Tidiga insatser för asylsökande
Tidiga insatser för asylsökande ska främja asylsökande personers framtida etablering i Sverige genom en meningsfull sysselsättning under asyltiden. Länsstyrelsen beslutar om bidrag för insatserna och samordnar länets arbete.
Länsstyrelsen får nu en hel del frågor från projektägare med anledning av coronaviruset och pågående integrationsprojekt.
Rådande omständigheter gör att det kan finnas anledningar att förlänga, förändra eller avsluta pågående insatser beviljade av §37, §37a och TIA-medel.
Vi önskar en tät dialog med kommuner och organisationer om situationen för att få kännedom om förändringar i verksamheterna. Kommuner och organisationer har möjlighet att bedöma vilka förändringar som är nödvändiga att genomföra med hänsyn till rådande situation. Förändringar ska dock meddelas och godkännas av Länsstyrelsen.
Vi uppmanar aktörer att, när det är möjligt, använda sig av digitala plattformar för att bedriva verksamheten.
Tidiga insatser för asylsökande (TIA) ska motverka passivisering under asyltiden, underlätta kontakter med den svenska arbetsmarknaden och främja en framtida etablering för de som beviljas uppehållstillstånd.
Länsstyrelsen beslutar om och betalar ut bidrag till organisationer som erbjuder tidiga insatser för asylsökande. Vi arbetar också för att stärka samverkan mellan kommuner, statliga myndigheter, organisationer i det civila samhället och andra relevanta aktörer för att
- tillgången till insatser ska motsvara behovet i länet
- kvinnor och män ska kunna ta del av insatserna på lika villkor och i samma utsträckning
- information ska finnas tillgänglig om vilka insatser som anordnas i länet.
Vem kan söka bidrag?
Ideella föreningar, kommuner och kommunalförbund kan ansöka om bidrag för att anordna tidiga insatser för asylsökande. 2021 kan länsstyrelserna tillsammans fördela totalt 98 miljoner kronor.
Vilka insatser kan få bidrag?
Bidrag kan ges till insatser som bidrar till
- kunskaper i svenska språket
- kunskaper om det svenska samhället och arbetsmarknaden
- stärkt hälsa.
Bidrag kan till exempel ges till insatser såsom kurser, studiecirklar, studiebesöksverksamhet eller friskvårds- och friluftslivs aktiviteter. Bidrag kan inte ges för praktikverksamhet eller verksamhet som syftar till religiös eller politisk påverkan.
Under 2021 ska Länsstyrelsen vid fördelning särskilt prioritera insatser som främjar kunskaper om det svenska samhället.
Vilka ska insatserna rikta sig till?
Insatserna ska rikta sig till eller vara till förmån för asylsökande personer över 18 år som bor på Migrationsverkets boenden eller i eget boende.
Insatserna kan också rikta sig till personer som har beviljats uppehållstillstånd men bor kvar på Migrationsverkets anläggningsboenden i väntan på kommunanvisning.
Vägledning för att ansöka om bidrag
Mer detaljerad information om vilka som kan ansöka om stöd, vilka insatser som kan ges bidrag och hur du ansöker hittar du i vägledningen:
Länsstyrelsens vägledning om statsbidrag för verksamheter för asylsökande med flera
Utlysningsperiod
Under 2021 fördelar Länsstyrelsen TIA-medel i två ansökningsperioder. I den första perioden finns 1 039 000 kronor att fördela i Gävleborgs län.
Ansökningsperiod 1 öppnar 15 februari och avslutas 25 mars.
Skicka underskriven originalrapport och slutrapport till:
Länsstyrelsen Gävleborg
TIA-rapportering
801 70 Gävle
I årets utlysning av statsbidrag till insatser för asylsökande med flera tilldelades Länsstyrelsen i Gävleborgs län cirka 1,6 miljoner kronor. Totalt inkom 15 ansökningar om cirka 3,6 miljoner kronor. Nio insatser har beviljats medel.
Organisation | Summa |
---|---|
Studieförbundet Bilda Mitt | 207 779 kr |
Sandvikens IF | 100 000 kr |
Kulturum | 600 000 kr |
Equmeniakyrkan Söderhamn | 78 840 kr |
NTF | 43 167 kr |
Bollnäs Simsällskap | 205 152 kr |
Rädda barnen | 336 375 kr |
Sandarne SIF | 37 000 kr |
KFF | 35 592 kr |
Folder om aktuella insatser
Folder för utskrift och distribution.
Ansök om bidrag för tidiga insatser för asylsökande
Skicka in din ansökan via e-tjänsten när en utlysningsperiod är igång. Ansökningar som kommer in utanför utlysningsperioden eller efter sista ansökningsdag kommer att avvisas.
Lämna in redovisning med delrapport och slutrapport
Insatserna ska redovisas i del- och slutrapporter. Delrapporten ska lämnas in vid den tidpunkt som står i beslutet om bidrag. Slutrapporten ska lämnas in senast två månader efter avslutad insats.
Webbplats för dig som anordnar insatser för asylsökande
På informationssverige.se finns en aktivitetskalender där du som anordnar insatser eller aktiviteter kan informera om dessa. Där finns också informationsmaterial som du kan använda dig av i ditt arbete med asylsökande.
Arbeta med asylsökande och nyanlända på webbplatsen Informationsverige.se
För asylsökande och nyanlända personer finns samhällsinformation på tio språk samt möjlighet att träna svenska via digitala språkinlärningsverktyg.
Asylsökande och nyanlända på webbplatsen informationsverige.se
Utfärda intyg för reseersättning
Asylsökande personer som deltar i tidiga insatser för asylsökande kan få ersättning för resor till och från aktiviteterna. Migrationsverket har fattat ett tillfälligt beslut att även kunna betala ut ersättning för mobildata till asylsökande som deltar på distans. Beslutet är fattat för att minska smittspridning under coronapandemin och gäller till och med den 31 mars 2021. För att personen ska få ersättning behöver du som anordnar insatsen utfärda ett deltagarintyg. Du utfärdar intyget genom att använda den mall som du fått med i beslutet om TIA-bidraget.
Asylsökande personer som deltar i aktiviteter som inte finansieras av Länsstyrelsen eller Folkbildningsrådet kan också få ersättning för resor och mobildata. Dessa verksamheter behöver teckna en TIA-överenskommelse med Länsstyrelsen för att få utfärda deltagarintyg till personer som behöver ersättning. En överenskommelse kan tecknas för max ett år i taget och kan inte tecknas retroaktivt.
Följande organisationer kan teckna en överenskommelse:
- offentliga organisationer (kommun, landsting, stat)
- ideella föreningar och registrerade trossamfund.
En överenskommelse kan tecknas med ideella föreningar och trossamfund som:
- är en ideell förening där medlemskap i såväl föreningen som i dess medlemsföreningar är frivilligt
- har en ansvarig styrelse
- bedriver sin verksamhet i Sverige
- är självständig och demokratiskt uppbyggd
- har ett huvudsakligt syfte som är förenligt med de värderingar som präglar ett demokratiskt samhälle
- i sin verksamhet respekterar demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering
- har bedrivit verksamhet i Sverige under minst ett år före ansökan om bidrag.
Fyll i och skicka in formuläret om din verksamhet vill teckna en TIA-överenskommelse med Länsstyrelsen för att få utfärda intyg för reseersättning.
Observera att det endast är verksamheter som inte finansieras av Länsstyrelsen eller Folkbildningsrådet som behöver teckna TIA-överenskommelser för att få utfärda intyg.
Skicka in formuläret och eventuella bilagor till gavleborg@lansstyrelsen.se
Kontakt
-
Anna Westin
Handläggare
E-post till Anna Westin
Telefon 010-2251488
-
Petra Westin
Handläggare
E-post till Petra Westin
Telefon 010-2251288
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.