Länsstyrelsen Östergötland – Östergötland

Naturupplevelser året runt

Naturupplevelser är något du kan njuta av närsomhelst på året. Det finns flera möjligheter att besöka både stadsnära natur eller göra en helgutflykt till någon av Östergötlands pärlor. Vi tipsar om att besöka ett reservat eller naturum Tåkern.

KALENDER

 • 29 13 sep 2023 dec 2023 Klocka som ikon För tider, se program
  Utbildning: Systematiskt jämställdhetsarbete för chefer och ledare Östergötlands jämställdhetsråd erbjuder en utbildning i systematiskt jämställdhetsarbete för ledare och chefer i Östergötland.

  Anmälningsdatum är passerat

 • 05 06 dec 2023 Klocka som ikon 13.00 - 16.00
  Hur kan mer vildsvinskött nå konsument? Välkommen på vildsvinsdagar i Tibro och Lundsbrunn den 5‑6 december. Här lyfts både erfarenheter och möjligheter i hela vildsvinskedjan. Vildsvinsdagarna, som består av både studiebesök och konferens,...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 05 dec 2023 Klocka som ikon 18.30 - 20.30
  Informationsmöte om uppstart av vattendragsgrupp kring Tedensjöarna Välkomna till en kväll som handlar om vattenkvalité i Norra och Södra Teden. Vi går igenom miljötillståndet i sjösystemet och tar upp förslag på åtgärder mot övergödning. Vi diskuterar kring vilka utm...

  Anmälningsdatum är passerat

 • 07 dec 2023 Klocka som ikon 09.00 - 12.00
  Goda föräldra-barn relationer Välkommen till en digital utbildning om skyddsfaktorn goda föräldra-barn relationer.

  Anmälningsdatum är passerat

Tre unga kvinnor i sällskap av varandra

Könsstympning.se

Den nya webbplatsen könsstympning.se syftar till att förebygga brottet könsstympning och att fler utsatta flickor och kvinnor söker vård.

Samhälle

Fornlämningar och fornfynd

Länsstyrelsen ansvarar för fornlämningar och fornfynd i länet. Kontakta oss om du exempelvis upptäcker en skada på en fornlämning, har hittat ett fornfynd eller planerar ett arbete vid en fornlämning.

Röda hus med vita knutar utmed en lummig grusväg

Miljö och vatten

Bidrag för energieffektivisering i småhus

Du som äger och bor i ett småhus som värms upp med el eller gas kan från och med den 3 juli 2023 ansöka om att få bidrag för att genomföra vissa energieffektiviserande åtgärder.

Om oss

Digital rundvandring på Linköpings slott

Välkommen på en guidad rundvandring i slottets representationsvåning. Guide Christel Storm från Linköpings slotts- och domkyrkomuseum tar dig med på en spännande vandring genom slottets salar.

Flygbild över odlingslandskapet och ett fält som skördas av en skördetröska

Natur och landsbygd

Stöd till jordbruk och landsbygd

Miljö och klimat har en tydlig roll i Sveriges nya jordbrukspolitik. Du som jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag.

Djur

Förebygg utbrott av afrikansk svinpest

Den smittsamma sjukdomen afrikansk svinpest drabbar tamgrisar och vildsvin. Sjukdomen har spridit sig i Europa och nu har smittan konstaterats i Västmanland. Östergötland är inte drabbat i nuläget.

NYHETER

 • Betalning med en digital klocka vid betalningsterminal. Foto. 
  2023-12-04

  Tillgången till kontanta betaltjänster minskar

  År 2023 är tillgången till betalkonto, internetbank, BankID, bankkort och Swish avgörande för möjligheten till att göra betalningar. För den som inte har tillgång till tjänsterna blir det allt svårare att hantera sin vardag. Samtidigt minskar tillgången till kontanter på flera håll i landet, något som försvårar ytterligare för vissa grupper i samhället. Det framgår i länsstyrelsernas rapport ”Bevakning av grundläggande betaltjänster 2023” som släpps idag.
 • 2023-11-30

  Stort intresse för att etablera regionala resurscentra

  Både regeringen och Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck prioriterar utbyggnaden av regionala resursce...
 • 2023-11-27

  Talmannens besök i Östergötland inställt

  Talman Andreas Norlén besöker Östergötlands län den 29 november. Besöket genomförs i samarbete med landshövding Carl Fredr...
 • 2023-11-27

  Höjd risk för fågelinfluensa i sex av Östergötlands kommuner

  Jordbruksverket har beslutat om högriskområde i södra Sverige för att skydda svenska fågelbesättningar, vilket innebär att...

Landshövding

Carl Fredrik Graf

Besöksadress

Östgötagatan 3, Linköping

Postadress

581 86 Linköping

Organisationsnummer

202100-2270

Följ oss