Aktuella varningsmeddelanden i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

AI gjorde minutsnabb sammanfattning av 1 800 förslag på Myndighetsfestivalens Hackaton

Daniel Kassel och Kimmy Andersson på företaget Vocean framför en dator.

Daniel Kassell och Kimmy Andersson på företaget Vocean arbetar med ett egetbyggt AI-system. Det tog cirka 50 000 arbetstimmar att bygga det.

Ett 40-tal personer gav 1 800 förslag på nya idéer för att lösa komplexa samhällsproblem. Och ett AI-program sammanfattade resultatet, samt gjorde en rapport av underlagen på någon minut. Det hände på Myndighetsfestivalens arrangemang Hackaton.

"Vilka är dina tankar och idéer för att på nya sätt lösa de samhällsutmaningar vi står inför?" Den frågan ställde Östersunds kommun och arrangerade ett så kallat Hackaton under Myndighetsfestivalen för att få svar.

Deltagarna gav förslag via sina telefoner och förslagen visades på skärmar. Efter varje fråga sammanfattade AI både huvuddragen och detaljerna i förslagen. Det slutliga resultatet presenterades i en rapport som skickades ut direkt när aktiviteten närmade sig sitt slut.

Textutdrag ur sammanfattningen.

I den sammanfattning AI gjorde stod bland annat "Ett av de mest framträdande teman som syns i bidragen är vikten av att skapa partnerskap och samverkan över olika sektorer och gränsöverskridningar. Detta inbegriper att involvera och arbeta tillsammans med medborgare, civilsamhället och privata sektorer."

Resultat på nolltid

Sammanlagt kom drygt 1 800 förslag in och AI sammanställde en rapport på kanske en minut. Det var något som både förvånade och imponerade på deltagarna.

– AI samlar in och grupperar förslagen i fem olika grupper. Den är helt objektiv och glömmer inte detaljer, berättade Daniel Kassell som är vd och grundare av bolaget.

Karin Ramstöm och Petra Olsson var två av arrangörerna på Östersunds kommuns Hackaton. Här står de framför en skärm.

Karin Ramstöm och Petra Olsson var två av arrangörerna på Östersunds kommuns Hackaton.

Calle Hedman, centrumutvecklare, sektorschef Emelie Erixon och Jenny Nylund står tillsammans.

Calle Hedman, centrumutvecklare och sektorschef Emelie Erixon från Östersunds kommun, deltog tillsammans med Jenny Nylund från Peak Innovation.

Emelie Erixon - sektorschef på Östersunds kommun - var en av inititivtagarna till Hackaton. Hon upplever att verksamheten handlar om mycket administration, rapportering och stuprörsmentalitet. Detta vill hon ändra på.

Stort fokus på östersundarna

– Jag arbetar för dialog, delaktighet och lärande. Jag vill att vi går från att vara experter till att bli medskapare. Och kommunens medborgare är viktiga deltagare i utvecklingen.

Och efter kommunens Hackaton hade hon med sig en rapport på 1 827 förslag.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss