Åtgärdsprogram för regionalt samverkansarbete inom ANDTS i Södermanlands län

I Södermanlands län har vi tagit fram en strategi för att ge många aktörer i länet en gemensam utgångspunkt för vårt ANDTS-arbete. I åtgärdsprogrammet för 2024–2026 finns insatsområden där två eller fler aktörer samverkar i någon form. Tillsammans kan vi arbeta för att göra Södermanland till en bättre plats att leva på.

ANDTS-strategi

Regeringen beslutade 2021 om en reviderad samlad nationell strategi för arbetet med alkohol, narkotika, dopning, tobak och nikotin samt spel om pengar (förkortas ANDTS) i Sverige. Strategin anger mål, inriktning och prioriteringar för samhällets insatser och omfattar allt ifrån tillgänglighetsbegränsande och förebyggande insatser till stöd och vård. De övergripande målen är ”ett samhälle fritt från narkotika och dopning, med minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och ett minskat tobaksbruk” samt ”minskade skadeverkningar av överdrivet spelande”.

Åtgärdsprogram med insatsområden

Med utgångspunkt av den nationella strategin samt har ett åtgärdsprogram med insatsområden tagits fram i samverkan med berörda aktörer i länet. Åtgärdsprogrammet ska ge aktörer i vårt län en gemensam utgångspunkt när vi inom våra respektive organisationer eller tillsammans strukturerar vårt ANDTS-arbete. Varje organisation ansvarar och bidrar med sina insatser för att nå ett framgångsrikt arbete kring ANDTS i Södermanlands län.

Åtgärdsprogram regional ANDTS-strategi i Södermanlands län 2024-2026

I slutet av dokumentet ser du aktörer i länet som ställt sig bakom åtgärdsprogrammet. Ratificeringsprocessen pågår, och dokumentet uppdateras efter hand som fler aktörer tillkommer.

Många aktörer i samverkan

Många aktörer är viktiga i arbetet med ANDTS. Polismyndigheten, skola, socialtjänst, ungdomsmottagningar, elevhälsa, mödra- och barnhälsovård, tandvård, primärvård, missbruks- och beroendevård, civilsamhället, Länsstyrelsen, länets kommuner och Region Sörmland med flera- är alla viktiga aktörer för ett framgångsrikt arbete.

Mål och insatser

Åtgärdsprogrammet tar sin utgångspunkt i samverkan i länet och anger insatsområden där två eller fler aktörer i länet samverkar i någon form. Programmet är uppdelat i sex målområden som var och ett är kopplat till de långsiktiga målen i den nationella ANDTS- strategin.

Programmet innehåller både insatser till alla i befolkningen och mer riktade insatser till grupper i samhället, som på grund av sina livsvillkor och levnadsvanor löper högre risk för tex skadeverkningar till följd av ANDTS än övriga befolkningen.

Barn och unga är viktiga i arbetet

I nationella strategin lyfts två prioriterade perspektiv som ska genomsyra ANDTS-arbetet på alla nivåer; jämställdhets- och jämlikhetsperspektivet. Det tydliggörs också att grunden för det hälsofrämjande och förebyggande arbetet bör utgöras av insatser som syftar till att skydda barn och unga mot eget och andras skadliga bruk. Strategin lyfter också tydligt att ANDT-frågorna bör samordnas med andra närliggande frågor som brottsprevention, våldsprevention och föräldraskapsstöd.

Vill du veta mer om ANDTS-arbete, besök:

Alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar (ANDTS), Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats.

ANDTS – alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel, Socialstyrelsen Länk till annan webbplats.

Bruk av ANDTS i Södermanland

Undersökningar om vanor och användning inom ANDTS görs regelbundet för både unga och vuxna i Södermanlands län. Här beskrivs en liten del av de senaste resultaten.

Unga

Generellt har tobaksrökning minskat under senare år bland flickor och pojkar. Idag är bruket ganska jämnt mellan grupperna. Fler pojkar än flickor snusar, men snusandet har ökat kraftigt bland flickor senaste åren. Även användandet av e-cigaretter har ökat, något fler flickor än pojkar röker e-cigaretter.

Alkoholanvändande bland unga har minskat under 2000-talet. Bruket är ganska jämt mellan könen, men i årskurs nio är flickors alkoholkonsumtion något högre än pojkars.

Användningen av narkotika har legat på en relativt jämn nivå hela 2000-talet, men har i de senaste undersökningarna gått ner något. Användningen är relativt likvärdig mellan könen. Något fler pojkar än flickor i årskurs två på gymnasiet svarar att de har använt narkotika.

Få elever i Sverige har använt dopningsmedel, och det är en högre andel pojkar än flickor.

Spel om pengar är vanligare bland pojkar än flickor och ökar hos båda könen.

Vuxna

Bland vuxna i Södermanland är riskbruket av alkohol (när någon dricker så mycket alkohol att det innebär en klart ökad risk för skador och andra problem i livet – fysiska, psykiska eller sociala) högre bland män än kvinnor. Riskbruket har minskat över tid för flera grupper, undantaget i gruppen 70 – 84 år där syns en ökning för både män och kvinnor. En annan grupp där riskbruket är större än genomsnittet är bland unga vuxna.

Rökningen har minskat över tid och är vanligare bland äldre och grupper med lägre utbildningsnivå. Snusandet har ökat något och är vanligast bland män i åldern 30-49 år. Det är vanligast bland dem med förgymnasial utbildning.

Användningen av narkotika är generellt sett lägre bland kvinnor än män och vanligare bland unga vuxna än äldre vuxna.

En halv procent av befolkningen i Sverige har uppgett i en nationell frågeundersökning att de använt av dopningsmedel. Det är en högre andel män än kvinnor och åldersgruppen där det förekommer mest är 20-40 år.

Problematiskt spel om pengar är vanligast bland män.

Mer om bruk av ANDTS

Det finns mönster och skillnader mellan könen och åldersgrupperna hos både unga och vuxna när det gäller konsumtionen och användningen av substanser och spelvanor. Om du vill läsa mer finns källorna här:

Enkät Liv & Hälsa 2022, Region Sörmland Länk till annan webbplats.

Liv & Hälsa ung 2023, Region Sörmland Länk till annan webbplats.

Dopning, CAN Länk till annan webbplats.

Hitta statistik

Läget för bruk, missbruk och konsekvenser av ANDTS i Södermanlands län och för våra kommuner skiftar över tid och kommer att vara olika för de olika åren för strategin. För att få en aktuell bild av hur det ser ut i länet eller din kommun, eller för att få en jämförelse kan du använda dig av statistik från bland andra Region Sörmland, CAN eller Folkhälsomyndigheten.

Kontakt

Länsstyrelsen i Södermanlands län

611 86 Nyköping

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Hospitalsgatan 4 (tillfälligt under ombyggnationen av Residenset)

Postadress

611 86 Nyköping

Följ oss