Ansök om svensk flagga eller fana

Föreningar och organisationer kan ansöka om svensk flagga eller fana från Stiftelsen Sveriges Nationaldag. Syftet är att sprida användandet av den svenska flaggan.

Stiftelsen Sveriges Nationaldag tar varje år beslut om vilka föreningar, organisationer, skolor, universitet eller vård- och omsorgsboenden som får en fana. Landshövdingen i Jönköpings län delar ut fanorna under en ceremoni eller i samband med Sveriges nationaldag den 6 juni.

Läs mer om landshövdingen i Jönköpings län. Öppnas i nytt fönster.

Fanor levereras i ett paket som består av en fanduk (160 x 100 cm) och en tvådelad fanstång i vitlackerat trä med beslag i gedigen mässing och gjutet toppemblem med Vasakärve. En mässingskylt med inskriptionen ”Gåva från Stiftelsen Sveriges Nationaldag den 6 juni (årtal)” är monterad på fanstången.

Det går även att ansöka om en särskild flagga som suttit på riksdagens tak. Flaggan är 3 meter lång. Dessa flaggor finns i begränsat antal och delas ut av H.M. Konungen vid det traditionella firandet av nationaldagen på Skansen i Stockholm den 6 juni.

Landshövdingarna är involverade i stiftelsen

Sveriges 21 landshövdingar är huvudmän för Stiftelsen Sveriges Nationaldag. Riksdagens talman är ordförande. Stiftelsens uppdrag är att främja intresset och respekten för nationaldagen och den svenska flaggan. Till exempel jobbar stiftelsen för att firandet av 6 juni ska bli större och mer populärt. Stiftelsen har delat ut fanor sedan 1916.

Vad är skillnaden på fana och flagga?

En flagga sitter på en stång som är monterad på en fast plats. Fanan däremot bär du med dig medan du går, till exempel under ett firande av nationaldagen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss