Höga flöden i Uppsala länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Florarna

Upplands största myrområde med omgivande skogar. Möjlighet att uppleva vildmarkskänsla.

Lägergården Risön och spång över myr i naturreservatet Florarna

Vill du uppleva norrlandskänsla på nära håll? Då ska du besöka Florarna med sina vidsträckta myrar. Hit kan du komma för en vintrig skidtur eller en avkopplande vandring – och du behöver inte vara rädd för att bli alltför blöt om fötterna! Det finns gott om markerade stigar och spångade leder.

Florarna är Upplands största sammanhängande myrmarker med milsvid skog runt omkring. Det är ömsom trädlösa mossar och kärrmarker, ömsom öppna vattenytor och gamla skogar. Här är det bara naturens egna ljud som hörs och civilisationen känns långt borta.

Ett besök i Florarna bjuder på fina naturupplevelser året runt. Vintern är kanske den bästa årstiden för att upptäcka reservatet. Det är lätt att ta skidorna över vidderna och göra upp nya spår i den knastrande snön. Kanske hör du en uggla ropa eller ser spår efter ett skyggt lodjur.

I snösmältningstider blir de öppna myrarna scen för orrarnas märkliga spel inför parningen. Om våren förvandlas våtmarkerna till ett fågelparadis när mängder av flyttfåglar anländer. Lite senare börjar den till synes karga naturen att blomma och luften doftar kryddigt av pors.

På hösten går det att plocka hjortron och hela myren får en färgskala i gult och orange.

Naturreservatet ligger mitt bland de uppländska vallonbruken. Naturen verkar vara helt orörd, men skenet bedrar. I äldre tider var det stor aktivitet i våtmarkerna. Myrslåtter var ett viktigt bidrag för kreaturens utfordring på vintern. När järnbruken anlades på 1600-talet ökade behovet av timmer, ved och kol och det gjordes fördämningar för att få bättre tillgång till vattenkraft. I våra dagar råder åter en rogivande tystnad över skog och myr.

Öppna stugor i Florarna

I Länsstyrelsens öppna stugor kan du avnjuta din medhavda matsäck eller bara värma dig en stund. Flera av stugorna är även lämpliga för övernattning. Det kostar inget och det går inte att boka. Eftersom det kan bli fullt är det bra att ha en reservplan, till exempel ett tält i packningen.

  • För allas säkerhet och trivsel gäller följande:
  • Du får övernatta max två nätter.
  • Som första gäst i stugan förväntas du bjuda in nya besökare och lämna plats åtminstone på golvet.
  • Lämna företräde till andra besökare efter en natts övernattning i stugan.
  • Använd gärna kaminerna, men elda försiktigt och se till att elden är släckt när du går.
  • Var sparsam med veden, så att det räcker åt alla.
  • Ta med eventuella sopor hem och lämna stugan i städat skick. Lämna inte kvar mat i stugan.
  • Skriv gärna några rader i gästboken innan du går.

I reservatet finns Mixanstugan, Nickbostugan, Agnsjöstugan, Gammelåkojan, Öppen stuga vid Risön, Kolarkojan och Norrbergskojan. Med undantag för Kolarkojan är stugorna lämpliga för övernattning. Utförlig information om stugorna finns i Naturkartan Uppsala läns natur. Sök på respektive stugas namn.

Naturkartan Uppsala läns natur Länk till annan webbplats.

Hyra boende i Florarna

Länsstyrelsen hyr ut boenden i naturreservatet Florarna. Här finns lägergården Risön och torpet Västergärde som allmänheten kan hyra. Att övernatta gör det möjligt att njuta en längre tid i naturreservaten. Observera att husdjur inte är tillåtna inomhus på grund av allergier.

Gården Risön

Risön kan hyras som lägergård mellan den 1 maj och den 31 oktober. Gården har plats för upp till 30 övernattande fördelat på tre olika stugor/sovsalar. Det finns även ett öppet sovloft utan sängar på övervåningen i huvudbyggnaden med plats för 15 övernattande.

Kostnad att hyra

  • Kostnad för föreningar och skolor: 900 kronor per natt, inklusive moms.
  • Kostnad för privatpersoner: 1800 kronor per natt inklusive moms. 

Avbokning som sker minst 5 vardagar före ankomstdatum beläggs med en avbokningsavgift på 25% av hyresavgiften, dock minst 250 kr. Sker avbokning inom 5 vardagar före ankomstdatum anses hyresavgiften förbrukad och ingen återbetalning kommer att ske.

När är Risön bokat?

Här kan du se om Risön är bokat den eller de dagar du avser att boka. Om datumet inte finns i tabellen nedan, så är det med sannolikhet ledigt. Länsstyrelsen förbehåller sig rätten att ändra bokade datum.

  • November: Stängt för säsongen
  • 2024
  • Maj: 14-15,
  • Juni: 7-9,
  • Juli: 18-21
  • Augusti: 9-11, 27-31
  • September:

Så bokar du lägergården Risön

Lägergården kan hyras för enstaka dager eller för högst en vecka i taget. Önskas längre vistelser sker detta efter överenskommelse.

Innan bokningen genomförs bör du först kontrollera ovan att det är ledigt den eller de dagar du vill hyra. Därefter fyller du i bokningsformuläret som du hittar under rubriken "Bokningsförfrågan för Risön och Västergärde" längre ner på sidan. När du genomfört bokningen får du normalt en bokningsbekräftelse via e-post inom 1-5 arbetsdagar.

Mer om lägergården Risön

Risön är en gård som ligger i Florarnas naturreservat. Från 1600-talet och framåt bedrevs det under århundraden lantbruk, skogsbruk och djurhållning här. Idag ägs gården av staten och förvaltas av Länsstyrelsen i Uppsala län.                         

Risön kan hyras som lägergård mellan 1 maj och 31 oktober. Gården har plats för upp till 30 övernattande fördelat på tre olika stugor/sovsalar. Det finns även ett öppet sovloft på övervåningen i huvudbyggnaden med plats för 15 övernattande. På loftet finns enkla madrasser och täcken. Loftet saknar värmekälla och lämpar sig därför bäst för övernattning under senvåren till förhösten.

Det finns kök för självhushåll med utrustning för upp till cirka 35 personer, varmt och kallt vatten. Fyra duschar och tre toaletter finns i separat byggnad. En av toaletterna är tillgänglig med rullstol. Utrymmet vid sidan av toaletten är dock inte tillräckligt stort för att rymma en rullstol.

Folder med mer information och bilder om Risön och torpet Västergärde Pdf, 2 MB, öppnas i nytt fönster.

Risöns huspärm i digitalt format Pdf, 8 MB, öppnas i nytt fönster.

Huvudbyggnaden

Huvudbyggnaden har tre större rum (ca 20 kvm vardera), ett kök (ca 20 kvm) och en långsmal hall (ca 15 kvm). I hallen finns krokar att hänga kläder på.

I köket och i ett av rummen finns bord och stolar för totalt ca 20 personer. I logen finns fler bord och stolar att hämta.

På övervåningen finns ett öppet loft över hela byggnaden (ca 50 kvm) som kan användas som sovsal eller samlingssal. På loftet finns madrasser och täcken för ca 20-30 personer. Observera att max 15 personer får sova på loftet pga säkerhetsskäl. Toalett och dusch finns i separat byggnad.

Obs! I kakelugnen råder tyvärr eldförbud.

Köket

Köket är utrustat med en normalstor elspis med fyra plattor och ugn, micro och två halvstora kylskåp och två halvstora frysar. Det finns bestick, tallrikar, dricksglasglas och kaffekoppar för ca 35 personer. Det finns också 2 stekpannor, 2 kastruller à 10 liter, 4 kastruller à 5 liter, 5 större termosar (inte av det nyare slaget dock), 2 sockerkaksformar, durkslag och 3 normalstora gratängformar. Det finns också en kaffebryggare för 10 koppar samt en kaffekanna. Det finns ingen diskmaskin, utan man får handdiska sin disk. Diskmedel, och disktrasor finns under diskbänken. Städutrustning för huvudbyggnaden finns i ett av skåpen i köket.  

Ladan

Ladan har belysning men ingen värme. Den består av 3 öppna ytor invändigt (ca 20 kvm vardera). Det finns 6 st monterbara bänkar (brädor med bockar under), 6 personer ryms på varje bänk. Öppningen till ladan är ca 2,5 m bred.

Grillplats

Ute finns grillplats med ved. Vid bänkarna runt elden ryms ca 12 personer, men det finns två bänk-bord på gräsmattan bredvid för ytterligare 12 personer. Det finns möjligheter för att tälta.

Torpet Västergärde

Västergärde är ett torp som tidigare tillhörde gården Risön. I Västergärde finns kök för självhushåll. Det finns totalt tio sovplatser fördelat på två hus. I huvudbyggnaden finns sex sovplatser och i källarbostaden fyra. Torpet hyrs ut året runt.

Observera att vägen mellan Västergärde och parkeringsplatsen på Risön inte plogas. Periodvis kan det därför vara djup snö på vägen så skidor och pulka rekommenderas för transport av matvaror och packning.

Kostnad att hyra

  • Kostnad för föreningar och skolor: 300 kronor per natt, inklusive moms.
  • Kostnad för privatpersoner: 600 kronor per natt inklusive moms.

Avbokning som sker minst 5 vardagar före ankomstdatum beläggs med en avbokningsavgift på 25% av hyresavgiften, dock minst 250 kr. Sker avbokning inom 5 vardagar före ankomstdatum anses hyresavgiften förbrukad och ingen återbetalning kommer att ske.

När är Västergärde bokat?

Här kan du se om Västergärde är bokat den eller de dagar du avser att boka. Om datumet inte finns i tabellen nedan, så är det med sannolikhet ledigt. Länsstyrelsen förbehåller sig rätten att ändra bokade datum.

 

  • 2024
  • Januari: 12-14, 18-21, 26-28
  • Februari: 9-11, 15-17, 17-18, 24-25
  • Mars: 1-3, 8-11,
  • April: 5-7, 20-21, 27-28,
  • Maj: 4-5, 25-26,
  • Juni: 6-9, 15-16,
  • Juli:
  • Augusti: 9-11
  • September
  • Oktober
  • November
  • December: 23-25,

Så bokar du torpet Västergärde

Torpet kan hyras för enstaka dagar eller för högst en vecka i taget. Önskas längre vistelser sker detta efter överenskommelse.

Innan bokningen genomförs bör du först kontrollera att det är ledigt den eller de dagar du vill hyra. Om det är ledigt bokar de lägergården åt dig. Därefter gör du en förfrågan, "Här lämnar du in en bokningsförfrågan".

Innan bokningen genomförs bör du först kontrollera ovan att det är ledigt den eller de dagar du vill hyra. Därefter fyller du i bokningsformuläret som du hittar under rubriken Bokningsförfrågan för Risön och Västergärde längre ner på sidan. När du genomfört bokningen får du normalt en bokningsbekräftelse via e-post inom 1-5 arbetsdagar.

Mer om torpet Västergärde

Västergärde är ett torp som tidigare tillhörde gården Risön. Det ligger för sig självt 500 meter väster om Risön. I anslutning till torpet finns två små uthus och en källarbod. Torpet ägs av staten och förvaltas av Länsstyrelsen i Uppsala län.                        

En skogsväg går från parkeringen vid Risön till Västergärde. Vägen har en vägbom och den plogas inte vintertid. Bilar parkeras vid Risön.

Det finns totalt tio sovplatser fördelat på två hus. I huvudbyggnaden finns sex sovplatser och i källarbostaden fyra. Torpet hyrs ut året runt.

Folder med mer information och bilder om Risön och torpet Västergärde Pdf, 2 MB.

Västergärdets huspärm i digitalt format Pdf, 11.3 MB, öppnas i nytt fönster.

Sängplatser

I boningshuset finns sex sängplatser, två våningssängar mitt emot varandra i sovrummet och en bäddsoffa (dubbelsäng) i köksdelen. Bäddsoffans kuddar och täcken finns i ryggstödet på soffan. I övrigt finns kuddar och täcken på varje säng. Använd egna lakan eller sovsäck.

Kök

I köket finns en normalstor elspis med fyra plattor, en halv kyl, tallrikar, glas och koppar för drygt 10 personer, tre 5-liters kastruller, en stekpanna, en kaffebryggare, en kaffekanna, en pump-termos, två kannor och några skålar. Ingen micro finns för tillfället och ingen diskmaskin.

Värme

I sovrummet i torpet finns en fungerande kakelugn och i köket finns en gammal järnspis som det går att elda i för att få upp värmen i torpet. I övrigt finns element i varje rum och en luftvärmepump i köket. Det finns en varmvattenberedare i toalett- och duschrummet.

Bokningsförfrågan för Risön och Västergärde

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Inom reservatet är det förbjudet att:

  1. insamla mossor, lavar eller vedsvampar med undantag för enstaka exemplar för artbestämning,
  2. insamla insekter eller andra ryggradslösa djur med undantag för insamling genom håvning eller plockning av enstaka individer för artbestämning,
  3. medvetet störa djurlivet, exempelvis genom att klättra upp i boträd eller från nära håll fotografera spelplats eller fågelbo, lya, gryt eller annan boplats,
  4. elda eller grilla på annan än av Länsstyrelsen iordningsställd plats,
  5. medföra okopplad hund eller annat lösgående husdjur,
  6. rida annat än på vägar,
  7. uppföra koja,
  8. framföra eller ställa upp motordrivet fordon, husvagn eller släpvagn annat än på vägar och parkeringsplatser,
  9. framföra motorbåt eller annan motordriven farkost med undantag för Finnsjön,
  10. landa med luftfarkost,
  11. sätta upp permanenta markering, skylt eller liknande eller göra inskrift,
  12. utan Länsstyrelsens tillstånd använda området för organiserade tävlings- eller övningsändamål eller motsvarande, med undantag för småskalig verksamhet för friluftsliv och naturturism som får utföras i samråd med reservatsförvaltaren.

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förEldplats Eldplats
  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förKollektivtrafik Kollektivtrafik
  • Ikon förParkering Parkering
  • Ikon förRast-/vindskydd Rast-/vindskydd
  • Ikon förRast-/övernattningsstuga Rast-/övernattningsstuga
  • Ikon förRastplats Rastplats
  • Ikon förStig Stig
  • Ikon förTorrdass Torrdass
  • Ikon förTältplats Tältplats
  • Ikon förVandringsled Vandringsled

Fakta

Skyddsår: 1976, nytt beslut 2018
Areal: 5 349 ha
Kommun: Tierp, Östhammar
Markägare: Staten, privata
Förvaltare: Länsstyrelsen i Uppsala län
Skyddstyp: Naturreservat, Natura 2000

Natura2000

Hitta hit

Hitta hit

Reservatet ligger mellan Österbybruk och Lövstabruk.

Med bil till Risön
-från norr (väg 76). Vid södra avfarten till Lövstabruk, ta av mot "Örbyhus". Efter ca. 7 km ta av vänster mot "Florarna". Följ därefter skyltning.

-från öster:
Från Örbyhus, kör österut, tag vänster mot "Gyllby" och "Skärplinge", passera bland annat Tegelsmora och Prästarby, tag höger mot Lövstabruk och fortsätt ca. 13 km och tag av mot "Florarna". Följ därefter skyltning

-orientera med navigator:
Lägg in Risön 209, Lövstabruk

Med bil från söder till Stormon och Vika: Från Österbybruk, följ skyltning mot "Film". Vid Films kyrka följ skyltning mot "Florarna" och därefter mot "Stormon" eller "Vika". Parkering finns både vid Stormon och Vika.

Med tåg och buss eller bara buss: Upptåget stannar vid "Örbyhus station". Busshållplatserna "Tegelsmora kyrka" och "Prästarby" ligger nära reservatsgränsen och via vägar kan man ta sig in till markerade leder. Hållplats "Österbybruk bussterminal" är startpunkt för Upplandsleden etapp 12 Länk till annan webbplats., som slutar vid Risön i Florarna. Sök bästa färdsätt på ul.se Länk till annan webbplats..

Mer information

Beslut och skötselplan för reservatet finns på Naturvårdsverkets webbplats Skyddad natur Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utskrivbar karta med leder, stugor och p-platser markerade Pdf, 1.7 MB.

Mer information om anordningar finns i den infällda kartan längre ned på sidan. Klicka på symbolerna för information, flera symboler ligger på varandra, så bläddra mellan anordningarna med hjälp av pilen uppe, näst längst till höger i den ruta som kommer upp.

Utförlig information om anordningar och stugor finns i Naturkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Var rädd om naturen!

Allemansrätten ger alla i Sverige möjligheten att vistas ute i naturen, men den innebär också en skyldighet att visa hänsyn mot djur och växter, markägare och andra besökare. Grundregeln är att inte störa och inte förstöra.

Det är alltid förbjudet att:
▪ Plocka fridlysta växter.
▪ Ta kvistar, grenar, näver och bark från växande träd.
▪ Fånga in djur, ta ägg eller förstöra djurens boplatser, och att störa djur när de har ägg eller ungar.
▪ Elda om det råder minsta fara för brand.
▪ Köra med fyrhjuling eller annat fordon på barmark, såvida du inte har beviljats dispens.
▪ Låta hundar springa lösa 1 mars – 20 augusti. Även under annan tid på året måste du ha din hund under sådan uppsikt att den inte stör eller skadar djurlivet och andra människor.

Naturreservat är områden med särskilt värdefull natur. Därför finns föreskrifter med ytterligare bestämmelser för varje enskilt reservat.

Kontakt

Länsstyrelsen Uppsala län

Förvaltning av skyddad natur

Telefon (vxl): 010-22 33 000

Bokning av Risön och Västergärdet

Telefon: 010-22 33 020

Landshövding

Stefan Attefall

Besöksadress

Bäverns gränd 17

Postadress

751 86 Uppsala

Organisationsnummer

202100-2254

Följ oss