Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nominera din kandidat till Sörmlandsmedaljen 2024

En sörmlandsmedalj i närbild som ligger på en blå bakgrund.

Sörmlandsmedaljen. Foto: Marie Strömqvist

Känner du till en person, en organisation, ett företag eller en förening med anknytning till Södermanlands län och som på något sätt utfört betydelsefulla insatser för länet? Då kan du nominera denna/dessa till Sörmlandsmedaljen 2024! Alla är välkomna att föreslå namn till och med den 30 april.

Sörmlandsmedaljen delas ut en gång om året av länsstyrelsen för att hedra personer som på olika sätt bidrar till att främja länets utveckling. Det kan exempelvis handla om entreprenörskap med innovation och nytänkande, någon som visar ett stort engagemang i viktiga samhällsfrågor, som utför insatser som bidrar till ett ökat välbefinnande i länet eller som på olika sätt bidrar till att vi uppfyller våra folkhälsopolitiska mål.

För att tilldelas utmärkelsen krävs det att personen, organisationen eller föreningen har anknytning till Södermanlands län.

Under högtidliga former kommer den 18:e Sörmlandsmedaljen delas ut av landshövding Beatrice Ask under hösten 2024.

Tidigare vinnare

Sörmlandsmedaljen 2023 tilldelades Elisebeht Markström för sitt engagemang med att utveckla kvinnojourer och arbeta mot mäns våld mot kvinnor. I över 30 år har Elisabeth varit en drivande och central kraft i arbetet för kvinnors rättigheter och för att hjälpa våldsutsatta kvinnor, både i Södermanland och nationellt.

Vinnaren 2022, Louise Chatteli, har på eget initiativ och helt ideellt utbildat sina sällskapsdjur till att utföra speciella uppgifter som bidrar till att förbättra barns och vuxnas välbefinnande i svåra sjukdomsrelaterade situationer. Djuren hjälper till med alltifrån att avdramatisera läkarbesök till att ge närhet och trygghet i svåra stunder.

Andra vinnare av Sörmlandsmedaljen är bland annat föreningen Sörmlandsleden, Lutte Berg, Flen Världsorkester, Cilla Krantz, Agro Sörmland och Leif Jacobsson, för sitt engagemang för Södermanlands liv och historia.

Om Sörmlandsmedaljen

Under högtidliga former delas Sörmlandsmedaljen ut av landshövdingen varje höst. Sörmlandsmedaljen instiftades 2009 av dåvarande landshövdingen i Södermanlands län Bo Könberg. Syftet med Sörmlandsmedaljen är "att hedra personer eller föreningar med anknytning till Södermanlands län som utfört betydelsefulla insatser”. Medaljören utses av Länsstyrelsens insynsråd.

Nominering till Sörmlandsmedaljen 2024

Kontakt

Jonas Hammar
Länsstyrelsen i Södermanlands län
Projektledare

Dela sidan:

Landshövding

Beatrice Ask

Besöksadress

Stora Torget 13

Postadress

611 86 Nyköping

Organisationsnummer

202100-2262

Följ oss