Skällviks borg
På en höjd med berg i dagen, alldeles intill Yxeltorpsviken på Slätbakens södra strand och med en vid utsikt över land och vatten finns en borgruin. Det är ruinen efter Skällviks borg. Den ligger knappt 2 km sydväst om den betydligt mer välkända borgen Stegeborg. Kanske är det så att det egentligen är samma borg som flyttat av och an mellan de båda platserna.
Sundet vid Stegeborg fick en pålspärr redan på 800-talet. Ungefär samtidigt byggdes försvarsvallen Götavirke mellan sjöarna Asplången och Lillsjön i Västra Husby socken. Två försvarslinjer för att hindra angripare att ta sig alltför långt in i landet.
Första gången Skällviks gård omnämns är år 1287. Gården tillhörde den gången biskopen i Linköping. Mot slutet av 1200-talet daterar biskopen flera brev i Skällvik men då fanns det ännu inte någon borg på gården.
År 1305 köper kung Birger Magnusson Skällviks gård och han låter bygga en borg vid pålspärren. Det är den första kända versionen av Stegeborg. Den borgen raseras i efterdyningarna av den händelse som gått till historien som Nyköpings gästabud år 1317 – då kung Birger fängslar sina bröder, hertigarna Erik och Valdemar, på Nyköpings hus och låter dem svälta ihjäl.
På 1320-talet beslutar någon, kanske Magnus Erikssons förmyndarregering eller Linköpings biskop, att en ny borg ska byggas. Då byggs Skällviks borg, som av någon anledning placeras på höjden vid Yxeltorpsviken. År 1333 sitter kung Magnus Eriksson på Skällviks borg och skriver brev. Borgen bebos bara i ett 30-tal år. På 1360-talet flyttar man tillbaka stora delar av byggnadsmaterialet till det raserade Stegeborg och återuppför borgen på holmen.
Efter att ruinen lämnats åt sitt öde under drygt 500 år rensas den upp av arkitekt Lundberg. År 1902 låter han tömma större delen av borgen på rasmassor och ritar en plan över anläggningen.
Borgruinen består av den stora huvudbyggnaden och flera mindre byggnader som är sammanbyggda med murar. Byggnaderna innesluter en borggård. En port har funnits mot öster och innanför portrummet finns en byggnad med en bakugn. Huvudbyggnaden på borgen är stor, bastant och till stor del fortfarande fylld av sina egna rasmassor.
Sommaren 2016 genomförde arkeologen Martin Rundkvist och en grupp studenter från Umeå universitet undersökningar på Skällviks borg. I det östra huset, som Lundberg tolkade som en bagarstuga hittades många mynt, skärvor av stengodskrus, spetsar till armborstpilar och speltärningar. Flera av mynten var slagna i det närbelägna Söderköping omkring år 1360.
Föremålen skvallrar om sysslolösa soldater – kanske var detta borgbesättningens logement. Där torde ha varit varmt och skönt om vintrarna tack vare ugnen. Bland fynden från undersökningen finns också en örslev av elfenben och ett järnbeslag från ett skrin. En sigillstamp hittades vid borgens hamn.
Aktuellt för detta besöksmål
Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.
Föreskrifter
Fakta
Med utsikt över land och vatten.
Kommun: Söderköping
Fornlämning nr: L2010:175
RAÄ-nr: Skällvik 1:1
Hitta hit
Hitta rätt
Åk E22 söderut från Söderköping. Ta till vänster och följ skyltning mot Stegeborg. Efter cirka 15 km passerar man ett par vita grindstolpar in på Stegeborgs egendom. Efter grindstolparna ta till vänster in på grusvägen mellan bostadshuset och det röda uthuset. Följ grusvägen i cirka 1 km. Parkera och gå längs vägen i ytterligare 500 m fram till borgen.
Koordinater
58°25'56.9"N 16°34'13.5"E