Aktuella varningsmeddelanden i Östergötlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Länsstyrelsen Östergötland – Östergötland

Friluftsliv

Att vistas i naturen är bra för både kropp och själ. Här kan du hitta inspiration till utflykter i Östergötlands natur. Välkommen ut i naturen!

KALENDER

 • 21 aug 2022 Klocka som ikon 09.00 - 12.00
  Tvåstegsraket i andelsjordbruk tillfälle 2 – skörd och lagring Ta chansen att inspireras av Dana och Emma när de berättar om att driva andelsjordbruk. Vi besöker Three Oaks Community Farm på Vikbolandet som odlar till 50 hushåll på 400 kvm. Under tre timmar komme...

  Anmäl dig här – senast 12 augusti

 • 28 aug 2022 Klocka som ikon 11.00 - 15.00
  Invigning av Månhults naturreservat Boxholms skogar AB, Boxholms kommun, Naturum Sommen, Östergötlands naturalhistoriska förening och Länsstyrelsen bjuder gemensamt in dig till att fira invigning av Månhults naturreservat.

  Anmäl dig här – senast 22 augusti

 • 31 aug 2022 Klocka som ikon 13.00 - 16.00
  Välkommen till en utbildning om risk- och skyddsfaktorer som påverkar barn och ungas hälsa och utveckling och hur organisationer kan arbeta förebyggande med detta.

  Anmäl dig här – senast 26 augusti

 • 07 08 sep 2022 Klocka som ikon För tider, se program
  Miljömålsdagarna 2022 Äntligen är Miljömålsdagarna tillbaka som en fysisk konferens. Välkommen till Sundsvall 7–8 september för att delta på Miljömålsdagarna 2022: Att möjliggöra hållbar grön omställning – tillsammans skap...

  Anmäl dig här – senast 26 augusti

En höna i en tatuerad kvinnas famn. 

Natur och landsbygd

Krisstöd till jordbruket

Producenter inom fjäderfä- och animaliesektorn i jordbruket, växthusföretag och yrkesfiskare som fått kostnadsökningar till följd av kriget i Ukraina kan ansöka om ekonomiskt stöd.

Samhälle

Driver du ett bevakningsföretag?

Bevakningsföretag behöver ansöka om auktorisation av företaget och om godkännande av personal. Skyddsvakter behöver ett särskilt godkännande. Länsstyrelsen hanterar alla dessa ansökningar.

Om oss

Jobba hos oss

Länsstyrelsen Östergötland arbetar för att regionen ska vara attraktiv att leva, studera, arbeta och utveckla företag i. Vill du bli en av oss?

Samhälle

Säkerhet och beredskap

Länsstyrelsen arbetar med bland annat samordning och utbildningar inom krisberedskap och civilt försvar. Vi beslutar om civila skyddsobjekt och gör tillsyn av säkerhetsskydd.

Miljö och vatten

Miljö och vatten

På sommaren vistas vi ofta vid sjö och hav. Det är lätt att stöta på algblomning. Det kan också bli torrt i markerna och vi kan få brist på dricksvatten. Här hittar du information om miljö och vatten.

Lila lupiner

Djur

Invasiva främmande arter

Invasiva främmande arter är ett av de absolut största hoten mot biologisk mångfald. Här hittar du samlad information om vilka arter som är invasiva och vad du kan göra för att de inte ska spridas mer.

NYHETER

 • 2022-07-01

  Premiär för Skärpt läge – länsstyrelsernas podd om civilt försvar

  Skärpt läge – det civila försvarets återkomst och din roll i Sveriges beredskap. Det är namnet på länsstyrelsernas nya podd om civilt försvar. I det första avsnittet, som släpps 1 juli, vrider och vänder komikern Mikael Tornving och Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna Fredsrörelsen, på ett aktuellt ämne – försvarsvilja.
 • 2022-07-01

  Beslut om strandskyddsdispens upphävs delvis

  Länsstyrelsen Östergötland upphäver delar av ett beviljande om dispens från strandskyddet i Valdemarsviks kommun. Beslutet...
 • 2022-06-30

  Ny utlysning för utvecklingsarbetet Alla barn i Östergötland

  Snart har fler än hälften av länets kommuner genomfört utvecklingsarbetet Alla barn i Östergötland – samverkan för goda oc...
 • 2022-06-30

  Håll koll på algblomningen i Östersjön

  Årets algblomning kickstartade efter en riktigt varm midsommarhelg. Länsstyrelsens informationscentral för Egentliga Öster...