Från fält till tallrik - recept och inspiration från Värmland
Våra matvanor förändras hela tiden. Det är stor skillnad på vad vi äter idag jämfört med för 20, 50 eller 100 år sedan. Många livsmedel som vi idag importerar bör kunna odlas i Värmland. Med den utgångspunkten har några lantbrukare testodlat nya grödor sedan 2022, med stöd av Länsstyrelsen Värmland och Hushållningssällskapet Västra. Grödorna är gråärt, sötlupin, linser, quinoa och hirs. Odlingsresultaten har varit varierande. Tack vare engagerade företagare har några produkter lanserats medan andra är i utvecklingsfas. Alla recept i den här publikationen har tillagats av baljväxter och proteingrödor som odlats i Sverige och några har odlats i Värmland. I skriften kan du även läsa kortfattat om odlingen, om hantering av torkade baljväxter i köket samt om kockarnas syn på några olika baljväxter.

Om publikationen
- Utgivare:
- Länsstyrelsen Värmland
- Publiceringsår:
- 2025
- Publikationstyp:
- Annan
- Löpnummer:
- 2024:12
- Diarienummer:
- Inget värde angivet
- ISBN/ISSN-nr:
- 0284-6845
- Sidantal:
- 23
Ämnen:
- Växter
- Kunskap och kompetensförsörjning
- Växtodling och växtskydd
- Människa och samhälle