Kulturmiljö
Kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och fornlämningar ger både upplevelser och kunskaper om vårt län. Länsstyrelsen beslutar om tillstånd att förändra skyddade kulturmiljöer och om bidrag för att vårda dem. Vi fördelar även arkeologiska uppdrag till företag.
Bidrag till kulturhistoriska miljöer
Vårdar du en kulturmiljö så att den bevaras för framtiden? Eller arbetar du för att göra en kulturmiljö mer tillgänglig och användbar? Du kan söka bidrag för det hos Länsstyrelsen.
Fornlämningar och fornfynd
Länsstyrelsen ansvarar för fornlämningar och fornfynd i länet. Kontakta oss om du till exempel upptäcker en skada på en fornlämning, har hittat ett fornfynd eller planerar ett arbete vid en fornlämning.
Utföra arkeologiska uppdrag
Vill du utföra arkeologiska uppdrag? Här hittar du aktuella upphandlingar och information om hur ditt företag kan lämna anbud.
Metallsökare
Vill du använda en metallsökare? Då behöver du först ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen.
Byggnadsminnen
Alla fastighetsägare behöver tillstånd från Länsstyrelsen för att göra ändringar i ett byggnadsminne.
Kyrkliga kulturminnen
Vill du ändra eller flytta ett kyrkligt kulturminne? Då kan du behöva söka tillstånd hos Länsstyrelsen. Vi ger även råd om vård- och underhållsplaner.
Stöd till hembygdsgårdar
Vill du utveckla din hembygdsgård? Du kan få stöd för att till exempel rusta upp byggnader och göra hembygdsgården till en attraktiv mötesplats.
Stöd till utveckling av natur- och kulturmiljöer
Vill du bidra till lokal utveckling av natur- och kulturmiljöer? För att du ska få stöd krävs ofta att projektet även har annan offentlig medfinansiering.
Kulturmiljö och vattenförvaltning
Enheten för plan och kultur har sedan år 2010 arbetat med att ta fram olika typer av kunskapsöversikter och kulturhistoriska kunskapsunderlag i länet. Detta för att öka kunskapen om forn- och kulturlämningar samt kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsemiljöer utmed våra vattendrag.
Syftet med inventeringarna och kunskapsunderlagen är att peka ut vilka områden som är särskilt känsliga för åtgärder avseende vattenförvaltning.
För respektive avrinningsområde finns en kunskapsöversikt.
Kulturhistoriska kunskapsunderlag:
Faktablad
Länsstyrelsen i Östergötlands län har i samarbete med andra länsstyrelser i södra Sverige tagit fram faktablad kring typiska kulturmiljöer vid vatten. Faktabladen innehåller även tips på hur man ska tänka om man vill vårda en vattenanknuten kulturmiljö. Samarbetsprojektet hette Vårda Vattendragens Kulturarv.
Faktablad - Vårda vattendragens kulturarv
Mer information om Kulturmiljö och vattenförvaltning finns på Vattenmyndighetens hemsida. Se projekt, Tidigare projekt, kulturmmiljö och vattenförvaltning i Södra Östergötlands vattendistrikt.
Kontakt
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.