Bidrag för att utveckla kapacitet och beredskap i mottagandet av nyanlända

Länsstyrelsen kan ge ersättning till kommuner som vill utveckla kapacitet och beredskap i mottagandet av nyanlända personer och ensamkommande barn. Vi kan även ge ersättning för att utveckla samverkan mellan kommuner samt mellan kommuner och andra aktörer i syfte att underlätta etableringen i samhället.

Länsstyrelsen fördelar medel till kommuner och kommunalförbund för verksamhet och samverkan som väsentligt bidrar till att underlätta bosättning och öka mottagningskapaciteten i kommunerna.

Under 2024 förfogar länsstyrelserna över 40 miljoner för fördelning.

Därutöver prioriteras insatser som syftar till att öka kvinnors deltagande på arbetsmarknaden.

Målgrupp för insatserna

Insatserna ska vända sig till nyanlända personer med uppehållstillstånd eller till ensamkommande barn som är asylsökande eller har uppehållstillstånd.

Medel kan inte beviljas för insatser riktade till skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet, vuxna asylsökande eller asylsökande barn i familj.

Ansökningsperiod i Västernorrlands län

Utöver den nationella utlysningen, pågick en ansökningsperiod för 2024 i Västernorrlands län den 15 februari-3 maj.

För 2024 års utlysning har Länsstyrelsen Västernorrland 1 108 095 kronor att fördela till tidiga insatser för asylsökande med flera.

Ansökningar som inkommer efter sista ansökningsdag prövas inte.

Ansök om bidrag för att utveckla kapacitet och beredskap i mottagandet av nyanlända

Skicka in din ansökan när en utlysningsperiod är igång. Ansökningar som kommer in utanför utlysningsperioden eller efter sista ansökningsdag kan komma att avvisas.

Lämna in redovisning med delrapport och slutrapport

Insatserna ska redovisas i del- och slutrapporter. Delrapporten ska lämnas in vid den tidpunkt som står i beslutet om bidrag. Slutrapporten ska lämnas in senast två månader efter avslutad insats.

Länsstyrelsen erbjuder kontinuerlig dialog under insatstiden till den som beviljats ersättning. Länsstyrelsen kan medge förändring eller förlängning av en insats för vilken medel beviljats om tillräckliga skäl föreligger.

Delredovisning ska lämnas till Länsstyrelsen Västernorrland i enlighet med vad som anges i beslutet. Slutredovisning ska ha kommit in till Länsstyrelsen senast två månader efter att insatsen avslutats. Den som beviljats medel ska kunna visa verifikat och andra underlag för redovisningen.

Den redovisningsmall som ska väljas är den som rör det år då insatsen beviljades medel. Redovisningen ska skickas via e-post till: integration.vasternorrland@lansstyrelsen.se

Mottagare av medel är återbetalningsskyldig om ersättning lämnats på fel grund eller med för högt belopp. Återbetalning ska även ske i de fall ersättningen inte använts för det ändamål som angetts i ansökan.

Särskild nationell utlysning 2024

Länsstyrelsen anordnade en särskild nationell utlysning under perioden mars–juni 2024 med anledning av utmaningarna att behålla beredskap och kapacitet även vid lågt mottagande av nyanlända och ensamkommande barn. Utlysningen omfattar totalt 3 miljoner kronor och finansierar bland annat insatser för samverkan, utveckling och spridning av insatser.

Ansökan och beslut

Sista ansökningsdagen för bidraget var den 20 juni 2024. Länsstyrelsen fattade beslut om inkomna ansökningar fram till den 20 september 2024.

Länsstyrelsen beviljade 2 515 545 kronor till två projekt:

Strömsunds kommun beviljades 1 507 678 kronor för insatsen Förebygg och förbered – om ensamkommande barn som försvinner för tidsperioden 2024-10-01 till 2025-12-31. Insatsen syftar till att ta fram kompetensutvecklingsinsatser för att säkerställa ett gott mottagande och motverka att ensamkommande barn försvinner. Kompetenshöjande insatser ska utvecklas i samklang med Socialstyrelsens, Migrationsverkets och Polisens uppdrag att ta fram nationell vägledning för att motverka att ensamkommande barn försvinner.

Kristianstads kommun beviljades 1 007 867 kronor för insatsen Nya hem, trygga barn. Insatsen kommer att pågå från 2025-01-01 till 2025-12-31. Insatsen belyser ett behov av stöd till kommunerna i deras arbete med mottagande av barn i familj. Syftet är att erbjuda kommuner en systematisk metod för att kunna säkerställa att barnets bästa beaktas vid mottagande. Kristianstads kommun avser att i samverkan med andra kommuner testa, vidareutveckla och sprida information om metoden.

Projektägare för insatsen är Kristianstads kommun, men insatsen genomförs i samverkan med bland annat Hofors kommun.

Kontakta Länsstyrelsen i Jönköpings län för ytterligare information om utlysningen.

Kontaktperson

Ola Olsson

Samordnare Statsbidragshantering, Länsstyrelsen i Jönköpings län

E-post: ola.olsson@lansstyrelsen.se

Telefon: 010-223 64 62

Kontakt

Assar Häggbladh

Utvecklare integration

Hanna Norberg

Utvecklare integration

Dela sidan:

Landshövding

Carin Jämtin

Besöksadress

Nybrogatan 15 och Pumpbacksgatan 19

Postadress

871 86 Härnösand

Organisationsnummer

202100-2445

Följ oss