in senast två månader efter avslutad insats.

Beviljade medel

Länsstyrelsen i Jönköpings län beviljade 404 560 kronor i medel till följande två projekt.

Jönköpings kommun 154 560 kronor för insatsen Ungdomshörnan under tidsperioden 2023-11-01 till 2024-06-30. Insatsen ämnar bidra till meningsfulla fritidssysselsättningar till nyanlända barn och ungdomar, samt skapa mötesplatser mellan olika kulturer.

Jönköpings kommun 250 000 kronor för insatsen Läsa för framtiden under tidsperioden 2023-11-01 till 2024-12-21. Insatsen syftar till att öka nyanlända barn och ungdomars läsförmåga, samt öka nyanlända föräldrars kunskap och förståelse om läsandets betydelse.


Länsstyrelsen i Jönköpings län beviljade pengar till följande projekt.

Habo kommun, 299 916 kronor för projektet Flyktinghandledare. Projektet syftar till att tillhandahålla information och stötta nyanlända samt skyddsbehövande från Ukraina i kontakter med myndigheter.

Värnamo kommun, 273 982kronor för projektet Branschmatch Värnamo . Projektet syftar till att skapa bättre förutsättningar och kontaktytor för det lokala arbetslivet med rekryteringsbehov och arbetssökande nyanlända.

Nässjö kommun, 356 917 kronor för projektet Nya Office. Projektet syftar till att tillhandahålla information och stötta nyanlända samt skyddsbehövande från Ukraina i kontakter med myndigheter.

Mullsjö kommun, 416 883 kronor för projektet Servicekontor. Projektet syftar till att tillhandahålla information och stötta nyanlända samt skyddsbehövande från Ukraina i kontakter med myndigheter.

Gnosjö kommun, 588 000 kronor för projektet Brobryggare. Projektet syftar till att stödja nyanlända vårdnadshavare samt skyddsbehövande vårdnadshavare från Ukraina i fråga om information om skola och stötta föräldrarna ur ett föräldra- och barnperspektiv.

Eksjö kommun, 95 040 kronor för projektet Integration och information- fokus på familjer. Projektet syftar till att ge nyanlända familjer i Mariannelund ökad kunskap om det svenska samhället, socialtjänst och skola samt möjlighet till att i dialog med andra kunna ställa frågor inom dessa områden.

Länsstyrelsen i Jönköpings län beviljade pengar till fyra olika projekt.

Gislaved kommun, 387 000 kronor för insatsen Integrationshandledare. Insatsen syftar till att förstärka det kommunala flyktingmottagandet efter en intern omorganisation.

Jönköpings kommun, 339 000 kronor för insatsen Fördjupat integrationsstöd. Insatsen syftar till att ge kvotflyktingar ett bättre mottagande och verktyg för snabbare etablering och integration i kommunen.

Jönköpings kommun, 600 000 kronor för insatsen Samordning Hälsoguider. Syftet med insatsen är att minska och motverka segregation och ojämlik hälsa i kommunernas socioekonomiskt svagare områden.
Genom utbildning ska betrodda personer bland de olika samhällsgrupperna i socioekonomiskt svagare bostadsområden utbildas på frivillig basis till hälsoguider.

Nässjö kommun, 170 280 kronor för insatsen Uppdatering av SO-material. Insatsen syftar till att uppdatera materialet "Att leva i Sverige" och att "Att må bra i Sverige". Efter insatsens slut ska det finnas ett uppdaterat och aktuellt SO-material anpassat till lagen om samhällsorientering.


Länsstyrelsen i Jönköpings län beviljade 11 juni 2020 2 634 882 kronor till sju olika projekt. Sex kommuner ansökte genom sju olika projekt. Alla sex kommuner beviljades medel.

Aneby kommun, 400 000 kronor för insatsen Samordnad KVAA (Kommunens Vuxna Aktivitetsansvar) i Aneby för fler brukare att erhålla en utvecklad integration och självförsörjning. Syftet med insatsen är att arbeta mer organiserat mellan socialförvaltning och utbildningsförvaltningen för att få fler personer i egenförsörjning via bland annat kartläggning, individanpassat arbete och olika lärgrupper.

Gnosjö kommun, 430 000 kronor för insatsen Inkluderande fritid. Insatsen syftar till att utveckla tidigare arbete av projektet Aktiv fritid och även inkludera nyanlända pojkar samt sprida Gnosjömodellen till andra kommuner genom att samverka med RF SISU Småland.

Habo kommun, 332 930 kronor för insatsen Funktionssvenska 2.0. Insatsen syftar till att fortsatt prova och utveckla modellen ”funktionssvenska” som ska leda till att öka delaktighet för nyanlända i samhället och på arbetsmarknaden. Insatsen har även som syfte att utveckla nya arbetsmetoder som bland annat genom kortare utbildningar, lärplattformar, distansstudier, datakunskap individuella insatser.

Jönköpings kommun, 315 000 kronor för insatsen IMS AM - arbetsmarknadsspår inom gymnasieskolans språkintroduktionsprogram. Insatsen syftar till att rusta upp språkintroduktionsprogrammets personal med kompetens för att ge nyanlända unga/vuxna under språkintroduktionsprogrammet större möjlighet till att rustas för arbetsmarknaden.

Jönköpings kommun, 465 000 kronor för insatsen Möjliggöra boendelösningar för nyanlända som beviljats uppehållstillstånd med anledning av studier på gymnasial nivå. Insatsen syftar till att möjliggöra ett fortsatt arbete med boendelösningar för nyanlända som beviljats uppehållstillstånd med anledning av studier på gymnasial nivå. Målet är att skapa gynnsammare förutsättningar för fortsatt integration och etablering i Jönköpings kommun.

Mullsjö kommun, 241 952 kronor för insatsen Digital integration. Insatsen syftar till att underlätta etableringen för nyanlända på arbetsmarknaden och i samhället genom ökade kunskaper om basal dator- och digitalkunskap. Insatsen genomförs i samverkan med Habo kommun, ABF och Arbetsförmedlingen.

Särskild nationell utlysning 2024

Länsstyrelsen anordnade en särskild nationell utlysning under perioden mars–juni 2024 med anledning av utmaningarna att behålla beredskap och kapacitet även vid lågt mottagande av nyanlända och ensamkommande barn. Utlysningen omfattar totalt 3 miljoner kronor och finansierar bland annat insatser för samverkan, utveckling och spridning av insatser.

Ansökan och beslut

Sista ansökningsdagen för bidraget var den 20 juni 2024. Länsstyrelsen fattade beslut om inkomna ansökningar fram till den 20 september 2024.

Länsstyrelsen beviljade 2 515 545 kronor till två projekt:

Strömsunds kommun beviljades 1 507 678 kronor för insatsen Förebygg och förbered – om ensamkommande barn som försvinner för tidsperioden 2024-10-01 till 2025-12-31. Insatsen syftar till att ta fram kompetensutvecklingsinsatser för att säkerställa ett gott mottagande och motverka att ensamkommande barn försvinner. Kompetenshöjande insatser ska utvecklas i samklang med Socialstyrelsens, Migrationsverkets och Polisens uppdrag att ta fram nationell vägledning för att motverka att ensamkommande barn försvinner.

Kristianstads kommun beviljades 1 007 867 kronor för insatsen Nya hem, trygga barn. Insatsen kommer att pågå från 2025-01-01 till 2025-12-31. Insatsen belyser ett behov av stöd till kommunerna i deras arbete med mottagande av barn i familj. Syftet är att erbjuda kommuner en systematisk metod för att kunna säkerställa att barnets bästa beaktas vid mottagande. Kristianstads kommun avser att i samverkan med andra kommuner testa, vidareutveckla och sprida information om metoden.

Projektägare för insatsen är Kristianstads kommun, men insatsen genomförs i samverkan med bland annat Hofors kommun.

Kontakta Länsstyrelsen i Jönköpings län för ytterligare information om utlysningen.

Kontaktperson

Ola Olsson

Samordnare Statsbidragshantering, Länsstyrelsen i Jönköpings län

E-post: ola.olsson@lansstyrelsen.se

Telefon: 010-223 64 62

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss