Bidrag för flyktingguider och familjekontakter
Länsstyrelsen kan hjälpa till med bidrag till integrationsinsatser som underlättar etablering i samhället, skapar nätverk, stödjer språkinlärning eller ger socialt stöd till ensamkommande barn.
Länsstyrelsen har möjlighet att bidra med ersättning för att stärka och utveckla verksamhet med flyktingguider och familjekontakter som riktas till nyanlända personer, ensamkommande barn och asylsökande personer. Vi ska arbeta för att stärka den civila sektorns roll och stödja samverkan mellan den civila sektorn och kommuner.
Vi ger ersättning till insatser som bedrivs utan vinstsyfte, och som kommunen genomför i egen regi eller tillsammans med en eller flera organisationer.
Insatserna ska syfta till att
- underlätta etableringen i samhället
- skapa nätverk
- stödja språkinlärning
- ge socialt stöd till ensamkommande barn.
Under 2024 förfogar länsstyrelserna över 31 miljoner för fördelning.
Prioriteringar
Under 2024 prioriterar Länsstyrelsen insatser som särskilt riktar sig till eller underlättar deltagande för föräldralediga och andra personer med små barn. Särskilt fokus ligger på insatser som stödjer språkinlärning för denna målgrupp. Länsstyrelsen prioriterar även insatser som genomförs i samverkan med idéburen sektor.
Vi ser gärna att sökta insatser har kopplingar till Västmanlands integrationsstrategi.
Familjekompis Köping
Köping, Köpings kommun
Insatstid 2024-01-01 - 2024-12-31
Insatsen främjar nätverkande, språkutveckling och etablering i det svenska samhället mellan inrikesfödda och utrikesfödda genom familjekontakter. Det ger möjlighet för utrikesfödda familjer och svenska familjer att lära känna varandra.
Pappa United
Västerås, Västerås kommun.
Insatstid 2023-01-01 — 2024-12-31
Pappa United är en plattform för män att prata om föräldrarollen och maskulinitet. Plattformen verkar också för ett jämställt föräldraskap. Insatsen genomförs i grupp vilket ger insatsen ett utökat nätverk för deltagarna.
Digital kompetens
Köping, Köpings kommun
Insatstid 2024-08-31 – 2025-08-31
Insatsen bidrar till att minska klyftor mellan de som har och inte har digital teknik och kunskap, vilket bedöms bidra till ökad egenmakt och stärkta möjligheter till delaktighet. Då verksamheten bedrivs i kursform, kommer det att bidra till språkinlärning, stärkta sociala kontakter och nätverk och bidra till etablering i samhället.
Målgrupp för insatserna
Insatserna ska vända sig till nyanlända invandrare och/eller asylsökande personer. I målgruppen ingår även ensamkommande barn som är asylsökande eller har uppehållstillstånd. En insats kan riktas till en eller flera av målgrupperna.
Insatserna kan vända sig till personer på flykt från Ukraina som omfattas av massflyktsdirektivet.
Ansökningsperiod 2024
- 2024 års utlysning öppnar den 15 februari och sista dag för inlämning av ansökan är den 22 april. Länsstyrelsen kan fördela 1068 000 kronor. Medel kan i första hand beviljas för 2024 och 2025, insatser avseende 2026 kan beviljas om det bedöms särskilt angeläget.
Ansök om bidrag för flyktingguider och familjekontakter
Skicka in din ansökan när en utlysningsperiod är igång. Ansökningar som kommer in utanför utlysningsperioden eller efter sista ansökningsdag kan komma att avvisas.
Lämna in redovisning med delrapport och slutrapport
Insatserna ska redovisas i del- och slutrapporter. Delrapporten ska lämnas in vid den tidpunkt som står i beslutet om bidrag. Slutrapporten ska lämnas in senast två månader efter avslutad insats.