Föräldraskapsstöd för minskad kriminalitet
I län där det finns utsatta områden ska Länsstyrelsen arbeta för att stärka föräldraskapsstödet, så att det kan bidra till att förebygga och minska kriminalitet bland barn och unga. Skåne län är ett av dessa län.
Länsstyrelsen ska stötta kommuner, regioner och andra aktörer i att utveckla föräldrastödsinsatser. Insatserna ska vara:
- Samordnade och långsiktiga – insatserna ska ske i samverkan mellan olika aktörer för att skapa långvarig effekt.
- Kunskapsbaserade – insatserna bygger på forskning och beprövade metoder för att få bästa möjliga resultat.
- Riktade till föräldrar med barn upp till 18 år – målgruppen är föräldrar till barn i alla åldrar.
Arbetet med att stärka föräldraskapsstödet pågår fram till och med 2026. Därefter ska insatsernas resultat rapporteras till Socialdepartementet under våren 2027.
Arbete och metoder i Skåne
I Skåne jobbar vi med de kommuner som har utsatta områden: Landskrona, Malmö, Helsingborg och Kristianstad. Vi samarbetar med Region Skåne, Skånes kommuner, aktörer inom civilsamhället som föreningar och organisationer samt andra relevanta aktörer. Vårt arbete bygger på flera metoder och verktyg för att stärka föräldrastödet i dessa områden.
Arbetsgruppen LAG Familjestöd
LAG Familjestöd är en regional samverkansgrupp som arbetar för att samordna och förbättra föräldrastödsinsatser samt driver implementeringsarbeten. LAG familjestöd utvecklar en tydlig struktur för att arbeta med familjestöd med avsikt att främja hälsosamma levnadsvanor för barn 0–20 år.
LAG Familjestöd Länk till annan webbplats.
Grupperingen Utskott barn och unga
Utskott barn och unga är en skånegemensamma samverkansgruppen för barn och unga. Den fokuserar på alla barn och ungas fysiska och psykiska hälsa till och med 20 år som behöver samordnade insatser och tvärprofessionell kompetens från olika verksamheter i Region Skåne och de skånska kommunerna.
Utskott barn och unga Länk till annan webbplats.
Modellen Barnsäkert
Barnsäkert är ett program som hjälper till att identifiera och minimera psykosociala riskfaktorer för barn. Denna modell används för att stötta familjer så att barnen får en tryggare uppväxtmiljö.
Länsstyrelsen Skåne stödjer för att införandet av arbetssättet blir ett långsiktigt hållbart arbete med hög kvalitet. Länsstyrelsen Skåne ger också ett särskilt stöd till familjecentraler, BVC och föräldrarådgivare verksamma i de utsatta områdena. Under 2025 utbildas 100 personer under januari månad och det finns planer för 4 ytterligare utbildningsomgångar.
Barnsäkert Länk till annan webbplats.
Verktyget En förälder blir till
En förälder blir till är en utbildning och verktyg som fokuserar fem teman: jämställt föräldraskap, stjärnfamiljer, kulturell medvetenhet, psykisk hälsa och kognitiva svårigheter. Målgruppen för utbildningen är personal inom mödravården (MVC) och barnavårdscentralerna (BVC) samt förskolepedagoger och föräldrarådgivare.
Utbildningen hjälper professionerna att stötta föräldrar under barnets uppväxt och stärka föräldrars föräldraförmågor. Hittills har de flesta MVC, BVC och familjecentraler verksamma i utsatta områden blivit utbildade under 2023 och 2024.
En förälder blir till Länk till annan webbplats.
Programmet Föräldraskap i Sverige
Föräldraskap i Sverige är ett program som riktar sig till nyanlända föräldrar och hjälper dem att förstå och hantera sitt föräldraskap i det svenska samhället. Länsstyrelsen Skåne håller i ett regionalt nätverk för utbildade gruppledare i programmet tillsammans med BRIS och Malmö stad.
Länsstyrelsen Skåne finansierar även en utbildningssatsning under 2024 i programmet riktat till kommunanställda och civilsamhällesaktörer med högt förtroendekapital verksamma i de utsatta områdena.
Föräldraskap i Sverige Länk till annan webbplats.
Behovsanpassat stöd
Utöver dessa metoder erbjuder vi behovsanpassat stöd till kommunerna, som seminarier, kartläggningar av föräldrastödsarbetet, och CRM-mätningar för att följa upp effekterna av insatserna. CRM, Community Readiness Model, ger en värdering och analys av förutsättningarna att lyckas i ett förändringsarbete.
Vad räknas som utsatta områden och riskområden?
Polismyndigheten definierar vilka områden som räknas som utsatta, särskilt utsatta eller riskområden. Dessa områden är geografiska platser där det finns förhöjd risk för kriminalitet och social oro.
Utsatta områden – Polismyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.
Vilka andra länsstyrelser arbetar med föräldraskapsstöd?
Flera andra länsstyrelser har också uppdrag att utveckla stöd till föräldrar i syfte att förebygga kriminalitet. Det gäller länsstyrelser i:
- Stockholm
- Västra Götaland
- Södermanland
- Västmanland
- Halland
- Jönköping
- Kronoberg
- Östergötland
- Örebro
- Dalarna
- Uppsala
Tillsammans arbetar dessa länsstyrelser för att stärka föräldrarollen i utsatta områden och skapa tryggare samhällen för våra barn och unga.