Länsstyrelsen Västerbotten – Västerbotten

Man och kvinna.

Podden Nya perspektiv

Nu är podden med landshövding Helene Hellmark Knutsson tillbaka efter ett uppehåll. Den här gången riktas blicken mot självaste residensstaden - Umeå fyller 400 år i år och det vill även Länsstyrelsen Västerbotten fira.

KALENDER

Glödlampa.

Miljö och vatten

Stöd i energibesparing

Länsstyrelsen ger stöd till kommuner och regioner i arbetet att minska och effektivisera energianvändningen.

Om oss

Kontakta oss

Du kan kontakta oss på flera sätt.

Natur och landsbygd

Sök LONA-bidrag

Vill du eller din förening genomföra ett projekt kring friluftsliv, naturvård, vilda pollinatörer eller våtmarker? Den 1 december är sista dagen för kommunerna att lämna in ansökan.

Två PET-flaskor.

Samhälle

Ditt ansvar i en kris

Vid en större samhällsstörning behöver alla hjälpas åt. Länsstyrelsens roll är att hålla ihop samarbetet i länet. Du som privatperson har ett eget ansvar att inledningsvis kunna klara dig själv.

Besöksmål

Besök våra stugor

Visste du att Länsstyrelsen har flera rast- och övernattningsstugor som står öppna för allmänheten?

Förrätt, huvudrätt och efterrätt.

Natur och landsbygd

Västerbottens landskapsmåltid

Västerbotten har nu en ny officiell landskapsmåltid. Menyn tar oss med på en resa i de västerbottniska skogarna där de lokala råvarorna och skogens skafferi är i centrum.

NYHETER

 • En stor gul skylt står på en väg. På skylten står det "Välkommen till oss (målat hjärta). Det här är en kontantfri restaurang! (no cash, card only) Öppet alla dagar."
  2022-12-01

  Försämrad tillgång till grundläggande betaltjänster

  Idag presenterar länsstyrelsen rapporten ”Bevakning av grundläggande betaltjänster 2022” för regeringen. Bedömningen är att tillgången till grundläggande betaltjänster inte längre når upp till det politiska målet att alla ska ha tillgång till grundläggande betaltjänster till rimliga priser. Rapporten lyfter också frågor om digital utsatthet, brister i kontantkedjan och konsekvenser av att inte ha ett betalkonto.
 • 2022-11-25

  Länsstyrelser i norr vill ta med överskott in i nästa år

  I Västerbotten och Norrbotten pågår en omfattande grön omställning. Parallellt med nyindustraliseringen ökar intresset för...
 • 2022-11-22

  Dialog mellan riksdagsledamöter och landshövding

  Västerbottens riksdagsledamöter har besökt landshövding Helene Hellmark Knutsson. Dialogmötet på länsresidenset är en trad...
 • 2022-11-21

  Statligt stöd till nya bostäder i Skellefteå

  180 lägenheter kommer att byggas i Skelleftehamn med hjälp av statligt investeringsstöd för hyres- och studentbostäder.