Risk för gräsbrand i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Andre vice talmannen besöker Jönköpings län

Andre vice talman Julia Kronlid och landshövding Brittis Benzler.

Programmet har fokus på utvecklingen av demokratin och styrelseskicket i Sverige. Landshövding Brittis Benzler, som är värd för besöket, ser framemot besöket och framhåller värdet av att synliggöra riksdagens arbete och samtala om demokrati.

– Jag tror det är viktigt när vi talar om demokrati, att vara noga med att demokrati är så mycket mer än val. Det är mänskliga rättigheter, press, mötes-, religions- och organisationsfrihet samt en fungerande rättsstat som garanterar allas likhet inför lag och myndigheter. Har vi inte det breda perspektivet är det lätt att förminska värdet av demokratin, vilket vore oerhört farligt, demokratin måste både försvaras och utvecklas av varje generation, säger landshövding Brittis Benzler.

– Jag ser fram emot detta tillfälle att få samtala om demokrati och att få veta mer om hur man inom länet arbetar för att fler ska kunna delta i demokratin. Det ska förstås också bli extra roligt att åter besöka min gamla hemstad Vetlanda, Njudungs gymnasieskola där jag själv gått och folkhögskolan där jag sommarjobbade, säger andre vice talman Julia Kronlid.

Programmet i korthet:

Besök på Njudungsgymnasiet, Vetlanda. Föreläsning om riksdagens och talmannens roll med efterföljande frågestund.

Besök på Ungdomsrådet, Vetlanda kommun. Rundabords-samtal om lokal delaktighet och ungdomars möjlighet att påverka demokratin.

Rundvandring, anförande om demokrati och delaktighet samt lunch tillsammans med elever på Ädelfors folkhögskola.

Besök på Erikshjälpen i Huskvarna. Information om Erikshjälpens arbete i Ukraina och Sverige samt ett samtal om civilsamhällets roll i en demokrati.

Om talmansresor:

Sveriges riksdag är hela Sveriges riksdag. För att framhäva det och som ett led i riksdagens arbete med att berätta om vår demokrati – i går, i dag och i morgon – reser talman Andreas Norlén och de vice talmännen Kenneth G Forslund (S), Julia Kronlid (SD) och Kerstin Lundgren (C) runt i Sverige med ambitionen att under mandatperioden besöka samtliga län. Besöken planeras och genomförs i samarbete mellan länsstyrelserna och riksdagen. Syftet med resorna är att sprida kunskap och skapa dialog om demokratifrågor.

Kontakt

Länsstyrelsens presstjänst

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss