Upptäck Östergötlands historia och kulturarv
Länsstyrelsen Östergötland arbetar med att informera om länets fornlämningar och fornlämningsvård. En del i det arbetet är att producera och bidra till informationsfilmer och poddar om vårt kulturarv.
Arkeologi och historia
Lena König driver podden Arkeologi och Historia. Avsnitten är producerade med bidrag från Länsstyrelsen Östergötland.
En mesolitisk vandring i Motala - Östergötland
I avsnittet "En mesolitisk vandring i Motala - Östergötland" går Lena, tillsammans med arkeologen Linus Hagberg, igenom vad som hittas under de arkeologiska undersökningar som gjordes kring Motala mellan åren 2000 och 2013 när Trafikverket skulle bygga ut tågspåren. Linus är en av de arkeologer som grävt allra mest i området.
Pryssgården Norrköping - 20 ha arkeologi!
I avsnittet "Pryssgården Norrköping - 20 ha arkeologi!" pratar Lena, tillsammans med arkeologen och projektledaren Marcus Asserstam, om den arkeologiska utgrävningen som pågår i Pryssgården i Norrköping. Under två år ska 20 hektar mark grävas ut för att undersöka de fornlämningar som finns kvar efter de mänskliga bosättningar som funnits på Pryssgården sedan en lång tid tillbaka, vissa så gamla som 6000 år.
Hällristningar i Norrköping Östergötland Länk till annan webbplats.
I avsnittet "Hällristningar i Norrköping Östergötland" besöker Lena, tillsammans med Theres Furuskog från Stadsmuseet i Norrköping, Himmelstalund. I Himmelstalund finns Norrköpings största hällristningsplats med cirka 1 700 figurristningar. I avsnittet besöker de även Ekeberg där det finns en hällristning som varit nyckeln till att kunna tidsbestämma alla våra figurristningar.
Galgbacken vid Rökstorp mo
I avsnittet "Galgbacken vid Rökstorp mo" besöker Lena, tillsammans med arkeologen Emma Karlsson, Rökstorp Mo i Vånga socken. Där har det en gång funnits en gammal avrättningsplats som än idag döljer många hemligheter. Avrättningsplatsen har nämligen inte blivit undersökt av någon arkeolog än.
Det glömda Östergötland
Filmerna om Det glömda Östergötland berättar om historien bakom några av de många fornlämningar som finns i vårt län. Fornlämningarna ger oss en inblick i hur vårt samhälle såg ut och fungerade förr, och hur historien format vårt samhälle till hur det ser ut idag.
Det glömda Östergötland består av arton filmer framtagna av Länsstyrelsen Östergötland för att informera om det kulturarv som finns i länet.