Brottsförebyggande arbete

Det finns ett stort behov av att utveckla samhällets insatser för att förebygga brott. Kommuner är, tillsammans med polisen, näringslivet och det civila samhället, viktiga brottsförebyggande aktörer. Länsstyrelsen har i uppdrag att stödja den regionala samordningen av det brottsförebyggande arbetet.

Länsstyrelsens uppdrag

Ett långsiktigt och strukturerat brottsförebyggande arbete kräver en väl fungerande samverkan på såväl nationell som regional och lokal nivå. Vi har fått ansvaret för att utveckla det brottsförebyggande arbetet på regional nivå. I uppdraget ingår att:

  • stödja utvecklingen av ett kunskaps- och problembaserat lokalt och regionalt brottsförebyggande arbete
  • bidra till att samarbete och erfarenhetsutbyte mellan berörda aktörer utvecklas på lokal och regional nivå för att förebygga brott
  • stödja kompetensutveckling och gemensamma tvärsektoriella utbildningsinsatser inom det brottsförebyggande området
  • stödja och initiera kommunöverskridande brottsförebyggande åtgärder.

Utbildning, stöd och samarbete utifrån lokala behov

Utgångspunkten för det brottsförebyggande arbetet är den lokala problembilden. Kommunerna har, tillsammans med polisen, genom sin nära kontakt med medborgarna stor kunskap om de lokala behoven och förutsättningar för att förebygga brott och är därmed en viktig brottsförebyggande aktör. Det är även på kommunal nivå som vi tydligast ser resultat av förebyggande insatser. Vi stödjer kommunernas förebyggande arbete genom att till exempel erbjuda kompetensutveckling, metod- och processtöd och nätverksträffar.

Bob – samarbete för att skydda barn och unga från organiserad brottslighet

Länsstyrelsen arbetar tillsammans med andra myndigheter för att etablera en samverkansstruktur och mer sammanhållet arbete med barn och unga som begår eller riskerar att begå grova brott. Satsningen går under benämningen Bob – barn och unga i organiserad brottslighet. Målet är att skapa en samverkan på nationell, regional och lokal nivå där aktörer arbetar gemensamt för att mer effektivt skydda barn från organiserad brottslighet. Samverkan sker genom så kallade Bob-råd.

Polismyndigheten ansvarar för arbetet på nationell nivå. På regional nivå ansvarar Länsstyrelsen i samarbete med polisen. Arbetet organiseras utifrån polisregionerna i Sverige. På lokal nivå ska samverkansråd inrättas och det är polisen som ansvarar för det arbetet.

Mer information om vilka övriga myndigheter som ingår i samarbetet och vad regeringsuppdraget innebär:

Uppdrag att inrätta en samverkansstruktur för ett sammanhållet arbete med barn och unga som riskerar att begå eller begår grova brott, Regeringskansliet Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen i Uppsala län är samordnande länsstyrelse i Polisregion Mitt där Länsstyrelsen i Västmanlands län ingår.

Gängsnacket - en guide för yrkesverksamma och andra betydelsefulla vuxna

Gängsnacket är en del av det brottsförebyggande arbetet som Länsstyrelserna bedriver för att förebygga att barn och unga dras in i kriminalitet. Den riktar sig till yrkesverksamma, föräldrar och andra betydelsefulla vuxna och ger information om hur kriminella gäng kan rekrytera barn. Den lyfter vilka varningstecken vi bör vara vaksamma på och det stöd som finns i samhället om vi känner oro för ett barn. Guiden finns översatt till nio språk.

Länsstyrelserna och polisen har tagit fram Gängsnacket efter önskemål från flera kommuner och stadsdelar. Den är ett stöd till yrkesverksamma och kan delas ut till föräldrar i samband med samtal, i områden där barn löper hög risk att bli indragna i kriminalitet.

Gängsnacket | Länsstyrelsen Västmanland (lansstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Film om guiden Gängsnacket Länk till annan webbplats.

Introduktion till Gängsnacket

Till yrkesverksamma som delar ut och pratar om gängkriminalitet kommer det finnas en introduktion vars innehåll är ett komplement till ”Gängsnacket”. Målet med introduktionen är att:

  • vara ett stöd och ge ökad kunskap i ämnet,
  • förklara centrala begrepp,
  • ge en översikt av vanliga brott bland flickor och pojkar, rekrytering till kriminella miljöer,
  • belysa viktiga risk- och skyddsfaktorer,
  • beskriva olika aktörers roller och behov av ytterligare stöd och fördjupning.

Trycka Gängsnacket?

Vill du beställa filer för att kunna trycka upp och dela ut Gängsnacket? Kontakta oss genom att skicka ett mejl så hanterar vi din beställning och skicka filerna till dig så snart som möjligt.

Hur många språk finns guiden på?

Den finns på svenska och har översatts till nio andra språk. Språken är: engelska, tigrinska, turkiska, spanska, somaliska, persiska (farsi), franska, centralkurdiska (sorani) och arabiska.

Hur får illustrationerna i guiden användas?

Illustrationerna i guiden får bara användas genom att du tar en skärmdump av hela sidan där de visas. Det måste också vara tydligt att skärmdumpen kommer från Gängsnacket. Du får inte klippa ut bara illustrationer och använda dessa separat i ett dokument eller presentationer, eftersom det skulle bryta mot upphovsrätten.

Varför skickar ni inte ut Gängsnacket till alla hushåll?

Vi håller med om att det är viktigt att informationsmaterial. Men Gängsnacket kan inte bara delas ut, utan bör används i ett sammanhang där mottagarna får stöd och information om hur de kan få hjälp om det behövs. Vår erfarenhet från tidigare lanseringar visar att materialet når sin fulla potential bäst när det introduceras under till exempel föräldramöten, där det finns utrymme att diskutera innehållet och hänvisa till relevanta stödinsatser.

Gängkriminaliteten är i ständig förändring, med nya metoder och mönster som snabbt uppstår. Det gör att material och information snabbt kan bli inaktuella. För att verkligen möta den här komplexa och dynamiska verkligheten krävs därför att våra insatser och budskap regelbundet uppdateras och anpassas efter den senaste utvecklingen. Vi vill säkerställa att vi alltid erbjuder den mest relevanta informationen och de bästa verktygen för att förebygga och hantera de utmaningar som dagens samhälle står inför.

Varför ska Gängsnacket bara skickas till områden där barn löper hög risk att bli indragna i kriminalitet?

Allt brottsförebyggande arbete i Sverige ska utgå från kunskap, evidens och bästa möjliga praktik. Det innebär att åtgärder ska grundas på en tydlig bild av problemen, så att rätt insatser väljs. Detta säkerställer att arbetet bygger på kunskap och att statens resurser används där de behövs mest.

Finns det ett motsvarande material som riktar sig till barn och unga?

Det är viktigt att involvera unga i frågor som rör dem, men det görs bäst genom samtal där vuxna kan möta ungdomar och svara på deras frågor och oro. Viss information kan vara lämplig att ge direkt, men "Gängsnacket" i sin nuvarande form är inte rätt att dela direkt med dem. Den är i stället avsedd för vuxna som jobbar nära barn och unga, så att de kan hjälpa och skydda dem från att dras in i kriminalitet.

Forskning visar att information om narkotika eller brott ibland kan öka barns intresse för dessa ämnen. Samhället och vuxna bör därför fokusera på att stärka barnens skydd, till exempel genom att hjälpa dem utveckla moral, impulskontroll, lyckas i skolan och ha en meningsfull fritid. Stöd till föräldrar är också mycket effektivt och lönsamt för att förebygga att barn hamnar i kriminalitet.

Vad är syftet med Gängsnacket?

Guiden är avsedd att delas ut av yrkesverksamma i samband med samtal, i områden där barn löper hög risk att bli indragna i kriminalitet. Samtalet säkerställer att informationen förmedlas på ett korrekt sätt och att eventuella frågor kan besvaras.

Information till unga om rekrytering till kriminella nätverk

På Polismyndighetens webbplats finns filmer och information om rekrytering till gängkriminalitet som riktar sig till unga.

Så rekryterar kriminella dig som ung, Polismyndigheten Länk till annan webbplats.

Kontakt

Social hållbarhet

Telefon: 010–224 90 00 (växel)

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss