Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Välkomna till fjälls och den femte årstiden

skoter längs med vinterled

Foto: Alf Kjellström

Från den 15 februari till och med den 19 april, sker fortlöpande arbete med att säkra och underhålla cirka 160 mil statlig vinterled i Jämtlands och Härjedalens fjällområden.

Skötsel och underhåll av statliga vinterleder

Vårvintern är en av fjällturismens högsäsonger. Från den 15 februari till och med den 19 april underhåller Länsstyrelsen de statliga vinterlederna i Jämtlands och Härjedalens fjällområden för att de ska vara säkra att färdas på. Detta görs genom att sätta ut extra ledkryss, markera överfart över isar samt se till att rastskydd är rustade med ved att nyttjas vid eventuellt nödläge.

Förhållandena på lederna skiljer sig mycket åt inom olika delar av Jämtland och Härjedalens län. I skogslandet är det generellt bra med snö medan det på leder som går över öppen fjällterräng bitvis har tunt snötäcke. Sjöisarna är generellt pålitliga längs lederna i hela länet men uppmärksamhet och försiktighet gäller alltid vid färd över is. Snöförhållanden kan växla snabbt, plusgrader och sol kan snabbt skapa barmarksfläckar, tänk på att snöskoter bara får köras på väl snötäckt mark för att undvika skador på mark och vegetation.

Oavsett om du färdas på skidor eller skoter, behöver du som fjällbesökare vara medveten om att hård vind och oväder kan komma plötsligt och oväntat. Samtidigt kan oväder förorsaka brister i ledsystemet som kan ta tid att åtgärda.

Förbered dig inför din fjälltur

Förbered dig väl och håll koll på väderprognosen. En rekommendation är att alltid ha med sig karta och kompass eller GPS samt annan säkerhetsutrustning. Träna och lär känna din utrustning innan du beger dig ut, då är du förberedd om olyckan är framme.

Kom ihåg att det är du själv som är ansvarig för din säkerhet.


Kontakt

Har du frågor eller synpunkter om våra fjälleder och tillhörande anläggningar så är du välkommen att kontakta oss på följande adress.

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 ÖSTERSUND

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss