Genomfört arbete med förorenade områden
Information om redan genomfört arbete i länet, exempelvis om vilka efterbehandlingsåtgärder som har genomförts.
Inventering
I databasen över förorenade områden (EBH-stödet) finns det för närvarande 3490 områden i Uppsala län. Hittills har 940 områden riskklassats enligt den av Naturvårdsverket framtagna Metodik för Inventering av Förorenade Områden (MIFO). Riskklassningen är en samlad bedömning av föroreningarnas farlighet, föroreningsnivå, förutsättningar för spridning samt områdets och omgivningens känslighet och skyddsvärde. Totalt har 70 områden tilldelats riskklass 1 vilket är de områden som är högst prioriterade för undersökningar i bland annat jord och grundvatten. I länet finns för närvarande 317 områden som tilldelats riskklass 2 vilket innebär att det är angeläget att området undersöks.
De vanligast förekommande verksamhetsbranscherna i länet för de områden som tilldelats de två högsta riskklasserna är till exempel avfallsdeponier, verkstadsindustrier, plantskolor, gruva och upplag, kemtvättar och träimpregnering.
Undersökningar och utredningar
Länsstyrelsen söker och fördelar statliga bidrag till utredningar och undersökningar av områden som kan vara förorenade och där betalningsansvarig saknas. I de fall inte Länsstyrelsen själv genomför de inledande undersökningarna är kommunerna huvudmän och handlar upp undersökningarna. I vissa fall kan Sveriges Geologiska Undersökning agera huvudman. Naturvårdsverket kan lämna bidrag för dessa undersökningar och utredningar.
Åtgärder
De senaste åren har allt fler objekt utretts och gått vidare in i åtgärdsfas. Majoriteten av genomförda saneringar har finansierats i privat regi. Några områden som har åtgärdats, helt eller delvis, med hjälp av statliga bidragsmedel inom Uppsala län är Östhammarsågen, Lövsta bruk, Bennebols bruk, Enköpingstvätten och Grillby Metallfabrik.