Risk för gräsbrand i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Bidrag för flyktingguider och familjekontakter

Länsstyrelsen kan hjälpa till med bidrag till integrationsinsatser som underlättar etablering i samhället, skapar nätverk, stödjer språkinlärning eller ger socialt stöd till ensamkommande barn.

Länsstyrelsen har möjlighet att bidra med ersättning för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter som riktas till nyanlända personer, ensamkommande barn, asylsökande personer och skyddsbehövande som berörs av massflyktsdirektivet. Vi ska arbeta för att stärka den civila sektorns roll och stödja samverkan mellan den civila sektorn och kommuner.

Vi ger ersättning till insatser som bedrivs utan vinstsyfte, och som kommunen genomför i egen regi eller tillsammans med en eller flera organisationer.

Insatserna ska syfta till att

  • underlätta etableringen i samhället
  • skapa nätverk
  • stödja språkinlärning
  • ge socialt stöd till ensamkommande barn.

Under 2025 förfogar länsstyrelserna över 42 miljoner för fördelning.

Prioriteringar

Under 2025 prioriterar Länsstyrelsen insatser som riktar sig till personer som är hemma med små barn. Insatser som omfattar språkträning i svenska, läsfrämjande insatser eller studie- och yrkesvägledning för personer som är hemma med små barn. Länsstyrelsen prioriterar även insatser som planeras i samverkan med idéburen sektor.

Målgrupp för insatserna

Insatserna ska vända sig till nyanlända invandrare och/eller asylsökande personer. I målgruppen ingår även ensamkommande barn som är asylsökande eller har uppehållstillstånd. En insats kan riktas till en eller flera av målgrupperna.

Insatserna kan vända sig till personer på flykt från Ukraina som omfattas av massflyktsdirektivet.

Ansökningsperioden

I årets utlysning har Gävleborgs län 1 210 000 kronor att fördela. Utlysningen är öppen 3 mars – 25 april.

Hjälp med ansökan av § 37a-medel Pdf, 140.8 kB.

Stöd för din ansökan

Länsstyrelsen Gävleborg och Västerbotten bjuder in de som är intresserade till utlysningsmöte med fokus på rättighetsbaserat arbete inför ansökan.

Syftet är att ge information om medlen, stärka arbetet med rättighetsperspektivet i projektansökningar och besvara eventuella frågor kring er ansökan.

Följande är några av de frågor vi kommer att beröra under mötet – eller annat som ni vill fråga eller ha dialog med oss om.

  • Vilka statsbidrag kan ni söka och vilka är de?
  • Vilka är målgrupperna för de olika medlen?
  • Vad är rättighetsbaserat arbete (RBA)?
  • Vad bör man tänka på när man skriver sin projektansökan, och vilka frågor kan man ställa sig själv i processen?
  • Vilka frågor har ni inför ansökan om medel?

Ansök om bidrag för flyktingguider och familjekontakter

Skicka in din ansökan när en utlysningsperiod är igång. Ansökningar som kommer in utanför utlysningsperioden eller efter sista ansökningsdag kan komma att avvisas.

Lämna in redovisning med delrapport och slutrapport

Insatserna ska redovisas i del- och slutrapporter. Delrapporten ska lämnas in vid den tidpunkt som står i beslutet om bidrag. Slutrapporten ska lämnas in senast två månader efter avslutad insats.

Kontakt

Enheten för social hållbarhet

Länsstyrelsen Gävleborg

Dela sidan:

Landshövding

Veronica Lauritzsen

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss