Livsmedelsstrategi
Det övergripande målet med den svenska livsmedelsstrategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja och ökad produktion av livsmedel i Sverige. Länsstyrelsen samarbetar med regionala aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.
Sveriges livsmedelsstrategi
Den svenska livsmedelsstrategin som antogs 2017 omfattar hela livsmedelskedjan, och gäller fram till år 2030. Det övergripande målet med strategin är en konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala produktionen av livsmedel ökar, samtidigt som vi når relevanta miljömål.
Livsmedelsstrategin ska bidra till:
- hållbar utveckling i hela landet
- att skapa tillväxt och sysselsättning
- att både konventionell och ekologisk produktionsökning stämmer överens med konsumenternas efterfrågan
- att sårbarheten i livsmedelskedjan minskar
- ökad självförsörjningsgrad av livsmedel.
Regeringen arbetar med en uppdatering av den nationella livsmedelsstrategin till Livsmedelsstrategin 2.0. Den ska presenteras under våren 2024.

Kokbok: Från fält till tallrik – recept och inspiration från Värmland
Mat och livsmedel är en central del av vår vardag, men våra matvanor förändras över tid. Många av de livsmedel som idag importeras skulle kunna odlas lokalt här i Värmland. För att undersöka den möjligheten har lantbrukare i länet sedan 2022 testodlat nya grödor, såsom gråärt, sötlupin, linser, quinoa och hirs. Samtidigt har kostchefer i värmländska kommuner efterfrågat recept och mer kunskap om tillagning av de nya grödorna.
Tillsammans med måltidsverksamheten i Karlstads kommun har vi därför arbetat fram en kokbok med recept och idéer på hur baljväxter och andra proteingrödor kan tillagas. Flera av recepten har inspiration från andra matkulturer där baljväxter är en stor och självklar del av kosten.
Svenskodlade baljväxter är intressanta ur flera perspektiv:
- De kan användas både som livsmedel för oss människor och som foder för djur. Växterna har högt fiberinnehåll och mättar bra.
- En ökad odling av baljväxter i Sverige och Värmland bidrar till stärkt försörjningsberedskap och torkade baljväxter kan lagras länge.
- Baljväxter ger positiva effekter för odlingen när de ingår i växtföljden. Dessutom är blommande grödor viktiga för pollinerande insekter som bin.
- En högre andel baljväxter i kosten är bra för hälsan.
- En högre andel kost från växtriket är positivt för klimatet.
Recept för både offentliga kök och hemmakockar
Kokboken är tänkt som en resurs för offentliga kök, exempelvis i skolor, men kan också användas i hemkunskapsundervisningen och av hemmakockar. Genom att öka efterfrågan på lokalt odlade livsmedel hoppas vi skapa nya, hållbara affärskedjor och bidra till en livskraftig landsbygd.
Projektet Nya grödor och produkter är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Värmland, Karlstad kommun, Hushållningssällskapet Västra, Nifa samt deltagande odlare och företagare. Det är en del av det större projektet Livsmedel Värmland, som finansieras av EU:s landsbygdsprogram.
Filmer
Som en del av projektet producerades även två filmer med information om gråärt och sötlupin som du kan titta på för att lära dig mer och få inspiration till att testa nya grödor.
Vad gör Länsstyrelsen?
Länsstyrelsen arbetar systematiskt för att integrera livsmedelsstrategins mål i vår verksamhet. Vi samarbetar också med berörda aktörer för att strategin ska få genomslag i länet.
Projekt EKO Värmland
Syftet med projektet är att öka efterfrågan och försäljningen av lokalt producerade ekologiska livsmedel i Värmland.
Länsstyrelsen Värmland ska genomföra informationsinsatser tillsammans med Organic Sweden - branschorganisationen för ekologiska livsmedel och Nifa - branschföreningen för värmländska mat- och dryckesföretag. Insatser kommer att göras i butiker, skolor och på marknader för att stärka och öka efterfrågan och försäljning av lokalt producerade ekologiska livsmedel i Värmland. Projektet kommer bland annat att använda sig av den nationella kampanjen EKO-september.
Projektet vänder sig till blivande EKO-producenter, dagligvaruhandeln med butikspersonal, privata konsumenter och den offentliga sektorn.


Kontaktpersoner
Anders Heimer
Projektledare Organic Sweden
070-5288927
anders.heimer@organicsweden.se
Camilla Andersson
Processledare Länsstyrelsen Värmland
010-224 73 20
camilla.e.andersson@lansstyrelsen.se
Projekt Livsmedel Värmland
Syftet med projektet är att genomföra insatser som bidrar till att nå målen i livsmedelsstrategin om ökad livsmedelsproduktion och stärkt konkurrenskraft i hela livsmedelskedjan. Insatserna ska också bidra till fler arbetstillfällen på landsbygden genom förbättrade förutsättningar. Projektet består av fem delprojekt med mål att:
Nya grödor och produkter
- stödja lantbrukare som odlar och skördar nya grödor,
- stödja företag inom rensning- och paketering som vill utveckla produkter med de nya grödorna,
- arrangera aktiviteter i syfte att skapa flera hela affärskedjor för de nya grödorna,
- genomföra aktiviteter i syfte att sprida inspiration och kunskap till kockar i offentliga kök att använda de nya grödorna,
Värmländskt Skrädmjöl skyddad geografisk beteckning (SGB)
- föreningen Värmländskt Skrädmjöl har en webbsida,
- stödja föreningen Värmländskt Skrädmjöl att genomföra en marknadsföringsdag,
Regler och villkor
- utveckla en metod för att arbeta med regler och villkor samt identifiera hinder och föreslå förenklingar,
Partnerskap för livsmedelskedjan i Värmland
- arrangera möten med Partnerskapet för livsmedelskedjan i Värmland och starta några TEMA-grupper.
Projektet genomförs av sex samarbetsparter: Länsstyrelsen Värmland, Hushållningssällskapet Västra, Nifa – branschföreningen för värmländska matföretag, LRF, föreningen Värmländskt Skrädmjöl och Karlstads kommun.
Projektet pågår under 2023-2025-04-05.


Kontaktpersoner
Ylva Gustafsson
Processledare
010-224 74 58
ylva.gustafsson@lansstyrelsen.se
Projekt Kompetensutveckling Värmland
Projektets syfte är kompetensutveckla småföretagare inom livsmedelsförädling och ullnäring. I de insatser där det finns en nära koppling till besöksnäringen så kommer även besöksnäringsföretag att erbjudas kompetensutveckling. Målet med projektet är att öka företagens kompetens, vilket kan stärka deras förmåga att utveckla verksamheten inom olika områden och därmed stärka företagens tillväxt.

Kontaktpersoner
Camilla Andersson
Processledare Länsstyrelsen Värmland
010-224 73 20
camilla.e.andersson@lansstyrelsen.se
Kontakt
-
Ylva Gustafsson
Processledare
Telefon 010-2247458
-
Camilla Andersson
Processledare
Telefon 010-2247320