Aktuella varningsmeddelanden i Jönköpings länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kronprinsessan besökte Store Mosse: ”Otroligt spännande att höra om de här naturtyperna”

Kronprinsessan Victoria provar snöskor på Store Mosse tillsammans med Gustav Enander, avdelningschef Naturavdelningen på Länsstyrelsen i Jönköpings län, och Johanna Ahl, nationalparksförvaltare.

Kronprinsessan Victoria provar snöskor på Store Mosse tillsammans med Gustav Enander, enhetschef Länsstyrelsen i Jönköpings län, och Johanna Ahl, nationalparksförvaltare.

På torsdagen reste kronprinsessan Victoria till Jönköpings län för en heldag på Store Mosse nationalpark.

Besöket är en del av kronprinsessans initiativ att besöka Sveriges alla 30 nationalparker. Syftet är att belysa allt som den svenska naturen har att erbjuda, främja friluftslivet och uppmuntra till rörelse ute i naturen. Nationalparker gör det möjligt att bevara natur- och kulturarv genom att skydda områden som annars riskerar bli förstörda.

– Så otroligt spännande att höra om de här naturtyperna och varför det ser ut som det gör. Det är en alldeles speciell plats på så sätt att det är så många naturtyper på ett och samma område, säger kronprinsessan Victoria vid besöket.

Carina Härlin, naturumföreståndare, visar upp torv som finns en halvmeter ner i mossen.

– Mossen växer lite för varje år och de senaste ettusen åren har den växt två meter. Torven som jag har i handen blir då cirka 250 år gammal. Så om Gustav III hade varit på besök var det den vitmossan han hade gått på! Torven luktar inte, för ingen nedbrytning sker på grund av syrebisten, förklarar Carina Härlin.

Carina Härlin visar upp torv från Store Mosse.

Naturumföreståndare Carina Härlin visar upp flera hundra år gammal torv från Store Mosse.

På plats fanns också landshövding Brittis Benzler tillsammans med fler representanter från Länsstyrelsen. Dagen bjöd på flera timmars vandring, till Svartgölen och vidare med snöskor till Vitgölen.

Store Mosse nationalpark, belägen mellan de tre tätorterna Gnosjö, Skillingaryd och Värnamo, är södra Sveriges största mosse. Entrén ligger vid den kända fågelsjön Kävsjön, där det även finns naturum, fågeltorn och leder. Cirka 160 000 besökare kommer till nationalparken varje år.

Vid slutet av dagen konstaterar kronprinsessan Victoria att det har varit en fantastisk dag i Store Mosse.

– Det har varit väldigt härligt att få komma hit!

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss