Aktuella vädervarningar i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Med VR-glasögon kan man lära sig att tolka hot och utrymma sin arbetsplats

Personer har VR-utrustning på sig.

Med hjälp av så kallade VR-glasögon kan man uppleva en simulerad verklighet och miljö. Ett exempel är att lära sig att tolka hot.

Du står på ett kontor och larmet går. Det tjuter, folk springer och du måste agera. Du rusar ut och ställer dig vid uppsamlingsplatsen. Men det är inte på riktigt. Det är i stället Arbetsförmedlingen som visar sin VR-utrustning under Myndighetsfestivalen.

Personer som provar VR.

Erik Edler - i mitten av bilden - arbetar som mediaproducent på Arbetsförmedlingen i Östersund. Under Myndighetsfestivalen fanns det möjlighet att prova VR-utrustningen.

Virtual reality - en skenbar och dator­simulerad värld - används i bland annat spelvärlden. Med utrustningen upplever man en påhittad, inspelad miljö som känns mycket verklig. Krig är ett exempel. Det räcker med att sätta på sig glasögonen för att allt ska förändras.

Arbetsförmedlingen – AF – arbetar med tekniken i ett lärande syfte. De har en produktion i Östersund och använder tekniken bland annat till situationer som rör hot mot deras personal.

– Vi låter personalen använda glasögonen och hamna i en situation av oväntat hot från exempelvis en besökare. Efteråt får deltagarna samtala om upplevelsen och utbyta erfarenheter. Då lär man sig mycket, säger Jenny Lindman som är HR-specialist på Arbetsförmedlingen.

Kvinna med VR-glasögon på sig.

Helena Wik på Östersunds kommun var en av många som tog chansen att testa Arbetsförmedlingens teknik. Hon såg - och upplevde - en utrymning av ett kontor.

På Myndighetsfestivalen presenterade AF sin verksamhet och lät festivalens deltagare prova VR-utrustningen. En av dem var arbetsterapeuten Annika Bakken, som blev både imponerad och lite yr.

– Det var häftigt att kunna vrida på huvudet och se 360 grader när jag liksom befann mig i rummet. Men jag kände mig utanför mig själv som ett spöke och blev lite yr.

"Yrkesjakten" är en annan VR-satsning från Arbetsförmedlingen. Den riktas mot unga som virtuellt får följa med olika yrkesmän i deras vardag. Exempel är poliser, räddningstjänsten och ambulanspersonal.

Ändra folks beteenden

HR-specialist Jenny Lindman ser många fördelar med VR. Hon nämner att det är billigt, går snabbt att använda och är flexibelt när det gäller tidpunkt och var man befinner sig. Men det finns något ännu viktigare.

– Man kan faktiskt ändra folks beteenden med VR. Och det vet vi ju att det är något som är väldigt svårt.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss