Tidiga insatser för asylsökande

Tidiga insatser för asylsökande ska främja asylsökande personers framtida etablering i Sverige genom en meningsfull sysselsättning under asyltiden. Länsstyrelsen samordnar länets arbete och fördelar bidrag för insatserna.

Länsstyrelsen har uppdraget att samordna arbetet med tidiga insatser för asylsökande i länet. Med tidiga insatser avses insatser och aktiviteter riktade till män och kvinnor som är asylsökande eller som har uppehållstillstånd men bor kvar i Migrationsverkets anläggningsboenden i väntan på anvisning om kommunplacering. Syftet med insatserna är att underlätta etableringsprocessen och samtidigt göra väntetiden, som uppstår då asylansökan prövas, mer meningsfull.

Insatserna är tänkta att utföras av flera olika aktörer. Länsstyrelsens uppdrag kan sammanfattas i följande punkter:

  • Främja regional samverkan mellan berörda aktörer.
  • Samordna insatser och verka för en god geografisk spridning av insatser som når en så stor andel av målgruppen som möjligt.
  • Stödja anordnare av verksamheten i arbetet med tidiga insatser.
  • Fördela statsbidrag till verksamhet för asylsökande.
  • Följa upp organisering och genomförande av insatser samt att utbetalda bidrag används ändamålsenligt.

Folkets Bio Västeråsavdelningen

Västerås

 

Insatstid: 2024-10-15 - 2025-06-30

Organiserad filmvisning med tillhörande diskussioner som en del i att utveckla svenska språket, synliggöra kulturella skillnader och likheter.

RFSL Västmanland – New comers, Västmanland

Västerås och Köping


Insatstid: 2024-06-01 – 2024-10-31

Syftet med insatsen är att stödja personer som tillhör HBTQ-rörelsen genom samtal i grupp och enskilt. Insatsen syftar till att informera om målgruppens rättigheter i samhället, sett från ett HBTQ perspektiv. Under träffarna får deltagarna även möjlighet att träna svenska, bygga ett nätverk, skapa gemenskap, känna tillhörighet och ökat psykiskt välbefinnande. Inastsen främjar fysisk hälsa genom hälsofrämjande aktiviteter.

 

NTF Västmanland - Trafiksäkerhetsinformation för asylsökande i Västmanland

Arboga, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Surahammar, Västerås


Insatstid: 2024-06-01 – 2024-12-31

Syftet med insatsen är att ge deltagarna ökade kunskaper om det svenska samhället, svenska språket och hur de på ett självständigt och trafiksäkert sätt kan öka sin mobilitet i närsamhället. Insatsen motverkar isolering och stärker deltagarnas förutsättningar till fysiskt- och psykiskt välbefinnande. Deltagarna får bland annat lära sig cykla, kunskap om hur alkohol och droger påverkar kroppen, barnsäkerhet i trafiken och delta i värderingsövningar och samtalsövningar.

 

RF-SISU Västmanland - Utbilda asylsökande till lokala aktivitetledare

Norberg, Skinnskatteberg och Riddarhyttan.

Insatstid: 2024-01-01 – 2024-12-31

Syftet med insatsen är att stötta redan utbildade asylsökande ledare till att hålla i aktiviteter för andra asylsökande. Målgruppen får själv utifrån sina intressen, egenskaper och vilja, genomföra sin aktivitet. RF-SISU stöttar de lokala ledarna i att skapa flera återkommande aktiviteter och skapa en hållbar struktur som gynnar fler asylsökande.

 

Rädda Barnen - Delaktighet och kunskap för och med asylsökande

Västerås

Insatstid: 2023-08-01 – 2024-12-31

Syftet med insatsen är att arbeta med föräldrastöd samt hälsofrämjande insatser. Aktören erbjuder utökat stöd för att lotsa och länka målgruppen till relevanta kontaktnät, samt stötta i känslan och upplevelsen av sammanhang och delaktighet.

 

Webbplats för dig som arbetar med asylsökande

Informationsverige.se är länsstyrelsernas webbplats med information om det svenska samhället. Här finns sidor för att gratis och enkelt börja träna svenska, material för samhällsorientering och mycket mer.

Jag arbetar med asylsökande och nyanlända, webbplatsen Informationsverige.se Länk till annan webbplats.

För asylsökande och nyanlända personer finns samhällsinformation på flera språk och möjlighet att träna svenska via digitala språkinlärningsverktyg.

Asylsökande och nyanlända, webbplatsen Informationsverige.se Länk till annan webbplats.

Utfärda intyg för reseersättning

Migrationsverket betalar vid behov ut ersättning för resor och/eller mobildata för deltagande i Tidiga insatser för asylsökande. Ersättningen betalas ut till deltagaren, inte till anordnaren.

För att kunna få ersättning behöver deltagaren som är asylsökande lämna ett intyg till Migrationsverket. Intyget utfärdas av den person som anordnar en aktivitet. Intyget kan utfärdas efter att deltagaren fått en bekräftad plats i aktiviteten. Observera att det bara är personer som anordnar aktiviteter som är finansierade av bidrag från Länsstyrelsen eller Folkbildningsrådet som kan utfärda intyg.

Reseersättning för insatser som inte finansieras av Länsstyrelsen

Asylsökande personer som deltar i aktiviteter som inte finansieras av Länsstyrelsen eller Folkbildningsrådet kan också få ersättning för resor av Migrationsverket. För att personen ska kunna få det deltagarintyg som behövs för att få ersättning behöver du som anordnar verksamheten ansöka om en TIA-överenskommelse hos Länsstyrelsen. Om din ansökan blir godkänd så gäller överenskommelsen i max ett år. En överenskommelse kan inte tecknas retroaktivt.

Ersättning för resor för personer som deltar i tidiga insatser för asylsökande, pdf Pdf, 114.7 kB.

Följande organisationer kan ansöka om en överenskommelse med Länsstyrelsen:

  • offentliga organisationer (kommun, landsting, stat)
  • idéburna organisationer utan vinstsyfte med allmännyttigt ändamål
  • registrerade trossamfund.

Övriga kriterier:

  • praktikverksamhet omfattas inte av överenskommelserna
  • verksamheten får inte syfta till politisk eller religiös påverkan
  • verksamheten ska ha ett huvudsakligt syfte som är förenligt med de värderingar som präglar ett demokratiskt samhälle samt i sin verksamhet respektera demokratins idéer, inklusive jämställdhet och förbud mot diskriminering.

Formulär för att ansöka om överenskommelse – ideella organisationer och registrerade trossamfund Word, 52.4 kB.

Formulär för att ansöka om överenskommelse – offentliga organisationer Word, 43.5 kB.

Observera att det endast är verksamheter som inte finansieras av Länsstyrelsen eller Folkbildningsrådet som behöver teckna TIA-överenskommelser för att få utfärda intyg.

Skicka in formuläret och eventuella bilagor till vastmanland@lansstyrelsen.se

Kontakt

Social hållbarhet

Telefon: 010–224 90 00 (växel)

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss